4 Iulie 2014 publicat în Social 11 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Desi majoritatea respondentilor au plasat dependenta de alcool la aproximativ acelasi nivel de gravitate ca si dependenta de droguri de mare risc (ex heroina, cocaina), 22% dintre respondenti nu cunosc faptul ca alcoolul omoara mai multi oameni decat SIDA si tuberculoza la un loc.

Comunicat de presa

Nu e vorba de o infrangere personala, ci de o dovada de tarie, ca o persoana sa apeleze la un sprijin terapeutic specializat pentru indepartarea riscului dependentei de alcool. Cu toate ca multe persoane cunosc acest aspect, miturile legate de consumul de alcool sunt inca prezente in Romania, dupa cum arata si un sondaj realizat de www.VocePacientului.ro si sustinut de www.psihoterapiefamilie.ro.

Desi majoritatea respondentilor (90%-93%) au plasat dependenta de alcool la aproximativ acelasi nivel de gravitate ca si dependenta de droguri de mare risc (ex heroina, cocaina), 22% dintre respondenti nu cunosc faptul ca alcoolul omoara mai multi oameni decat SIDA si tuberculoza la un loc iar altii 19% declara chiar ca nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Cu alte cuvinte, desi alcoolismul este perceput ca fiind un obicei daunator, dimensiunea problemelor date de cele 60 de boli ce sunt corelate cu excesele alcoolice, nu este perceputa la adevarata ei valoare.

De asemenea mai bine de una din patru persoane (27%) considera fie ca nu exista mijloace care sa ajute un alcoolic, fie nu le cunoaste. Nu e astfel de mirare ca in confruntarea cu situatiile stresante, aproximativ una din sase persoane (16%) considera ca familia ar avea mai mult de castigat de la discutiile la bere impreuna cu prietenii decat de la o sesiune de psihoterapie. Alti 16% dintre respondenti se declara indecisi in privinta acestui aspect, relevand o incredere destul de redusa in sprijinul psihoterapeutic ce l-ar putea obtine.

Opt din zece respondenti sunt de acord cu faptul ca la noi in tara majoritatea persoanelor cu probleme legate de consumul de alcool ajung tarziu sa consulte un specialist. In alte tari, temerile si stigma legata de aceasta problema impiedica mai putin persoanele sa solicite sprijin terapeutic. Persoanele inteleg poate mai bine ca existenta unui diagnostic al acestei boli e de fapt un semnal ca ar trebui sa schimbe ceva in interactiunea cu ceilalti si in modul de viata.

Atunci cand cineva manifesta o dorinta intensa de a consuma alcool si dedica destul de mult timp unor activitati ce sustin acest consum; atunci cand creste cantitatea de alcool consumata pentru a obtine acelasi efect; atunci cand aceasta persoana continua consumul de alcool chiar daca este constienta ca acesta ii face rau fizic si psihic sau o determina sa renunte la alte activitati ce ii caracterizau viata sociala, sau atunci cand are simptome de sevraj cand intrerupe consumul de alcool, e timpul sa constientizeze problema unei dependente de alcool si sa consulte un specialist in sanatate mintala.

Daca persoana incepe din timp terapia, se evita adesea sa se ajunga la probleme sociale sau legale, cum ar fi abuzurile familiale, violenta interpersonala sau alte accidente pe fondul consumului de alcool. In plus, pot fi evitate la timp complicatiile somatice ale alcoolismului.


Foto: Consum de alcool, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri