Comunicat de presa
Accesul scazut la educatie si la serviciile de sanatate – cele mai grave probleme ale copiilor din mediul rural
- Doua familii din 3 din mediul rural isi trateaza copiii bolnavi acasa, fara medic, iar rata mortalitatii infantile in 2012 a fost aproape dubla in mediul rural fata de cel urban ( 11,8% fata de 6,6%)
- In privinta accesului la educatie, datele arata ca doar 77,9% dintre copiii din mediul rural termina gimnaziul si 1 din 2 copii de la tara nu isi poate continua studiile la liceu
Accesul scazut la serviciile de sanatate si la educatie reprezinta cele mai grave probleme cu care se confrunta copiii din mediul rural din Romania, conform datelor statistice prezentate astazi de World Vision Romania, in cadrul conferintei de presa „Romania azi – despre copiii cei mai vulnerabili”. Evenimentul a pus in dezbatere situatia copiilor din mediul rural din perspectiva accesului la educatie si la serviciile de sanatate – doua dimensiuni esentiale in bunastarea copilului – si a trasat principala directie de actiune prin care World Vision Romania va interveni in 2014: dezvoltarea comunitara.
In lipsa unei protectii sociale eficiente, multi dintre copiii de la sate sunt expusi riscului de a mosteni inegalitati si de a acumula dezavantaje multiple, aspecte care se reflecta in mod negativ asupra viitorului lor. Conform datelor statistice, exista un decalaj semnificativ intre mediul urban si cel rural - numarul de persoane aflate sub pragul saraciei fiind de 6 ori mai mare in rural fata de urban, in conditiile in care 47,2% din populatia Romaniei traieste la tara. Totodata, mai mult de jumatate dintre copiii romani se afla in risc de saracie si/sau excluziune sociala (52,2% in 2011), cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana.
In ceea ce priveste sanatatea copiilor din mediul rural, nivel socio-economic scazut creste riscul pentru deficiente nutritionale si de imbolnaviri frecvente. Astfel, rata mortalitatii infantile in 2012 este aproape dubla in mediul rural fata de urban: 11.8% fata de 6.6%. De exemplu, la nivelul Judetului Dolj, unul dintre cele mai sarace judete din tara, 40% dintre decesele infantile puteau fi evitate.
In ceea ce priveste accesul la serviciile medicale, datele arata ca aproape doua treimi dintre familiile din mediul rural isi trateaza copiii bolnavi acasa, fara medic, iar, dintre cei care merg la medic, 2/3 isi duc copiii in cel mai apropiat oras si doar 1/3 la medicul din sat. In plus, datele arata ca 70% dintre copiii de 1-3 ani din Romania mananca alimente nepotrivite varstei lor (carnati, mezeluri, prajeli, zahar, sucuri acidulate).
In privinta accesului la educatie, statisticile arata ca doar 77,9% dintre copiii din mediul rural termina gimnaziul, abandonul scolar in cazul elevilor din mediul rural pastrand valori semnificativ mai mari decat in mediul urban(1,7 %- 1,6%, fata de 1,2%-1.1%), mai ales catre clasele de final (a VII-a, a VIII-a). La nivelul judetului Dolj (judetul cu cel mai mare risc de abandon scolar), abandonul scolar a crescut alarmant in ultimii patru ani.
Astfel, daca in 2008 1.320 de elevi au renuntat sa mai frecventeze cursurile, in prezent se inregistreaza 2.066 de astfel de cazuri. Un sfert dintre copii renunta la scoala din cauza saraaciei si a rezultatelor proaste la invatatura. Aproximativ 20% dintre copiii saraci din mediul rural considera ca sunt tratati la scoala mai rau decat alti colegi, un criteriu important al aprecierii subiective a copiilor fiind nivelul de dotare al gospodariei din care provin. Astfel, copiii care provin din locuinte cu dotari precare se simt in medie mai putin confortabil la scoala decat ceilalti copii.
Foto ilustrativa homepage: Educatie copii - Credite Nguyen Duy Phuong / Shutterstock.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri