12 Noiembrie 2014 publicat în Social 21 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Este poate una dintre cele mai cutremauratoare idei de care m-am lovit in ultima vreme. Totusi, citind despre acest subiect, ma patrundea un calm interior si o anume constientizare: De ce medicii aleg sa moara diferit?

Dr. Murray, profesor de medicina la Universitatea de Sud din California a scris un articol care a fost preluat de catre mai multe publicatii in SUA si la nivel international.

Prin intermediul Dr. Ken Murray, am aflat povestea unui medic American – Charlie prieten si mentor al Dr. Murray. Charlie era un reputat ortoped care a descoperit ca are cancer pancreatic, fiind diagnosticat de catre unul dintre cei mai buni medici din Statele Unite, care dezvoltase si o procedura prin care putea sa creasca cu pana la 15 % speranta de viata a pacientilor sai.

Charlie, ortopedul de 68 de ani nu a fost insa interesat de aceasta procedura. S-a dus acasa, si-a inchis cabinetul si nu a mai pus piciorul intr-un spital din acea zi. In schimb, s-a concentrat pe a-si petrece timp cu familia. Sapte luni mai tarziu a murit acasa. Nu a mers la chimioterapie, radiatii si nu a facut vreo operatie. Nu a cheltuit prea mult pe medicatie.


„Nu ne place sa vorbim despre acest subiect, dar doctorii mor si ei. Ceea ce este insa neobisnuit este faptul ca medicii care descopera care au o boala grava aleg sa se trateze foarte putin. Ei stiu foarte bine ce se va intampla, stiu foarte bine ce alternative au la dispozitie si in general au acces la medicatie. Dar in general, accepta sa plece discret si cu serenitate”
, scrie Dr. Murray.

Foto: Shutterstock.com; pacient

Foto homepage: Shutterstock.com; pacient, spital

„Doctorii nu vor sa moara, asemenea celorlati pacienti. Dar adesea ei discuta cu familiile lor despre limitarile medicinei de astazi. Ei se asigura ca atunci cand va veni timpul, nu vor fi luate niciun fel de masuri eroice. In ultimele lor momente ei nu isi doresc ca infirmierii sa le rupa coastele in timpul unei resuscitari (ceea ce se intampla daca resuscitarea este efectuata corect)”.

„Intr-un studiu din anul 2003, Joseph J. Gallo a analizat ce isi doresc medicii atunci cand vine vorba despre prelungirea vietii lor in vreun fel. Intr-un sondaj de opinie care a vizat 765 de doctori, Gallo a aflat ca 64% dintre ei au lasat familiei directive clare in care specificau ce pasi trebuie facuti sau nu trebuie facuti petru salvarea lor, daca ar ramane fara capacitati. Doar 20% dintre oamenii normali au astfel de directive care sa tinda spre a nu se face interventii pentru salvarea vietii lor.

Spre deosbire de timpurile trecute cand doctorii faceau ceea ce credeau ca este mai bine pentru pacienti, astazi sistemul le permite pacientilor sa aleaga. Medicii incearca sa onoreze dorinta pacientilor, dar cand pacientii intreaba Tu ce ai face?”, noi medicii evitam adesea raspunsul spune Dr. Murray in articolul sau. „Nu vrem sa le impunem viziunile noastre celor vulnerabili”.

>>> Afla mai multe despre perspectiva doctorului Ken Murray pe pagina urmatoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri