Cu totii trecem prin mecanisme emotionale complexe. Dependenta victimei fata de agresor nu mai este de multa vreme un secret. Mai mult decat atat, sa fim onesti si sa privim cu umanitate: prin situatii dificile cand paream sa nu gasim portita de iesire am trecut cu toti, iar violenta impotriva femeilor este o situatie generalizata in societatea romaneasca, e timpul sa o recunoastem!
Sa nu mai cautam scuze agresorilor!
O foarte buna reactie cu privire la acest caz o are Aurora Martin, de la Catchy.ro. Ea nu analizeaza cu superficialitate „Cazul Alexandrei Stan”. Aduce in discutie si Sindromul Stockholm: „Fenomenul identificarii cu agresorul, greu de inteles in conditii normale, apare, asadar, in perioade traumatizante. Impresarul Marcel Prodan a obligat-o pe Alexandra sa munceasca pana la epuizare, ceea ce a facut-o sa lesine la mai multe concerte, a minimalizat-o, amintindu-i mereu ca provine dintr-o familie modesta, a agresat-o verbal, psihic, fizic si economic… a facut-o sa fie convinsa ca supravietuirea ei ca artista depinde de el. Numai asa pot sa-mi explic de ce nu l-a denuntat si ii cauta scuze (<<banii l-au facut sa-si piarda mintile>>), comenteaza Aurora.
Sindromul Stockholm este considerat ca o strategie obisnuita de supravietuire pentru persoanele care sunt victime ale abuzului inter-personal si a fost observat in cazul divorturilor cu copii, al copiilor abuzati emotional, al membrilor sectelor religioase, prizonieri de razboi si tabere de concentrare, scrie Aurora Martin.
„Alexandra Stan, si acum ce faci?”
Dar ceea ce mi-a placut cel mai tare la editorialul Aurorei este ca ea o responsabilizeaza pe Alexandra Stan si ii atrage atentia ca este o persoana publica, model pentru mii de fete si femei din Romania.
„De ce nu poate ramane acest incident un simplu fapt divers? Vestimentatia, coafurile, comportamentul, atitudinea persoanelor publice tind sa fie copiate. E cel mai la indemana mijloc al omului comun de a simti ca iese putin din anonimat, identificindu-se cu o vedeta.
Alexandra Stan este un VIP cu mare aderenta la publicul tanar. Tocmai de aceea, in aceste momente, pe umerii ei sta o responsabilitate uriasa: daca va alege sa nu depuna plangere, multe tinere din tara asta atunci cand se vor confrunta cu violenta psihologica, sexuala, fizica sau economica, vor ezita sa denunte agresorul si isi vor accepta umile si tacute statutul “firesc” de victime, intr-o societate careia ii tihneste confortul patriarhal al celeilalte jumatati”, comenteaza Aurora Martin. Intrebarea ei retorica o preluam si noi si ne dorim Marcel Prodan, agresorul Alexandrei Stan sa isi primeasaca pedeapsa cuvenita.
Marcel Prodan este un Agresor, trebuie sa scriem negru pe alb si sa nu intram in jocul mediatic care vorbeste despre o „povestea de dragoste”. Toate femeile, toate fetele si toate fetitele trebuie sa stie ca aceasta nu este iubire. Abuzul, violenta trebuie amendate nu acceptate ca normalitate.
De asemenea, ma intreb oare daca Alexandra va intelege vreodata ca acceptand sa apara in ipostaze denigratoare asa cum sunt multe dintre videoclipurile ei, nu face decat sa contribuie la perpetuarea unei culturi in care femeile sunt maltratate si minimalizate, folosite doar pe post de... obiecte?
Aveti ca exemplu hit-ul care a facut-o celebra.
"Alexandra, fa ceva acum! Pentru toate fanele tale si pentru toate femeile care sunt maltratate de barbati!", scrie si blogarita Sabina Cornovac, intr-un articol preluat si de Kudika.ro.
Iti mai recomandam si:
Nominalizata la Nobelul pentru Pace: In Romania, femeile nu vorbesc despre violenta domestica
3 videoclipuri ultra-misogine pe care le condamnam
Despre tacere si palme. Ca intre femei.
Despre relatii abuzive. Despre dreptul de a fi TU!
de Iulia Sima
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară