Mii de pacenti bolnavi de cancer din Romania se lupta zi de zi sa gaseasca medicamentele esentiale pentru supravietuire. In ultimii doi ani, tara s-a confruntat cu o criza acuta a tratamentelor pentru cancer, peste 20 de tipuri de medicamente, in special cele ieftine, fiind foarte greu sau chiar imposibil de gasit.
Incidenta cazurilor de cancer in tarile europene este in crestere, primele trei tipuri de cancer ca numar de cazuri fiind cancerul la san, cancerul colorectal si cancerul de prostata. Totodata, sunt diferente mari intre tarile europene in ceea ce priveste resursele alocate tratamentelor pentru cancer si achizitionarea de noi medicamente oncologice.
Romania se afla printre tarile din Uniunea Europeana cu cea mai mica suma cheltuita pentru tratamentul cancerului, chiar daca incidenta bolii este comparabila cu cea din alte tari Est Europene. Pacientii sunt de obicei internati, iar tratamentul bolii este reprezentat de cele mai multe ori de chimoterapie intravenoasa si proceduri chirurgicale, rezultand astfel un numar mare de cazuri care au nevoie de medicatie.
Potrivit legilor din Romania, pacientii bolnavi de cancer au dreptul sa primeasca medicamente gratuite. In realitate insa, multi dintre ei trebuie sa gaseasca alte metode pentru a procura medicamentele de care au nevoie, o parte apeland la rude sau prieteni care calatoresc in strainatate. Statisticile arata ca aproximativ 1,300 de persoane sunt pe lista de asteptare, pentru a primi acceptul inceperii tratamentului.
“Cu un buget in 2013 de nici 4,5 procente din produsul intern brut, mai putin de jumatate din media Uniunii Europene, sistemul de sanatate din Romania este intr-o situatie critica. Din acest motiv statul ar trebui sa incurajeze dezvoltarea companiilor private de sanatate care are putea sa ofere servicii medicale de calitate, acces la medicamente si de asemenea sa plateasca taxe care sa ajute bugetul national”, spune Zahal Levy, Presedintele MediHelp International.
Asa cum demonstreaza statisticile, sistemul de sanatate din Romania este subfinantat, iar reglementarile privind medicamentele sunt necorespunzatoare. Informatiile sugereaza ca lista medicamentelor pentru tratarea cancerului acoperite de sistemul de asigurari de stat nu a fost actualizata in ultimii 5 ani.
Informatii oferite de MediHelp International
foto Shutterstock.com, stop cancer
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară