4 August 2014 publicat în Social 13 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Diferenta dintre ceea ce ajunge in statisticile politiei si viata de zi cu zi a femeilor unde hartuirile si agresiunile sexuale se apropie de cotidian, este invaluita in tacere si acoperita de tabu-uri, prejudecati si teama.

Studiul Agentiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), “Violenta impotriva femeilor: in fiecare zi si in orice loc” arata ca 6% dintre femeile din Romania au fost la un moment dat victimele unei agresiuni sexuale. Rezultatul anchetei FRA este cu atat mai ingrijorator cu cat numarul de cazuri de agresiuni sexuale si violuri raportate catre autoritati nu depaseste 1500 de cazuri anual.

  • Este necesara modificarea Legii violentei in familie (L217/2003) in asa fel incat sa faca referire la toate formele de violenta asupra femeilor.

Reteaua de ONG-uri „Rupem tacerea despre violenta sexuala” isi propune sa introduca pe agenda publica problema violentei sexuale, a drepturilor victimelor unor astfel de infractiuni, a lipsurilor existente la nivel legislativ si la nivelul autoritatilor care intra in contact direct cu victimele. Aceste lipsuri afecteaza atat pedepsirea agresorilor cat si recuperarea victimelor si limiteaza dezvoltarea unor servicii specializate de asistenta pentru supravietuitoarele/rii violentei de natura sexuala.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Poezii de toamnă: Versuri alese care să-ți dezvăluie frumusețile anotimpului preferat al poeților Chiar dacă acum doare, inima ta avea nevoie de asta! Prin durere ne regăsim sufletul și ne învățăm lecțiile 140 + ghicitori pentru copii și adulți grele cu răspuns

Pentru a promova in spatiul public mesaje si pozitii comune reteaua „Rupem tacerea despre violenta sexuala” se intalneste lunar intr-o serie de intalniri tematice deschise si altor organizatii neguvernamentale ce lucreaza cu beneficiari cu risc de victimizare.

In cadrul primei intalniri de lucru a retelei, intalnire ce a avut loc in 24 iulie 2014, reprezentantii ONG-urilor din cadrul retelei au concluzionat ca este necesara modificarea Legii violentei in familie (L217/2003) in asa fel incat sa faca referire la toate formele de violenta asupra femeilor. Propunerea lor este sa se faca o adaptare a acestei legi la prevederile Conventiei Consiliului Europei pentru prevenire si combatere a violentei impotriva femeilor si a violentei in familie (Conventia de la Istanbul), semnata de guvernul Romaniei de curand.

Tot in cadrul intalnirii de joi, Maria Stoleru de la Asociatia Artemis a subliniat pericolul ca victima sa fie retraumatizata prin procedurile medicale, politienesti si judiciare atunci cand cei care intra in contact cu ea nu tin cont de dificultatile cu care aceasta se confrunta. „Cand nevoile victimei unui viol nu sunt indeplinite tocmai de oamenii la care apeleaza pentru ajutor, efectele pot fi destul de devastatoare. Reconstruirea unei forme de incredere, chiar daca aceasta este minima, este sarcina principala pentru recuperarea dupa trauma”, a aratat Maria Stoleru.

Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții Taina și parastasul de 40 de zile. Motivele pentru care rudele nu vizitează mormântul imediat după înmormântare. Care este diferența dintre un brad artificial ieftin și un brad de lux cu ace 3D de pe BraziCraciun.net

O a treia tema a vizat violenta sexuala in comunitatea roma. Anca Tanase de la asociatia E-Romnja a tinut sa sublinieze faptul ca este impamantenita in societate prejudecata ca violenta sexuala ar fi raspandita cu precadere in randul saracilor si al romilor, ignorandu-se faptul ca violenta sexuala nu tine cont de etnie, religie, educatie, statut socio-economic etc. O strategie de combatere a violentei sexuale in comunitatile de romi trebuie sa tina cont de anumiti factori: brutalitatea politiei, atitudinile rasiste in relatia cu autoritatile locale si centrale si discriminarea romilor in accesarea serviciilor medicale si sociale.

Reteaua informala “Rupem tacerea despre violenta sexuala” este formata din urmatoarele organizatii: Asociatia Transcena, Institutul Est European pentru Sanatatea Reproducerii, Asociatia Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociatia E-Romnja, Asociatia Filia, Societatea de Analize Feministe Ana, Asociatia Artemis, coordonator Asociatia A.L.E.G, colaborator Fundatia Sensiblu.

Soarele în Capricorn 21.12. -20.01: Precum în cer, așa și pe pământ! Ancora credinței este și ancora visurilor împlinite Nu rupe aripile unei păsări și apoi spune-i să zboare Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 13-19 mai

Activitatile retelei „Rupem tacerea despre violenta sexuala” fac parte din proiectul “Rupem tacerea despre violenta sexuala: intarirea capacitatii ONG-urilor de a integra violenta sexuala pe agenda publica”, proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Valoarea totala a proiectului este de 43,409 Euro,iar perioada de implementare este 15 Mai 2014- 15 Mai 2015.

Foto homepage: Shutterstock.com; violenta domestica


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri