3 Decembrie 2014 publicat în Social 8 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Prea multe femei traiesc cu frica in san la ele acasa. Si prea putine stiu ca au de partea lor ordinul de protectie, singurul instrument legal care le da o sansa. Care, daca este corect si rapid instituit, aseaza o bariera intre victima si agresor. Si care, de multe ori, poate sa impiedice o tragedie.

De ce sustinem ordinul de protectie? Pentru ca ne pasa!

Este vorba despre ordinul de protectie, prea putin cunoscut si de victime si de agresori in egala masura.

Este nevoie de educatie, dar pana cand vom face educatie reala, ar trebui sa vorbim mai mult despre faptul ca violenta asupra femeii nu este o problema de familie, ci a intregii comunitati. Si ca actul de violenta nu este o intamplare ci o infractiune care trebuie pedepsita. Cu cat mai multi agresori afla ca un ordin de protectie acordat sotiei sau partenerei inseamna ca li se va interzice sa se apropie de aceasta sau de copiii lor, ca-si pot pierde casa, ca vor fi nevoiti sa evite locurile in care merge ea de obicei, cu atat cresc sansele ca numarul victimelor lor sa scada. Cu cat mai multi agresori afla ca risca inchisoarea daca incalca acest ordin de protectie, cu atat cresc sansele ca numarul lor sa scada. La fel, femeile victime au nevoie sa stie ca nu sunt singure, ca au dreptul la o viata normala si ca un ordin de protectie ar trebui sa le garanteze ca agresorii lor vor pastra distanta impusa.

50, 100, 200 de metri poate nu inseamna mare lucru, insa pentru victime este garantia protectiei. Sigur, un act nu poate schimba un om peste noapte; faptul ca ai un ordin de protectie nu inseamna ca teama de violenta dispare ca prin farmec. Faptul ca ai ramas in casa – o casa plina de durere, cu usi in continuare inchise- nu inseamna ca ai uitat un capitol si-ai inceput o viata noua. Sau daca partenerul violent merge, obligat, la ore de consiliere psihologica nu inseamna ca se va transforma in sotul visat.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Sos de soia - ghid complet despre utilizări, beneficii și rețete Ce boli vindecă ghimbirul - beneficii și utilizări terapeutice Secom® sărbătorește 20 de ani de încredere

Dar macar fiecare are o sansa: aceea de a deschide un capitol nou. Ordinul de protectie nu poate repara tot ce au stricat lipsa educatiei, a grijii fata de tine si fata de ceilalti, lipsa respectului fata de lege. Dar ordinul de protectie este tot ce avem. Noi nu sustinem doar ordinul de protectie. Spunem deschis si ca el are nevoie de imbunatatiri: ca drumul de la agresiune pana la hotararea judecatoreasca ce instituie ordinul trebuie scurtat; ca e nevoie de aplicarea lui in regim de urgenta; ca toate cheltuielile pentru obtinerea lui trebuie decontate victimei, altfel multe dintre acestea nu-si pot permite sa-l ceara. Noi nu cerem doar masuri pentru victime, ci si masuri care se refera la cei care le apara pe acestea, pentru ca ele singure nu au puterea sa o faca: judecatori special desemnati care sa poata judeca pe loc gravitatea si gradul de pericol ale situatiei, politisti pregatiti, procurori decisi sa ceara in numele lor un ordin de protectie, medici motivati sa se implice.

VIRTUWELL: Prima organizație pentru stare de bine și sănătate mintală digitală din România 5 romane captivante care îți vor transforma vara într-o aventură plină de suspans Stima de sine scăzută: cauze și metode utile despre cum să o crești

De ce sustinem ordinul de protectie? Pentru ca ne pasa! Pentru ca dincolo de autoritati, organizatii non-guvernamentale, voluntari sau experti, tot oameni suntem, iar legile de oameni sunt facute si tot de oameni respectate si aplicate. Cine suntem noi, cei care sustinem implementarea ordinului de protectie in regim de urgenta?

***

O mana de organizatii, grupate in Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor, care deruleaza proiectul „Ordinul de protectie – campanie de advocacy si asistenta juridica”, al carui obiectiv este acela de a promova drepturile femeilor si de a proteja femeile victime ale violentei in familie prin urgentarea emiterii ordinului de protectie. Proiectul este implementat de Asociatia Transcena in parteneriat cu Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociatia femeilor impotriva violentei Artemis, Asociatia Front, Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului GRADO, Institutul Est-European pentru sanatatea reproducerii, Asociatia Anais, Asociatia Centrul de Dezvoltare Curiculara si Studii de Gen Filia, Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Fundatia Sensiblu, Asociatia E Romnja si este finantat de Open Society Foundation.

Forumul Național De Vocație Antreprenoare: un singur obiectiv - crearea unui impact pozitiv în societate Organizatorii festivalurilor UNTOLD și Neversea dau startul celei mai longevive inițiative de donare de sânge din România, BLOOD NETWORK, care a ajuns, în acest an, la a 10-a ediție. De la începutul campaniei au fost salvate peste 60.000 de vieți, Brandul românesc Sophia a expus noile colecții de perdele și draperii la ICFF, New York

Campania pentru introducerea ordinului de protectie de urgenta ne aminteste tuturor ca sta in puterea noastra nu doar in aceste 16 zile dedicate, la nivel mondial, eliminarii violentei impotriva femeilor, ci tot timpul, sa ne implicam mai mult in sustinerea acestei cauze.

Foto int. art: Shutterstock.com; violenta domestica, violenta, femeie

Foto homepage: Shutterstock.com; femeie, violenta domestica, ordin de protectie


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri