1. Schimbarea Globala a Climei
Schimbarea climei este scenariul cel mai vehiculat despre care se crede ca ar genera sfarsitul si, in ciuda celor care incearca sa arate ca ar fi vorba despre o conspiratie, de fapt schimbarea climei Planetei este cat se poate de reala si se intampla chiar sub ochii nostri.
Climatologul James Hanson a studiat in urma cu cateva decade Planeta Venus si a observat mai multe paralelele intre clima incinsa a acestei planete si ceea ce se intampla pe Pamant. Rezultatele studiilor sale l-au alarmat si in 1988 a avut un discurs in Congresul american, atragand atentia asupra faptului ca suntem pe drumul unui dezastru, in cazul in care nu reducem emisiile de dioxid de carbon.
Nu s-a intamplat mare lucru de atunci si pana acum, in ciuda intalnirilor globale pe tema incalzirii Planetei, Emisiile de dioxid de carbon sunt in continua crestere si astfel creste si temperatura medie a Planetei, in ciuda iernilor friguroase ocazionale. Cei mai torizi ani s-au inregistrat in ultima decada, de-a lungul intregii istorii. Temperaturile au inceput sa creasca de la Revolutia Industriala si nu este usor sa aflam raspunsui la intrebarea: "Cine poarta vina pentru incalzirea globala?"
NASA: 6 DECADE DE INCALZIRE GLOBALA:
Omul de stiinta Bill McKibben explica: „Calota arctica se topeste, Marele ghetar de deasupra Groenlandei devine din ce in ce mai subtire si acest lucru se intampla la o viteza neasteptata. Oceanele sunt mult mai acide, iar nivelul lor creste… Cele mai mari furtuni de pe Planeta noastra, uraganele si ciclonii, au devenit mai puternice… Marea Padure Amazoniana se usuca pe la margini… Marea Padure boreala din America de Nord va muri in doar cativa ani… Aceasta noua Planeta arata mai mult sau mai putin cu a noastra, dar cu siguranta nu este.”
Multi cercetatori sunt de parere ca am depasit de multa vreme punctul cand nu mai avem ce sa facem. Pamantul va continua sa se incalzeasca chiar daca reusim sa reducem emisiile de CO2. Stim cu siguranta ca, daca vom esua in a minimiza macar emisiile de dioxid de carbon, ne astepata un dezastru planetar.
2. Pierderea biodiversitatii
Un alt efect al schimbarii climatice este disparitia a nenumarate specii de plante si animale. Activitatea umana este responsabila pentru masiva extinctie care se petrece acum. Rata de extinctie este de 1.000 de ori mai mare decat normalul inregistrat de-a lungul istoriei.
Foto: Shutterstock.com; peisaj apocaliptic
In anul 2005, Adunarea Milenara pe tema Ecosistemului arata printr-un raport, ca intre 10 si 30% dintre speciile de mamifere, pasari si amfibieni care traiesc pe Planeta sunt in pericol de disparitie din cauza activitatilor umane care includ defrisari masive (ce distrug habitate), emisiile de dioxid de carbon (ce provoaca ploi acide), exploatarea peste masura a resurselor (cum ar fi pescuitul masiv), etc. In orice ecosistem, atunci cand o specie moare, afecteaza si pe celelalte. Situatia de acum este fara precedent, cand speciile dispar cu o repeziciune ingrijoratoare. In istoria Plnetei au existat 5 mari exctinctii, iar oamenii de stiinta sunt de parere ca ne aflam acum in cursul celei de-a sasea.
Aceasta disparitie rapida de specii de animale si plante duc la colapsul ecosistemelor, la o scara globala. Acestea vor crea probleme in agricultura la nivel global, amenintand sursele de hrana pentru milioane de oameni. In urma cu 250 de milioane de ani, 96% dintre speciile marine si 70% dintre speciile de uscat au disparut. Ce ne asteapta acum? Nu am vrea sa aflam.
Foto homepage: Shutterstock.com; peisaj apocaliptic, sfarsitul lumii, bomba nucleara
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri