Desigur, cel mai usor sa faca acest gest le este celor din vecinatate.
Un text si foto via Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti:
In luna mai a anului 2014, o stire facea furori pe retelele sociale: un barbat din Arabia Saudita a amplasat un frigider in fata casei sale, pentru ca vecinii sa poata lasa acolo surplusurile de hrana si pentru ca cei nevoiasi sa nu mai fie astfel nevoiti sa cerseasca de mancare. Dupa cate s-ar parea, sistemul functioneaza de minune, iar oamenii saraci pot veni oricand la frigider, fara a cere permisiunea proprietarului. Povestea acestui act de generozitate a circulat apoi cu viteza, iar Seicul Mohamad al-Arefe a postat pe contul sau de Twitter un mesaj de incurajare: „Mereu am zis ca oamenii din Hali sunt generosi. Un barbat monteaza un frigider in fata casei, pentru resturi de mancare; un act indirect de caritate pentru cei sarmani,” a comentat Seicul, potrivit BBC.
Cateva luni mai tarziu, in anul 2015, proiectul „frigiderul solidaritatii” a fost lansat in Galdakao (un oras din Spania cu 29.000 de locuitori): localnici, dar si restaurante sau localuri pot depozita acolo resturi de mancare sau hrana nefolosita, pe care ar fi urmat sa o arunce la gunoi. Orice produs lasat in frigider poate fi luat de oricine crede ca are nevoie de el. „Cred ca am reusit, pana acum, sa economisim 300 de kilograme de hrana care altfel ar fi ajuns la gunoi”, spune Álvaro Saiz, organizatorul proiectului.
Ideea i-a venit dupa ce a vazut ca nu se cauta solutii pentru eterna problema a hranei aruncate iresponsabil de catre supermarketuri. S-a documentat si a descoperit ca in Berlin, Germania, exista o retea de frigidere din care oricine se poate servi, asa ca a decis ca experimentul trebuie incercat si in Spania. Doua luni a durat faza birocratica a proiectului (hartogaria, asigurarile) si, in acest rastimp, unele voci au fost critice la adresa ideii. „Dar am realizat ca oamenii care nu sprijineau ideea de fapt nu intelegeau ce voiam sa facem”, spune Saiz.
„Scopul proiectului nu este sa hraneasca numai nevoiasii. Nu este un act caritabil. Este vorba de a folosi hrana care, altfel, ar ajunge la gunoi. Nu conteaza cine ia ceva din frigider. Poate fi si Julio Iglesias. Este vorba exclusiv de recuperarea unei valori si de lupta cu risipa de mancare”, explica acesta. Proiectul are si un set de reguli stricte: nu se depoziteaza, in frigider, peste crud, carne cruda sau oua, dar nici produse care au depasit perioada de valabilitate; O echipa de voluntari trebuie sa verifice periodic frigiderul, pentru a-l goli de produse care expira – asta, teoretic, deoarece pana acum tot ce s-a pus in frigider s-a luat zilnic.
Saptamana trecuta, si orasul Murcia, tot din Spania, aflat la peste 600 de kilometri distanta inspre sud, a preluat ideea si astfel a rasarit al doilea „frigider al solidaritatii” din acest stat, iar Saiz sustine ca a primit telefoane de la comunitati de peste tot din Spania (dar chiar si din Bolivia), interesate sa deruleze o operatiune asemanatoare. Restaurantelor li se pare o idee buna, mai ales ca, spun reprezentantii acestora, un local arunca multa mancare de altfel inca buna si este pacat de atata risipa.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri