Malala Yousafzai, a devenit, la 17 ani, cea mai tanara laureata a Premiului Nobel pentru Pace, la exact doi ani si o zi de cand a fost impuscata de talibani, intr-un autobuz ce o aducea de la scoala. Devenise o tinta a talibanilor pentru ca inca de la 12 ani, ea vorbea despre dreptul la educatie al fetelor si al copiilor in general.
Malala a supravietuit in mod miraculos atacului si de atunci, vocea ei este chiar mai puternica. Malala duce acum mai multe campanii pentru dreptul la educatie si a devenit un model pentru intreaga lume, datorita curajului, intelepciunii si inteligentei sale.
Anul acesta, Malala a fost laureata cu Premiul Nobel pentru pace alaturi de Kailash Satyarthi, aparator indian al drepturilor copiilor.
1. "Suntem doi laureati ai premiului Nobel, unul din Pakistan si celalalt din India. Unul crede in hinduism, celalt crede cu tarie in Islam. Acesta este un mesaj catre oameni, este un mesaj catre oameni, de iubire intre Pakistan si India, intre diferite religii. Daca fiecare ne oferim sprijin unul celuilalt, indiferent de culoarea pielii, de limba pe care o vorbim, religia in care credem. Este un semn ca trebuie sa ne consideram fiinte umane si sa ne acordam respect unul celuilalt si ca trebuie ca toti sa luptam pentru drepturile noastre, pentru drepturile copiilor sau ale femeilor, pentru drepturile fiecarei fiinte umane". - Malala Yousafzai, discursul de dupa aflarea vestii ca a fost laureata cu Nobel pentru Pace.
2. Atunci cand toata lumea este tacuta, chiar si o singura voce devine puternica.
3. Imi ridic vocea nu ca sa strig, ci ca cei fara voce sa fie auziti – nu putem izbandi atunci cand jumatate dintre noi sunt tinuti inapoi.
4. Extremistilor le este frica de carti si pixuri, puterea educatiei ii inspaimanta. Le este frica de femei.
5. Nu vreau razbunare pe talibani, imi doresc educatie pentru fii si fiicele lor.
6. Mi-am spus, Malala, ai facut deja fata mortii. Aceasta este a doua ta viata. Nu iti fie frica – daca iti este frica, nu vei putea merge mai departe.
7. Mama mea imi spunea mereu „ascunde-ti fata, oamenii se uita la tine”. Eu raspundeam, "nu conteaza, ma uit si eu la ei".
8. Cand oamenii imi spun despre Malala, fata care a fost impuscata de talibani – aceasta este definitia mea despre ea – Nu cred ca ea sunt eu. Acum nici macar nu ma mai simt de parca as fi fost impuscata. Chiar si viata mea in Swat (n.r. regiune din Pakistan controlata de talibani) pare ca un fragment de istorie sau un film pe care l-am vazut. Lucrurile se schimba. Dumnezeu ne-a lasat cu un creier si o inima care ne spun cum sa traim. Cel mai important aspect pe care trebuie sa il luam in considerare nu este faptul ca Malala a fost sau nu impuscata – Malala nu cere un suport personal. Ea cere suport pentru educatia fetelor si pentru drepturile femeilor. Asa incat nu o sprijiniti pe Malala ci camapania eipentru educatia fetelor si drepturile femeilor.
Foto: Shutterstock.com; Malala Yousafzai
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri