- Politia, Justitia si sistemul medical sa fie institutii de suport real pentru victime. Reprezentantii institutiilor trebuie sa trateze victimele cu demnitate si profesionalism pentru a le incuraja sa aiba incredere sa raporteze agresiunea si sa depuna plangeri penale.
- Siguranta victimei sa fie axa prioritara pentru toate institutiile si in toate politicile de combatere si prevenire a violentei asupra femeilor. Bugetarea adecvata a politicilor publice privind prevenirea si combaterea violentei asupra femeilor.
- Protectie reala si imediata pentru femeile care sunt victime ale violentei domestice prin emiterea si aplicarea ordinului de protectie in regim de urgenta. Agresorul trebuie dat afara din casa! Crearea de adaposturi, centre de urgenta, centre de consiliere juridica si psihologica.
- Infiintarea la nivel national a unei linii telefonice unice, de urgenta, non-stop pentru asistenta imediata a femeilor care sunt victime ale violentei.
- Gratuitate la eliberarea certificatului medico-legal pentru victimele violului, violentei in familie si ale altor forme de violenta.
- Eliminarea tuturor formelor de violenta asupra femeilor din infractiunile aflate sub incidenta Legii Medierii. Obligativitatea informarii asupra medierii si, mai ales, medierea in sine, dau inca un semnal de permisivitate fata de o fapta penala grava si i se creeaza agresorului conditii legale sa scape de pedeapsa.
- Infiintarea de centre de urgenta pentru victimele violului si formarea unui personal specializat in problematica agresiunilor sexuale care sa actioneze in interesul victimelor, prin consiliere psihologica si consiliere legala.
- Violatorii sa nu fie cercetati in stare de libertate si sa fie monitorizati ulterior ispasirii pedepsei.
- Sa se acorde atentie sporita discursului public discriminator, limbajului motivat de ura si violentei fizice cu care se confrunta femeile cele mai marginalizate si vulnerabilizate: femei rome si din alte grupuri etnice minoritare, femei sarace, femei LBTQ, femei cu dizabilitati, lucratoare sexuale, mame singure, varstnice, minore din centrele de plasament s.a.
- Persoanele aflate in functii publice, care sustin masuri extremiste, cum au fost unele declaratii privind sterilizarea femeilor rome si a celor sarace, sa fie demise.
- Pedepse aspre pentru traficantii de persoane in scopul exploatarii sexuale, o strategie reala pentru diminuarea prostitutiei si programe eficiente de protectie pentru victime.
- CNA sa gaseasca mijloacele legale pentru stoparea difuzarii de emisiuni care degradeaza femeile, promoveaza o cultura a violentei si transforma violenta in divertisment.
Mitingul „Indiferenta hraneste violenta” va fi continuat incepand cu ora 18.30 de un eveniment dedicat comemorarii victimelor violentei in familie organizat la initiativa Fundatiei Sensiblu si a Asociatiei Transcena. Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei asupra Femeilor va fi marcata prin evenimente similare in marile orase din tara.
Manifestatiile publice din 25 noiembrie vor deschide seria de evenimente din campania „16 zile de activism pentru eliminarea violentei asupra femeilor”. Pe parcursul celor 16 zile vor avea loc dezbateri, ateliere, piese de teatru, campanii de informare si alte actiuni care vor viza cresterea gradului de constientizare si de intelegere in randul publicului a diferitelor manifestari ale formelor de violenta asupra femeilor.
Organizatori: Asociatia Front, Centru Feminist „Sofia Nadejde”, Centrul Filia, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G.), E-Romnja (Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) si Societatea de Analize Feministe AnA.
Event: https://www.facebook.com/events/546579812102951/?source=1
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice