11 Martie 2015 publicat în Social 6 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Norman Doidge este un personaj carismatic, neconventional, extrem de inteligent si interesant in medicina contemporana. De mai bine de zece ani, cercetatorul poet si filosof face realmente valuri, provocandu-si colegii si pe noi toti sa ne gandim altfel la creier si ne introduce intr-o lume noua care se numeste neuroplasticitate.

Cartile lui Norman Doidge The Brain That Changes Itself (Creierul care se schimba - vanduta in peste un milion de copii in toata lumea si The Brain’s Way of Healing (Modalitatea de auto-vindecare a creierului) ne introduc intr-o lume noua, cea a neuroplasticitatii, unde creierul nu mai este privit doar ca o masinarie supusa trecerii timpului si stricaciunilor, ci mai degraba, ca pe o minunatie a existentei umane.

Pentru mii de ani, gandirea traditionalista din domeniul medicinei ne-a facut sa credem in creierul care nu se schimba. Specialistii din domeniul medical spuneau despre creierele noastre ca ar fi formate dintr-un numar finit de celule, fiecare indeplinidu-si rolul care apoi, dupa ce ajung la maturitate mor, iar noi ajungem sa retraim o a doua copilarie. Daca suntem norocosi. Pentru ca multi experimenteaza pe parcursul vietii si atacuri cerebrale, boli care afecteaza creierul si functionarea lui, lasandu-i pe oameni fara speranta de vindecare.

Dr. Norman Doidge considera insa ca modul traditional cum ne raportam la creier si la functionarea sa este gresit si ca de fapt, creierul uman poseda o imensa capacitate de a se regenera, permitand reparatia si reconectarea sa. Neuroplasticitatea este o stiinta moderna potrivit careia creierele pot sa isi schimbe atat functionalitatea cat si structura. Dr. Doidge mai sugereaza ca cercetarile din acest domeniu pot sa aduca noi tratamente cu adevarat eficiente pentru boli ca ADHD, Parkinson sau autism.

NEUROPLASTICITATEA

Termenul de neuroplasticitate deriva din doua cuvinte: "neuron" si "plastic". Neuronul se refera la celulele nervoase ce compun creierele noastre. Fiecare celula neuronala este formata dintr-un axon, dentrite, ce sunt legate printr-un spatiu micut denumit sinapsa. Cuvantul "plastic" se refera la actiunea de a modela, de a sculpta, de a modifica. NEUROPLASTICITATEA se refera deci la potentialul creierului de a se reorganiza, creand noi legaturi, adaptandu-se la nevoile care ii sunt cerute. Ne cream noi legaturi neuronale, cand invatam ceva nou, spre exemplu.

Cu cat te concentrezi si perseverezi in a invata ceva nou, cu atat devii mai bun in acel nou domeniu sau  mai bun cu privire la un obstacol pe care vrei sa il depasesti. Facand acest lucru, noile legaturi neuronale sunt create prin intermediul sinapselor care de obicei nu sunt obisnuite sa functioneze in acel mod. Aceeasi tactica este folosita si in psihologia cognitiv comportamentala.

Foto: Shutterstock.com. neuron, sinapsa

 Foto homepage: Shutterstock.com; creier

Cazuri documentate de Norman Doige in cartea sa The Brain’s Way of Healing
 

In aceasta carte, Doidge cauta tratamente alternative pentru boli considerate incurabile si prezinta cazuri care ne fac efectiv sa privim capacitatile creierului nostru dintr-un cu totul si cu totul alt unghi.
 

Vindecari miraculoase sau doar capacitatea incredibila a creierului de a se regenera si de a crea noi legaturi neuronale?

Doidge detaliaza spre exemplu, modul cum un barbat, la randul sau medic, aflat in durere cronica din cauza unui accident la gat, a reusit sa se refaca invatandu-si creierul sa blocheze durerea folosind tehnici de vizualizare si fortand zonele creierului care simteau durerea sa proceseze alte informatii, reusind astfel sa se vindece total. Medicul amercian pe nume Michael Moskowitz conduce acum o clinica de succes care ii ajuta pe cei aflati in dureri cronice ce nu pot fi ameliorate cu nici un analgezic.

Citeste mai departe >>> Norman Doidge: Creierul stie sa te vindece!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri