In Romania 38% dintre femei au fost supuse violentei fizice sau sexuale dupa varsta de 15 ani, iar 24% spun ca au suferit astfel de violente si in copilarie (conform Agentiei europene pentru Drepturi Fundamentale).
Orice femeie din Romania a trait cel putin o experienta de hartuire pe strada fie ca a fost atinsa sau fie ca i-au fost adresate cuvinte obscene. Locul cel mai periculos pentru femei este insa propria locuinta in care se petrec cele mai multe violuri sau violente. Studiile arata ca peste 85% dintre violuri sunt comise de catre o persoana cunoscuta victimei. Cu toate ca multe femei sunt victime ale violentei sexuale, doar 5% din agresiunile sexuale sunt raportate la Politie si mai putin de 1% conduc la pedepse pentru agresori.
Lavinia, voluntara Rupem tacerea
De unde incepe problema? Din pacate cel mai adesea vina este aruncata din start asupra victimei. Atunci cand reclama un incident de abuz, multe femei povestesc ca sunt re-victimizate: li se cere sa repete catre diferite autoritati evenimentele prin care au trecut, nu sunt crezute, sunt invinovatite pentru ca nu isi pot aminti detalii, sunt injosite, descurajate pentru ca anchetele treneaza si pentru ca agresorii scapa in timp ce ele trebuie sa mearga de la o institutie la alta pentru a cere dreptate.
Multe femei simt ca faptele pe care le reclama nu sunt luate in serios. In Romania, statul nu asigura inca servicii specializate integrate care sa ofere asistenta imediata victimelor violentei sexuale, asa cum prevede noua directiva europeana 2012/29/EU - Standardele minime privind drepturile, asistenta si protectia victimelor infractiunilor.
Imaginile si atitudinile denigratoare la adresa femeilor vehiculate atat de des in societate, in toate mijloacele de comunicare, inclusiv cele virtuale, contribuie la vulnerabilitatea femeilor la violenta sexuala.
Ce cadou de 8 Martie poate indrepta aceasta situatie? Cu ce ar trebui sa incepem ca sa aratam respect femeilor, nu doar de 8 Martie? Respect pentru femei inseamna:
- Solidarizarea celor din jur cu femeile agresate pentru oprirea agresorilor sexuali
- Existenta unor proceduri in unitatile de invatamant si locurile de munca pentru raportarea si sanctionarea hartuirii sexuale
- Sanctionarea atitudinilor de blamare a victimei care descurajeaza raportarea
- Investigarea cazurilor de violenta sexuala intr-o maniera profesionista care sa nu re-victimizeze si sa nu expuna victima la noi contacte cu agresorul
- Asigurarea confidentialitatii datelor personale
- Asigurarea serviciilor de suport medical, psihologic si juridic
- Toleranta zero la atitudini si manifestari sexiste
Proiectul "Rupem tacerea despre violenta sexuala” urmareste: intarirea capacitatii ONG-urilor de a integra violenta sexuala pe agenda publica", proiect finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, 13 ONGuri s-au coalizat si vor organiza evenimente locale de constientizare in urmatorarele orase: Sibiu, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Brasov, Giurgiu si Bucuresti. Actiunile se vor intinde pe tot parcursul lunii martie si vor consta in intalniri cu reprezentanti ai politiei, cu cei ai serviciilor sociale publice si private, cu studenti si jurnalisti,. „Sunt om al legii si respect femeile” este martisorul pe care voluntarii din proiect il vor imparti politistilor si procurorilor pana de 8 Martie.
Mai multe detalii despre violenta sexuala puteti gasi pe site-ul proiectului www.violentaimpotrivafemeilor.ro. Persoanele care doresc sa apeleze la servicii gratuite de suport pot face primul pas prin serviciul de consiliere online oferit de Asociatia A.L.E.G. accesand https://aleg-romania.eu/en/consiliere/
***
Reteaua informala “Rupem tacerea despre violenta sexuala” este formata din urmatoarele organizatii: Asociatia Transcena, Institutul Est European pentru Sanatatea Reproducerii, Asociatia Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociatia E-Romnja, Asociatia Filia, Societatea de Analize Feministe Ana, Asociatia Femeile impotriva Violentei- Artemis, coordonator Asociatia A.L.E.G, sustinator Fundatia Sensiblu.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară