In luna femeilor, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), in parteneriat cu INBI Prof. Dr. Matei Bals, a lansat proiectul O zi din viata ei, o expozitie de fotografie care prezinta 5 povesti emotionante ale unor tinere seropozitive care surprind viata lor de zi cu zi.
Expozitia, care prezinta fotografii realizate de artistul social Mugur Varzariu, a fost expusa vineri in Gara de Nord, iar apoi timp de doua zile in incinta AFI Palace Cotroceni din Capitala. Trecatorii au aflat povestile celor 5 tinere prin intermediul fotografiilor, adevarate calatorii printre greutati, discriminare, putere, bucurii de zi cu zi si emotii, si le vor putea transmite mesaje de felicitare si incurajare.
Aproximativ 49% dintre persoanele cu HIV din intreaga lume sunt femei, iar persoanele de sex feminin reprezinta segmentul de pacienti cu cea mai rapida crestere in tarile emergente si in curs de dezvoltare . De asemenea, la nivel global, infectia cu HIV reprezinta cea mai importanta cauza de deces in cazul femeilor tinere, aflate la varsta reproducerii . Incidenta infectiei cu HIV in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 15 si 28 de ani este de doua ori mai mare decat in cazul barbatilor aflati la aceeasi varsta, iar persoanele de sex feminin seropozitive sunt mai predispuse decat barbatii sa sufere de depresie .
Prin profesionalismul cadrelor medicale si a bunei ingrijiri de care au beneficiat femeile din Romania, ne bucuram acum de prezenta lor printre noi, le putem asculta spunandu-ne povestile lor de succes, povestindu-ne despre viata lor complexa.
“Tinerele seropozitive din Romania sunt inca tinta discriminarii celor din jur, de aceea am gandit acest proiect ca un exemplu al unor femei gata sa-si expuna povestea de viata pentru a transmite un mesaj puternic de curaj si pentru a schimba putin cate putin perceptia celor din jur. De 8 Martie, am dorit sa sarbatorim femeile speciale, cu vise si sperante, cu vieti frumoase, chiar daca greutatile de zi cu zi cu care se confrunta sunt foarte mari”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
DE CE?
Andreea, 25 de ani
„In toamna anului 2006 avea sa apara o schimbare in viata mea. Nimeni pana atunci nu se gandise ca dupa atatia ani, o banala transfuzie care a avut loc imediat dupa nastere, pentru a-mi salva viata, avea sa imi aduca aceasta problema de sanatate“. Asa isi incepe Andreea povestea, una trista, dar pe care a reusit sa o schimbe putin cate putin.
Andreea are acum 25 de ani, si a reusit sa depaseasca socul unei vesti pe care multi dintre noi nici nu vrem sa o luam in calcul, ca o posibilitate. „A fost un soc puternic pentru familia mea, astfel ca eu am aflat ca sunt seropozitiva abia la un an dupa diagnosticare. Reactia mea a fost calma, poate mult prea calma. Stiu doar ca am incercat sa inteleg de ce“.
Era 2008. Tot in acea perioada a ales sa se destainuie celei mai bune prietene din copilarie. Dintr-o data, secretul nu mai era doar al ei. Isi aminteste ca a simtit nevoia sa ii spuna prietenei ei ca, daca nu crede ca poate face fata si vrea sa incheie prietenia, ii respecta decizia.
„A ramas alaturi de mine pana in prezent“, spune Andreea emotionata, cu lacrimi in ochi. Problema ei de sanatate nu a descurajat-o. Din contra. Isi aminteste ca la primul sau loc de munca, intr-un ONG, directorul stia ca este seropozitiva. Nu a simtit insa nicicand discriminare din partea lui, ba chiar a simtit ca o trateaza de la egal la egal.
„Din punct de vedere al femeii care am devenit astazi, simt ca nu reprezinta o piedica pentru mine faptul ca sunt seropozitiva. Am inteles ca, daca atunci nu avea loc acea transfuzie, poate ca astazi nu as mai scrie aceste randuri. Am incercat si voi incerca in continuare sa iau lucrurile ca atare, drept dovada ca incet-incet, alaturi de prietenul meu, incerc sa pun bazele unei familii“.
Andreea este in prezent pasionata de fotografie si de editare foto. A invatat ca a fi seropozitiv nu este o bariera de netrecut, in special pentru femeia din ea, cu atatea planuri de viitor.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri