Victimele simt rusine pentru cele intamplate sau se considera vinovate, intr-o cultura care tolereaza astfel de fapte si lasa de multe ori agresorii sexuali nepedepsiti.
Chiar daca numarul victimelor violentei sexuale este socant, totusi, statisticile nu acopera intreaga drama a violentei sexuale. Aceste date nu pot cuprinde ranile fizice, emotionale si psihologice pe care o victima le poarta cu ea pe viata, nu reflecta teama paralizanta din timpul si dupa atac, nici neputinta victimelor fata in fata cu autoritati care, de multe ori, le pun sub semnul intrebarii marturiile si le plimba intr-un circuit institutional fara sfarsit.
- Cum poate fi adus subiectul violentei sexuale pe agenda publica? Cum poate fi modificata legislatia si implementate masuri mai bune de suport pentru persoanele agresate sexual? Acestea si alte intrebari au fost ridicate in cadrul unui seminar public care a avut loc marti, 21 aprilie, la Bucuresti, organizat de Reteaua informala ”Rupem Tacerea despre Violenta Sexuala”.
Seminarul intitulat ”Violenta sexuala, de la tacere la politici pentru siguranta femeilor” s-a bucurat de prezenta unor reprezentanti de seama din institutii publice precum Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (DESFB) din Ministerul Muncii, Parlamentul Romaniei, Parchetul General, Inspectoratul General al Politiei (IGPR), Directii de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC-uri), alaturi de psihologi, sociologi, juristi si reprezentanti din diverse organizatii nonguvernamentale.
”Le datoram tuturor victimelor violentei sexuale servicii mai bune, o legislatie mai buna, mai multa recunoastere, mai mult respect si demnitate” - a aratat Irina Costache de la asociatia A.L.E.G. Sibiu, care a facut, in deschiderea evenimentului, o prezentare a celor 12 luni de cand functioneaza reteaua informala:
”Am inceput cu 9 organizatii non-guvernamentale, astazi suntem 15. Proiectul va dura pana in martie 2016, asa ca sper sa ne inmultim, sa devenim 30-40” – a aratat aceasta.
Din partea sectorului guvernamental, Ioana Cazacu, secretar de Stat, sefa Departamentului pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, si-a aratat deschiderea pentru colaborarea dintre institutii si sectorul non-guvernamental. ”Eu cred ca, pe problema aceasta a violentei impotriva femeilor, nu suntem pe pozitii antagonice. Nici ONG-urile cu institutiile Statului, nici Parlamentul cu Guvernul, iar pe acest subiect nici partidele politice nu ar trebui sa fie pe pozitii antagonice. Cred ca trebuie sa facem front comun” – a declarat Cazacu.
Ea s-a referit si la faptul ca a solicitat Institutului National de Statistica sa aloce fonduri pentru a colecta date privind fenomenul violentei asupra femeilor in Romania, in baza carora sa poata fi fundamentate viitoarele actiuni si programe publice.
Un subiect arzator a fost cel al ratificarii de catre Romania a Conventiei de la Istanbul - Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, semnata anul trecut de Guvernul Romaniei. Gabriela Cretu, senatoare PSD, a aratat ca textul de ratificare se afla in acest moment la Camera Deputatilor si a facut o invitatie celor prezenti sa-l analizeze si sa propuna amendamente. Ea a aratat ca se pot face imbunatatiri, in special in ceea ce priveste rezervele ridicate de Romania la semnarea Conventiei.
”Violenta sexuala este un fenomen extins. Se intampla de multe ori unor tinere, care, din pacate, au prea putina forta sa se apere, prea putin ajutor din partea familiei sau mentalitatile din familiile lor sunt extrem de invechite si, din pacate, ajung sa fie considerate cauza propriilor lor suferinte” - a aratat Valeria Schelean, vicepresedinta a Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. Ea a comparat fenomenul violentei sexuale cu terorismul tinand cont ca provoaca in randul femeilor un sentiment de frica, de nesiguranta, care poate fi asimilat cu temerea pe care terorismul o produce asupra societatii.
Apel la actiune!
Reprezentantii ONG-urilor din Reteaua ”Rupem Tacerea despre Violenta Sexuala” au lansat un apel la actiune catre factorii de decizie. Documentul cuprinde actiunile recomandate catre mediul politic si guvernamental prin care se pot realiza politici de combatere a fenomenului violentei sexualei si asigura o mai buna protectie a victimelor.
- Pentru consiliere online pe tema violentei sexuale accesati acest link: aleg-romania.eu/consiliere/
Citeste mai departe >>> 600.000 de femei, victime ale violentei sexuale: Rupem tacerea!
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară