In urma evaluarii raspunsurilor la intrebarea: Ce v-ar determina sa consultati un specialist in sanatate mintala - pentru dvs sau pentru o persoana apropiata dvs? sondajul a ajuns la concluzia ca cele mai multe persoane ar face acest gest daca ar exista o continuare a consumului de alcool in pofida constientizarii complicatiilor. Continuarea episoadelor de baut excesiv, desi persoana a constientizat ca excesele alcoolice ii sunt daunatoare fizic si psihic si are sentimente de vinovatie legate de aceste abuzuri ar face 72% dintre persoane sa apeleze la terapie.
Pe locul al doilea cu 69%, se situeaza existenta unor simptome de sevraj ce apar tot mai des cand persoana nu bea pentru o anumita perioada. Cresterea frecventei situatiilor in care persoana pierde controlul asupra bautului constituie al treilea motiv de prezentare la specialist fiind ales de 67% dintre respondenti.
Constatarea ca pentru acelasi efect de euforie persoana ajunge sa bea din ce in ce mai mult, indruma catre terapeut mai putin de unul din doi respondenti (48% - cei mai putini). Cu toate acestea, un studiu recent al cercetatorilor americani publicat in Biological Psychiatry arata ca adolescentii care resimt in mod special consumul de alcool ca fiind o recompensa si cei ce sunt sedati mai putin de dozele de alcool care duc in mod normal la senzatia de ametire, sunt persoanele cele mai expuse riscului de a dezvolta tulburari legate de consumul de alcool. (Biol Psychiatry. 2014;75:798-806)
Sondajul VoceaPacientului.ro a fost realizat in perioada mai-iunie 2014, pe un esantion de 793 de respondenti, corespunzand unei erori de 3,5%. Realizarea sondajului a fost sustinuta de www.psihoterapiefamilie.ro.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice