IN ACEST ARTICOL:
Barbatii romani sunt tot mai implicati in deciziile care tin de alaptarea bebelusului: peste jumatate (54%) asista la alaptare ori de cate ori au o ocazia si peste 80% dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern, arata un studiu online.

Cursurile de pregatire pentru viitori tatici, putin accesate

Cu toate ca o treime dintre barbati considera ca subiectul implicarii tatilor in procesul alaptarii este „la moda” si citesc impreuna cu partenera informatii despre schimbarile care au loc in sarcina si practici de ingrijire a copilului in primele luni de viata, foarte putini apeleaza la ajutorul unor specialisti in domeniu, asa cum sunt educatorii perinatali. Doar 26% dintre respondenti au declarat ca s-au informat cu partenerele despre alaptare, inca de dinainte de nastere la un curs de pregatire prenatala, si doar 1 din 10 barbati (11%) a participat la un curs de puericultura, ca sa fie pregatit sa isi ingrijeasca bebelusul in mod corect.

Cu toate acestea, discutiile despre alaptare nu sunt foarte comune in cuplu, aproape jumatate dintre participantii la studiu (45%) au declarat ca nu au discutat niciodata cu partenerele lor acest aspect, iar mai bine de jumatate dintre femeile care si-au dorit sa alapteze (57%) nu
si-au implicat partenerii si nu le-au cerut sfatul in aceasta privinta.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 201 barbati, tati cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani, cu copii cu varste intre 0 si 7 ani, in perioada 23-30 iulie 2015.

De ce renunta romancele la alaptare si cum pot ajuta barbatii

Romania este una din tarile cu cele mai scazute rate ale alaptarii exclusive: 12%, potrivit unui studiu efectuat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului in 2011 (fata de media europeana de 30%, care este mica, la randul ei). Alaptarea nu este deloc usoara, in primele zile si saptamani dupa nastere, femeile se pot confrunta cu o serie de dificultati care le determina sa renunte. Principalul motiv pentru care femeile renunta la alaptare este lipsa de informatii teoretice si practice: nu reusesc sa puna bebelusul la san cat mai repede dupa nastere, cred ca nu au destul lapte pentru bebelus, nu cunosc pozitiile de alaptare care sa le asigure priza corecta la san si nu sunt ajutate sa isi puna bebelusul corect la san.

„In unele maternitati, femeile au parte de ajutor din partea cadrelor medicale, dar cele mai multe, cand ajung acasa, continua sa aiba nevoie de suport. Atunci, daca nu ai un partener informat si suportiv, care sa te ajute cu informatii si cu sustinere, poti ceda in fata dificultatilor ce pot aparea in timpul alaptarii. Foarte interesant este faptul ca peste 60% dintre solicitarile pe care le primim la Asociatia SAMAS pentru consultanti in lactatie, in primele saptamani dupa nastere, vin de la barbati. Ceea ce inseamna ca taticii chiar pot face diferenta! Lansam, deci, aceasta campanie, pentru ca vrem sa accentuam rolul pe care il au barbatii in succesul procesului de alaptare, rol care a fost subestimat de-a lungul timpului si care poate fi asumat de-acum prin participarea la cursuri prenatale despre alaptare”, a declarat Ana Maita, Vicepresedinte Asociatia SAMAS.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri