Parteneriatul local dintre GSK Romania si Salvati Copiii Romania, incheiat in 2010, se desfasoara sub umbrela “Fiecare Copil Conteaza”, cu obiectivul de a reduce mortalitatea infantila in judetele cele mai afectate. Tara noastra ocupa primul loc in Uniunea Europeana la decese infantile, cu o rata dubla fata de cea din UE. Campania “In compania oamenilor buni” lansata in luna iunie 2014 continua initiativele de combatere a mortalitatii infantile, oferind suport in comunitatile defavorizate din zona Moldovei, printr-o campanie de strangere de fonduri. Astfel, in 5 localitati izolate din judetele Suceava si Botosani au mers 4 ambasadori ai proiectului care au documentat, la fata locului, povestile acestor copii si ce se afla in spatele programului “Fiecare Copil Conteaza”.
Despre mortalitatea infantila: In Romania, rata mortalitatii infantile este cea mai ridicata din Uniunea Europeana – 9,04‰, dublu fata de media din UE (4,3 ‰). Astfel, 1.900 de copii cu varsta sub 1 an mor in fiecare an in tara noastra, unul la fiecare 5 ore. De asemenea, rata nasterilor premature a fost de aproximativ 10% (aproximativ 20.000 de bebelusi nascuti prematur mor in fiecare an).
Campania de strangere de fonduri “In compania oamenilor buni” are patru ambasadori: fotografii Andrei Pungovschi si Bogdan Baraghin, bloggerul Cristian China Birta (Chinezu.ro) si jurnalistul Andrei Craciun. Acestia au mers in comunitati din Suceava (localitatile Gulea, Patrauti si Ciprian Porumbescu) si Botosani (localitatile Gorbanesti si Hiliseu-Horia), pentru a documenta povestile emotionante ale unor familii sarace incluse in parteneriatul GSK – Salvati Copiii Romania.
Echipa din Botosani a fost formata din fotograful Bogdan Baraghin si bloggerul Cristian China Birta, iar in Suceava au cules povesti jurnalistul Andrei Craciun impreuna cu fotograful Andrei Pungovschi. Campania “In compania oamenilor buni” se defasoara pe perioada a trei saptamani, pana la finalul lunii iulie.
Familiile vizitate, aflate in grija Salvati Copiii, sunt atinse de saracia extrema, nu au nicio sursa de venit stabil, se straduiesc sa-si asigure hrana zilnica si, adesea, au in grija minori cu nevoi speciale.
GSK si-a propus ca pe langa sprijinul financiar acordat programului “Fiecare copil conteaza”, sa desfasoare o campanie interna de fundraising intern, “In compania oamenilor buni”, prin care angajatii GSK sa se poate implica in solutionarea povestilor prezentate mai sus. Suma stransa in urma campaniei va fi dublata de catre companie, iar banii vor fi redirectionati catre copiii si mamele in nevoie.
Intr-o marturie impresionanta, Oana, una dintre femeile intalnite in Botosani, povesteste despre Sorin, unul dintre fiii ei, care are un defect de vorbire si trebuie sa mearga la o scoala speciala. Ea este mama a sapte copii. Multe dintre aceste familii traiesc cu cateva zeci de lei pe luna.
Cristian China Birta: As putea rezuma deplasarea de la Botosani intr-un singur cuvant: trezire. Pentru ca am venit de la intalnirile cu acei oameni, pentru care proiectul chiar face diferenta dintre viata si moartea unor copii, cu dorinta clara de a povesti lumii ce am vazut si de a incerca sa ii trezesc si pe altii sa se implice, sa ajute.
Bogdan Baraghin: Este greu de imaginat ca din banii pe care eu i-am cheltuit la micul dejun, o familie de trei persoane poate trai o luna intreaga. Este greu sa mai cumperi copilului tau inca o jucarie scumpa, atunci cand vezi un baiat de 7 ani care nu a avut mai mult de doua jucarii, iar acestea gasite la groapa de gunoi. Am vazut acolo copii de cativa ani ale caror trasaturi sunt asemanatoare cu ale oamenilor de 40 de ani. In timp ce lucram ma gandeam doar la un singur lucru: speram sa-i pot rasplati prin rezultatul proiectului pentru toata sinceritatea si expunerea lor. Este clar ca au nevoie de ajutor! Singuri nu au nicio sansa.
In Suceava, cei doi ambasadori ai campaniei au intalnit-o pe Elena, o fetita de zece ani care are nevoie de un implant auditiv ce costa 30 de milioane de lei vechi. Familia Elenei traieste din ajutorul social si din alocatiile copiilor, intr-o casa fara curent electric.
Andrei Craciun: Am vazut, in concret, in realitatea imediata, dincolo de intermediari si statistici, de ce fiecare copil conteaza. Am inteles cum opereaza "Salvati Copiii" si in ce fel GSK schimba vieti. Si am incercat, prin cuvinte, sa-i ajut pe cei de care depinde viitorul nostru, al tuturor.
Andrei Pungovschi: Am renuntat de mult sa cred ca fotografiile pot sa schimbe lumea. Sper, in schimb, ca oamenii care le vor vedea sa incerce sa-si imagineze, macar pentru scurt timp, cum e sa fii in locul celor din imagini. Sa se gandeasca un moment cum ar fi daca asta ar fi copilaria fetitei sau baiatului lor. Si sa schimbe, printr-un gest, o parte din lumea acestor copii.
Foto homepage: Copil sarac, Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară