Actiuni prioritare:
• Ratificarea Conventiei de la Istanbul si armonizarea legislatiei din Romania cu prevederile conventiei pentru a asigura prevenire, protectie si servicii specializate pentru toate formele de violenta impotriva femeilor, inclusiva violentei sexuale asupra femeilor.
• Infiintarea unor centre de criza pentru situatii de viol, care sa functioneze ca servicii integrate, conform Articolului 25 din Conventia de la Istanbul. In aceste centre victimele sa beneficieze de asistenta medicala, de asistenta psihologica si de recoltarea probelor medico-legale, de informare si consiliere juridica intr-o singura unitate, unitate care sa functioneze la nivelul spitalelor. Infiintarea unor astfel de centre ar reduce din eforturile financiare si psihologice ale victimei si ar evita victimizarea secundara. In momentul de fata, o victima e nevoita sa suporte cheltuieli din propriul buzunar iar in circuitul institutional e nevoita sa relateze in mod repetat ceea ce i s-a intamplat, unui numar de pana la 9 persoane diferite. Sa rupem tacerea despre violenta sexuala inseamna si sa oferim asistenta victimelor.
• Introducerea unor masuri de protectie cum ar fi ordinul de protectie sau de restrictie pentru toate formele de violenta impotriva femeilor, inclusive pentru cazuri de violenta sexuala conform Articolului 53 din Conventia de la Istanbul;
• Furnizarea de servicii de asistenta sa nu fie conditionata de depunerea unei plangeri penale, conform Directivei 2012/29/UE privind victimele unor infractiuni.
• Introducerea de protocoale de lucru pentru cazurile de violenta sexuala in cadrul institutiilor care interactioneaza cu victimele (ex. politie) care sa prevada in mod expres evitarea atitudinilor si actiunilor care conduc la victimizare secundara (ex. blamarea victimei, expunerea victimei la noi contacte cu agresorul etc.) si etniticizarea violentei;
• Formarea adecvata a specialistilor care interactioneaza cu victimele astfel incat interventia de orice natura – a organelor de ancheta penala, a medicilor ori asistentilor sociali sa fie centrata pe nevoile si drepturile victimelor, indiferent de apartenenta etnica, religioasa, orientare sexuala sau de statutul economico-social al acestora, pe prevenirea revictimizarii si pe protejarea victimelor de fapte de violenta ulterioara.
• Actiuni de prevenire care sa vizeze inclusiv baietii si barbatii, integrate in educatia de masa. Violenta sexuala nu se poate evita prin limitari adresate fetelor si femeilor (cum sa nu se imbrace, pe unde sa nu circule etc.). Felul in care este perceputa masculinitatea in cultura noastra ofera adesea justificari actelor de agresiune. Este nevoie de campanii de constientizare pe termen lung, dar si de educatie in scoli privind violenta sexuala – forme de manifestare, grupuri vulnerabile, educatie pentru relatii bazate pe egalitate si consimtamant.
• Masuri de prevenire secundara si tertiara a violentei sexuale – inclusiv masuri speciale pentru a impiedica infractorii sexuali de a recidiva ( Art. 16 Conventia de la Istanbul).
****
Reteaua informala ”Rupem Tacerea despre Violenta Sexuala” a fost creata in luna mai 2014, in cadrul unui proiect finantat de Fondul ONG in Romania. Organizatiile nonguvernamentale membre ale retelei sunt: Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G.), Asociatia STIGAMOT din Islanda, Centrul Filia, Asociatia Front, Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Asociatia Transcena, Institutul Est European pentru Sanatatea Reproducerii (IEESR), Asociatia Femeilor Impotriva Violentei Artemis, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului (ACTEDO) din Cluj, Grupul Quantic, Asociatia Pas Alternativ Brasov, Psiho Sfera de la Brasov, Centrul de Mediere si Securitate Comunitara Iasi (CMSC) si Asociatia Vivad.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice