19 Iunie 2015 publicat în Social 14 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Laptele praf de inceput pentru sugari nu poate echivala niciodata cu laptele matern, putand fi cel mult o solutie substituenta de compromis. Laptele de mama contine factori imunologici si factori de crestere care nu pot fi imitati. Colostrul reprezinta prima vaccinare.
7. Identificarea unor posibile mesaje inselatoare pentru consumatori. Anumiti producatori folosesc caractere si grafica inselatoare care duc la impresia gresita ca aceste produse ar fi produse ecologice.
Rezultatele studiului pot fi vizualizate AICI

„Laptele matern nu poate fi inlocuit cu laptele praf decat in situatii deosebite care au legatura cu anumite afectiuni medicalece nu permit alaptarea sugarului. Rata alaptarii in Romania se situeaza la nivelul cel mai scazut inregistrat in ultimii 25 de ani. In anul 2014, 71% dintre mamele tinere isi hraneau sugarii cu lapte praf. Acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze, avand in vedere dezavantajele dovedite stiintific privind folosirea laptelui praf pentru hranirea bebelusilor, iar mamele ar trebui incurajate si sustinute prin programe specifice derulate pe termen lung de catre Ministerul Sanatatii Publice” a declarat conf.univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

In concluzie putem spune ca laptele praf nu poate echivala niciodata cu laptele matern, putand fi cel mult o solutie substituenta de compromis. Laptele de mama contine factori imunologici si factori de crestere care nu pot fi imitati. Colostrul reprezinta prima vaccinare.

Medicii pediatri atrag atentia asupra pericolelor alimentatiei cu lapte praf:

• risc crescut de constipatie;
• risc crescut de boli cronice: diabet, obezitate si cancere infantile;
• risc crescut de alergii (astm, eczeme) si intoleranta (eruptii, diaree);
• risc crescut de infectii respiratorii si alte tipuri de infectii;
• risc crescut de carenta de vitamina A;
• risc crescut de dezvoltare intelectuala mai redusa.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania doreste sa incurajeze prin aceasta cale hranirea prin alaptare naturala, tragand si un semnal de alarma cu privire la rata scazuta a alaptarii exclusive, care in prezent este de 29% in primul an de viata (conform unui studiu realizat de UNICEF Romania in 2014).

Foto homepage: lapte praf, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri