„Traim timputri interesante”, imi spune un prieten pe Facebook. „Toata lumea se trezeste si realizeaza cum guvernele si cei aflati deasupra noastra ne trateaza. Traim vremuri interesante”. Si nu pot fi mai in acord decat atat.Practic, aceste cateva cuvinte exprima esenta "miscarii occupy" care a cuprins intreaga lume.
Occupy inseamna protestul impotriva inechitatilor sociale si economice, iar scopul prim al miscarii este acela de a transaforma realtiile sociale si economice, acum bazate pe un sistem ierarhic, vertical, in ceva cu mult mai onest fata de toti oamenii.
Principala preocupare a celor care protesteaza este aceea ca marile corporatii si sistemul financiar global controleaza lumea si in mod disproportionat imparte beneficii unei minoritati, subminand valorile democratiei. In sistetemul actual, cei mai saraci, au cel mai mult de suferit si sunt manipulati pentru interesele marilor corporatii, sustin adeptii Miscarii Occupy. Astfel, evenimentele din Istanbul sunt reunite sub denumirea de "Occupy Gezi". Twitter, Instagram, Tumblr si Facebook vuiesc realmente sub impactul catorva tag-uri: #occupygezi #occupyankara #occupyturkey #turkey
Istanbul - destinatie de protest!
Unul dintre cele mai share-uite articole pe wall-ul meu de Facebook este acela al unei tinere turcoaice care a scris un articol denumit "Ce se intampla in Istanbul", pe blogul ei.
„Va scriu ca sa va aduc la cunostinta cele ce se petrec in Istanbul in ultime 5 zile", scrie turcoaica. "Trebuie sa scriu despre asta, pentru ca majoritatea surselor mass-media sunt inchise de catre guvern, iar vorba "din gura in gura" si Internetul sunt singurele modalitati prin care ne putem exprima si cere suport.
Acum patru zile, un grup de oameni, majoritatea neapartinand vreunei organizatii sau vreunei ideologii s-a adunat in Parcul Gezi din Istanbul. Printre ei se aflau si multi dintre prietenii mei si studenti. Motivul lor – unul simplu: A preveni si a protesta impotriva anuntatei demolari a parcului, unde ar urma sa se construiasca un alt mall, chiar in centrul orasului.
In Istanbul sunt numeroase mall-uri, cel putin unul in fiecare cartier! Taierea copacilor trebuia sa inceapa miercuri dimineata. Oamenii s-au dus in parc cu paturi, carti si cu copii. Si-au pus corturile si au petrecut noaptea sub copaci. Dimineata devreme, cand au aparut buldozerele, s-au pus in fata lor, pentru a opri taierea copacilor:”
De-a dreptul emotionant! Tu ai iesi sa protestezi daca de exemplu, Parcul Cismigiu ar fi distrus pentru constructia unui Mall?
Un video emotionant - Oamenii din Istanbul protesteaza in toate felurile:Intalnirea dintre oamenii veniti sa apere parcul si autoritatile turce s-a transformat foarte repede in miscare generalizata de furie impotriva guvernarii si a masurilor politice si economice pe care le impune actualul premier Tayyip Erdoğan. Sa lasam imaginile sa vorbeasca...
Bilantul protestelor? 90 de demonstratii in toata Turcia. 1000 de raniti in Istanbul, citeva sute in Ankara, 1700 de arestari, scrie comentatorul Costi Rogozanu intr-un articol despre aceste revolte. Potrivit Amnesty International, doua persoane au murit in urma confruntarii violente dintre protestatari si fortele de ordine.
Iar premierul Tayyip Erdoğan continua in aceeasi nota sfidatoare la adresa oamenilor, noteaza 9am.ro.
Erdoğan renunta la construirea mall-ului care a scos protestatarii in strada, in schimb vrea sa construiasca in piata Taksim o moschee.
Intr-o noua sfidare la adresa manifestantilor, care ii reproseaza ca vrea sa "islamizeze" societatea turca, Erdogan a confirmat faptul ca o moschee va fi construita in Piata Taksim, un loc de intalnire traditional al tuturor miscarilor de contestare, la Istanbul.
"Da, vom construi si o moschee. Nu voi cere permisiunea presedintelui CHP (Partidul Republican al Poporului, principalul partid de opozitie) sau catorva jefuitori pentru a face acest lucru", a declarat el. "Cei care au votat pentru noi ne-au dat deja autoritatea sa facem acest lucru", a subliniat Erdogan, dupa cum arata 9am.ro.
de Iulia Sima
Fatured foto by PrasongTakham via Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară