6. Creierul stie sa te vindece!
Pentru mii de ani, gandirea traditionalista din domeniul medicinei ne-a facut sa credem in creierul care nu se schimba. Specialistii din domeniul medical spuneau despre creierele noastre ca ar fi formate dintr-un numar finit de celule, fiecare indeplinidu-si rolul care apoi, dupa ce ajung la maturitate mor, iar noi ajungem sa retraim o a doua copilarie.
Dar Dr. Norman Doidge considera ca modul traditional cum ne raportam la creier si la functionarea sa este gresit si ca de fapt, creierul uman poseda o imensa capacitate de a se regenera, permitand reparatia si reconectarea sa. Neuroplasticitatea este o stiinta moderna potrivit careia creierele pot sa isi schimbe atat functionalitatea cat si structura.
Citeste si: Norman Doidge: Creierul stie sa te vindece!
Foto: Shutterstock.com; creier, desen
Foto homepage: Shutterstock.com; creier, ilustratie
7. Dragostea adevarata modifica creierul
Intr-o relatie profunda, o minte o revizuieste pe cealalta; o inima isi schimba partenerul. Aceasta mostenire uimitoare pe care o avem, ca mamaifere si in acelasi timp ca fiinte neuronale, este cunoscuta sub numele de revizie limbica, adica puterea de a modela partile emotionale ale celor pe care ii iubim; in creierul unor iubiti ce au o relatie profunda se activeaza anumite carari limbice, pe care memoria inexorabila a mintii le reactiveaza.
Ceea ce suntem si ceea ce devenim depinde in mare parte de cei pe care ii iubim. – (O teorie generala a iubirii A general Theory of Love, Thomas Lewis)
Iti recomandam si: 28 de curiozitati fascinante despre creierul nostru
de Julia Sima
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice