- "10 motive pentru educatia sexuala in scoli" argumentate de Adriana Radu, coordonatoarea proiectului Sexul vs Barza, prima platforma online de educatie sexuala dedicata tinerilor din Romania.
- Urmareste Sexul vs Barza si pe Facebook
“Vineri am vorbit in fata a peste 100 profesori de biologie din Bucuresti, la consfatuirea lor generala pentru anul scolar care incepe astazi. Scopul era sa le explic ce face SEXUL vs BARZA, site-ul de educatie sexuala pe care il conduc, si cum il pot folosi drept resursa didactica pentru lectiile de anatomie. In timpul prezentarii am mentionat ca putem corela lipsa educatiei sexuale din tara noastra cu natalitatea foarte ridicata la minore (39 la 1000 in Romania, vs. 10 la 1000 in Germania, de exemplu)”, spune Adriana Radu.
“O profesoara din sala a spus ca nu crede in aceasta corelatie si a zis ceva de <
Profesoara s-a schimbat la fata de parca i-am aprins un beculet. Iar mie mi s-a aprins un beculet ca nu toti profesorii, dar nici toti parintii nu stiu de ce este asa de necesara educatia sexuala in scoli.”
De unde, astazi, pe 15 septembrie :
10 motive pentru educatia sexuala in scoli
1. Pentru ca educatia sexuala ii fereste pe copii si tineri de abuzuri sexuale. Cand un copil stie ca urechea lui se numeste „ureche”, iti poate spune ca s-a lovit la ureche. Cand stie ca piciorul e „picior”, iti poate spune ca X colega l-a lovit cu piciorul. Dar multi copii si adolescenti nu stiu despre organele genitale decat ca sunt „acolo jos” si ca e „rusine”. Nu au la ei uneltele lingvistice necesare pentru a povesti ca au fost victimele unui abuz sexual. Nici macar nu stiu daca au voie sa vorbeasca despre ceva „rusinos”, despre care nu vorbim de obicei si la care au luat parte (chiar daca a fost fara voia lor). „Penis”, „Vulva”: educatia sexuala vorbeste clar despre toate partile corpului – pentru ca sunt niste parti ale corpului ca oricare altele - si ii ajuta pe copii si tineri sa poate faca asta.
2. Pentru ca educatia sexuala tinteste sa faca din niste persoane tinere care nu stiu cum sa aiba grija de sine insele, persoane responsabile care merg la medic. Revenim, daca nu stii nici macar cum se numesc organele tale genitale, cum sa fii OK cu a merge la ginecolog/urolog/androlog. Ti-e teama sa mergi pentru ca „ti-e rusine”, ti-e teama sa mergi pentru ca daca ti-e teama ca nu vei putea purta un dialog ? Daca au cunoastere, tinerii au mai multa incredere in sine sa se descurce intr-o situatie ca mersul al medic si amana mai putin vizita medicala.
3. Pentru ca educatia sexuala ii ajuta pe tineri sa aiba puterea sa spuna NU. „Da-i si lu’ mamaia un pup” cand pustoaica n-are chef de dat „pup” dar asa e „frumos”, certatul si culpabilizatul copilului cand refuza sa dea acel pup: toate astea nu sunt deloc moduri bune in care il poti invata pe-un copil ce este autonomie corporala. Nu multi tineri (si mai ales nu multe fete) stiu cu adevarat ca pot decide singuri ce fac cu corpul lor, daca sa faca sex, cu cine sa faca sex, cum sa faca sex. Educatia sexuala le spune fix asta: ca ei decid.
Foto: Shutterstock.com; educatie sexuala
Foto homepage: Shutterstock.com; educatie sexuala
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri