6 Martie 2015 publicat în Social 16 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
'Pentru mare parte din istorie, Anonimul era o femeie.' – Virginia Woolf. Aici si peste tot in lume, modul in care femeile au participat la scrierea istoriei ramane necunoscut, intr-o societate care valorizeaza mai degraba masculinul, lasand in umbra femininul si tot ce au produs femeile mai valoros.

Martha Bibescu – cunoscuta ca scriitoare (i s-au publicat aproximativ 40 de carti, dintre care cele mai cunoscute sunt: Les Huit Paradis, La bal cu Marcel Proust, Jurnal politic), s-a ingrijit de bunul mers al unui spital din capitala in timpul ocupatiei germane (1917-1918) furnizand in acelasi timp informatii regelui si guvernului roman – care se aflau la Iasi. Odata ce-si manifestase astfel patriotismul, a simtit nevoia si sa protesteze impotriva cursului politicii romanesti de dupa 1945 prin exilul sau in Franta (unde a fost numita in 1963 consilier al presedintelui francez Charles de Gaulle in problema romaneasca).

Monica Lovinescu – nascuta in Bucuresti, in casa scriitorului Eugen Lovinescu, a reprezentat pilonul de baza al disidentei romanesti in spatiul francofon, ajutand scriitorii disidenti romani aflati in exil sa publice si sa faca realitatea din Romania comunista cunoscuta in toata lumea.
Maria Virginia Andreescu Haret – nascuta in Bucuresti la sfarsitul secolului XIX, a fost prima femeie arhitect din lume, dar si prima femeie care a atins gradul de Arhitect Inspector General in Romania – dupa ce i-au fost executate 40 de proiecte.

Eugenia Reuss-Ianculescu – reprezentanta a miscarii feministe din Romania, infiinteaza, in 1911, Organizatia Emanciparea Femeii (care, in 1913, isi va schimba numele in Drepturile Femeii), iar in revista cu acelasi nume a asociatiei se sustin revendicari feministe: modificarea prevederilor Codului Civil referitoare la conditia juridica a femeilor, drepturi egale pentru mame in raport cu tatii, plata egala pentru munca egala, accesul femeilor la profesii liberae (avocat, nota etc.), evaluarea si recunoasterea muncii domestice.

Cecilia Cutescu-Storck – pictorita cu o puternica influenta in viata culturala din perioada interbelica. Interesata in special de artele decorative si pictura murala monumentala, devine, in 1916, profesoara la catedra de arte decorative a Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti, fiind prima femeie profesor la o universitate de arta de stat din Europa. Creeaza numeroase picturi murale in cladiri publice din Bucuresti, una dintre cele mai importante fiind marea fresca Istoria Negotului Romanesc, realizata in 1933, in aula Academiei de Studii Economice. Continua sa expuna in tara (la Tinerimea artistica, in saloanele oficiale si la expozitii de stat) si peste hotare, iar in anii 1924 si 1928 reprezinta Romania la Bienala de la Venetia. In 1937 este aleasa presedinta a Sindicatului de Arte Frumoase.

Calypso Botez – nascuta in 1880, la Bacau, licentiata in Istorie si Filosofie la Universitatea din Iasi, a predat filosofia la Liceul Carmen Sylva din Bucuresti, fiind si membra in Comisia de Inspectori a scolilor de stat. In anul 1917 a infiintat, impreuna cu mai multe luptatoare pentru drepturile femeilor, Asociatia pentru Emanciparea Civila si Politica a Femeilor Romane, iar din 1921, Consiliul National al Femeilor Romane, a carei presedinta a devenit. In lucrarile sale pledeaza pentru dreptul la vot pentru femei, cresterea rolului lor economic, emancipare intelectuala si politica, facilitarea divortului si suprimarea regimului dotal: Problema drepturilor femeii romane (1919), Problema feminismului. O sistematizare a elementelor lui (1920), Drepturile femeii in viitorul Cod Civil (1924), Rapport sur la situation juridique de la femme (1932).

Sarmiza Bilcescu – nascuta in 1867 in Bucuresti, a fost prima femeie din lume care si-a luat doctoratul in drept la Sorbona, in 1890, cu o teza intitulata Conditia juridica a mamei. A fost, de asemenea, prima femeie avocat din Europa.

Documentare realizata de Ilona Voicu - experta de gen

Foto Martha Bibescu Wikipedia

Voteaza: discriminari-urbane.ro/index.php/petitie-online/propuneri-personalitate-feminina

Iti recomandam si alte articole de pe Garbo despre femei si istoria lor: 10 femei celebre din Romania

Ce nu ai invatat la scoala: 7 femei pe care ar fi trebuit sa le cunosti!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri