"Totul este o minciuna, nu am avut niciun accident de masina. Este o inventie a managerului meu, cel care m-a batut pana m-a bagat in spital. Vreau sa stie toata lumea ca indur tratamente oribile din partea lui de un an de zile, si nu mai pot!", spunea Alexandra, scrie Kudika.ro.
Marcel Prodan, managerul si partenerul Alexandrei Stan, anunta in weekend ca artista a avut un accident de masina si ca se afla in stare destul de grava, Alexandra a vrut insa sa spuna adevarul. Si bine a facut!
Nu este un caz izolat
Alexandra Stan este artista de talie internationala datorita unor hit-uri din zona muzicii comerciale, iar stirea agresiunii fizice dar si psihologice pe care a suferit-o, a intrat in atentia opiniei publice. Toata lumea se grabeste sa faca diverse comentarii pe aceasta tema.
Din pacate, dupa cum am subliniat in numeroase articole, in acest decor patriarhal, violenta indreptata impotriva femeilor este tratata foarte superficial. In astfel de cazuri, presa vorbeste in continuare despre "povesti de dragoste", agresorul este privit cu simpatie si ii sunt cautate scuze, motiv pentru care femeile din Romania considera un fapt normal experientele prin care trec, cei din jur le judeca fara empatie si nu le incurajeaza sa ia atitudine, sa denunte. Ele nu sunt sprijinite in niciun fel sa iasa din situatia de criza in care se afla, ba mai mult decat atat, cu toate stim povesti in care femeile sunt incurajate sa ramana in situtia de agresiune. Iar de multe ori, cand auzim astfel de povesti, fie ca este vorba despre persoane publice, fie ca este vorba despre femei obisnuite, prima reactie este rece, ironica si superioara: "De ce a stat?!"
„Nu este un caz izolat”, spune Delia Panait de la Asociatia Front, organizatie care se ocupa cu drepturile femeilor. „Oare cate femei din Romania, care nu sunt in vizorul public, nu au statutul social si viata privilegiata a acestei fete, trec prin asa ceva?! Ele spun ca este un accident cand de fapt, singurul accident este ca au cunoscut pe agresor. Dezbaterea publica se poarta dintr-o perspectiva incorecta. Ar trebui problematizat statutul agresorului – de ce nu e acum in inchisoare, mai degraba decat reactia ei”, comenteaza experta de gen.
Din pacate, traim intr-o cultura care glorifica agresivitatea, iar violenta la adresa femeilor este privita superficial. Ar trebui sa empatizam cu Alexandra, asa cum ar trebui sa empatizam cu orice femeie din Romania care trece prin astfel de experiente. Cei care privesc din exterior se detaseaza prea repede de problematica, preferand raspunsul cel mai facil. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa.
Foto: Shutterstock; violenta impotriva femeilor, violenta
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară