Beyonce a avut luna trecuta un performance memorabil la Video Music Awards, iar recentul discurs al Emmei Watson, starul feminin din seria Harry Potter este considerat istoric. De ce? Pentru ca barbatii sunt invitati pentru prima data sa se alature FEMINISMULUI. Cum si de ce? Cititi acest discurs care tine prima pagina a publicatiilor din intreaga lume, deja de cateva zile!
Beyonce, VMA 2014
DISCURSUL EMMEI WATSON LA SEDIUL ONU
Sediul Natiunuilor Unite, New York, 20 septembrie 2014, eveniment special dedicat camapniei HeForShe (EL pentru EA)
Astazi lansam campania „HeForShe” (EL pentru EA). Apelez la dumneavoastra pentru ca am nevoie de ajutor. Vrem sa sfarsim inegalitatea de gen – si ca sa facem acest lucru, toata lumea trebuie sa fie implicata.
Este prima campanie de acest gen la Natiunile Unite: vrem sa incercam sa insufletim pe cat mai multi baieti si barbati ca posibili avocati pentru egalitatea de gen. Si nu vrem doar sa vorbim despre acest lucru, dar sa ne asiguram ca este un obiectiv tangibil.
Am devenit ambsadoare ONU acum sase luni si cu cat am vorbit mai mult despre feminism, cu atat mai mult am realizat ca lupta pentru drepturile femeilor a devenit sinonima cu ura fata de barbati. Dar daca este un singur lucru pe care il stiu cu siguranta este acela ca acest lucru trebuie sa se opreasca.
Feminismul este...
Feminismul, dupa definitie este: „Credinta ca barbatii si femeile ar trebui sa aiba drepturi si oportunitati egale. Este teoria egalitatii politice, economice si sociale a sexelor.”
Am inceput sa imi pun problematici de gen cand, la 8 ani am fost foarte confuza fiind strigata „autoritara”, pentru ca vroiam sa regizez piesele de teatru pe care le cream pentru parintii nostri – in timp ce baietilor nu li se reprosa asta. Si cand la 14 ani am inceput a fi sexualizata de catre anumite elemente media. Cand la 15 ani prietenele mele au renuntat la echipele sportive din care faceau parte fiindca nu vroiau sa devina prea „musculoase”. Si cand la 18 ani pe prietenii mei baieti ii vedeam incapabili sa isi exprime sentimentele. Am decis ca sunt o feminista si ca acest lucru nu este complicat pentru mine. Dar cercetarile mele recente mi-au aratat ca feminismul a devenit un cuvant nu prea popular. Femeile aleg sa nu se asocieze acestui cuvant. Aparent, fac parte dintre acele femei ale caror expresii sunt vazute ca fiind prea puternice, prea agresive, izolate, anti-barbati si neatractive.
De ce este acest cuvant unul atat de inconfortabil?
Sunt din Marea Britanie si cred ca este un drept ca femeie sa fiu platita la fel precum colegii mei barbati. Cred ca este un drept sa fiu capabila sa iau decizii in legatura cu propriul meu corp. Cred ca este un drept ca femeile sa fie implicate in numele meu la luarea deciziilor in tara. Cred ca este un drept ca din punct de vedere social sa ma bucur de acelasi respect precum un barbat. Dar din pacate, pot spune ca nu exista nicio tara in lume unde femeile se pot astepta sa primeasca aceleasi drepturi precum barbatii.
Nicio tara din lume nu poate spune ca a obtinut egalitatea de gen. Consider ca aceste drepturi sunt drepturile omului. Dar eu fac parte dintre cele norocoase. Viata mea este un privilegiu absolut fiindca parintii mei nu m-au iubit mai putin fiindca m-am nascut fata. Scoala mea nu m-a limitat fiindca eram fata. Mentorii mei nu au pornit cu presupozitia ca as ajunge nu chiar atat de departe pentru ca intr-o buna – zi as da nastere unui copil. Acesti factori au fost ambasadorii pentru egalitatea de gen care au facut din mine ceea ce sunt azi.
Poate nu cunosc acest lucru, dar sunt feministi. Si avem mai multa nevoie de astfel de oameni. Si daca inca urasti acest cuvant --- nu cuvantul este important, ci ideea si ambitia din spatele sau. Fiindca nu toate femeile si-au permis aceleasi drepturi pe care eu le-am avut. De fapt, din punct de vedere statistic, foarte putine le-au avut.
In anul 1997, Hillay Clinton a tinut un discurs faimos in Beijing despre drepturile femeilor. Din pacate, multe lucruri pe care ea vroia sa le schimbe sunt inca o realitate astazi. Dar ceea ce m-a uimit pe mine a fost faptul ca doar 30% dintre cei care o audiau erau barbati. Cum putem produce o schimbare in lume cand doar o jumatate din aceasta lume este invitata si se simte bine-venita sa participe la conversatie?
Barbati --- As vrea sa am aceasta oportunitate de a extinde o invitatie formala. Egalitatea de gen este si problema voastra.
Pentru ca astazi, am vazut rolul de tata al parintelui meu fiind mult mai putin valorizat de catre societate, in ciuda faptului ca un copil are nevoie de un tata exact asa cum are nevoie de mama. Am vazut tineri barbati care sufera de boli mentale, fiind incapabili sa ceara ajutor de teama ca asta i-ar face mai putin „macho” --- de fapt, in Marea Britanie rata sinuciderilor este cel mai mare criminal al barbatilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 49 de ani; eclipsand rolul accidentelor, cancerului si bolilor de inima.
Foto homepage: Andrea Raffin / Shutterstock.com; Emma Watson
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri