Cat de important este momentul diagnosticarii si cum se pune diagnosticul?
Dr. Leon Danila: Momentul diagnosticului este foarte important. Daca il pui in evidenta imediat, poti sa tratezi si chirurgical. Daca este extirpata in totalitate, aceasta tumoare nu mai poate recidiva. Pe de alta parte, am primit un caz cu meduloblastom din Germania, unde cei de acolo nu stiau ce sa-i faca. A fost operat, dar a fost descoperit mai tarziu si se dezvoltase foarte mult. Meduloblastomul se poate raspandi dupa operatie la nivelul maduvei spinarii, in emisferele cerebrale si poate da genera o multime de fenomene supraadaugate operatiei sau simptomatologiei initiale.
Gabriel Tudor: Cand vorbim de gradul 4, mai exista sanse de vindecare?
Dr. Leon Danila: Trebuie incercat! Exista cazuri foarte rare, in care pacientii o pot duce o perioada mai lunga de timp. Nimeni nu poate sti care sunt acele cazuri.
Subiectul de astazi nu este unul intamplator. Asociatia “Salveaza o inima” a ajutat o fetita de un an si cateva luni sa fie operata in Germania de un meduloblastom de grad 4. Teresa Cozma a fost dusa de urgenta in Germania, unde acum trece prin procesul dureros si extrem de costisitor al chimioterapiei. Pot fi operati copiii cu aceasta cumplita boala si la noi in tara?
Da, sigur! Au venit la mine operati in Italia, Anglia, Germania si i-am reoperat. Cu radioterapie ulterioara si cu chimioterapie au mers mai bine.
Gabriel Tudor: Sunteti unul dintre cei mai buni neurochirurgi ai lumii. Ati scris peste 40 de carti si tratate, ati efectuat peste 40.000 de operatii pe creier si aveti si o activitate de cercetare fantastica – toate fara o recompensa pe masura eforturilor si dedicarii demonstrate. Ce v-a determinat in toti acesti ani sa mergeti inainte?
Dr. Leon Danila: Am iubit oamenii! Cand iubesti ceva, iti dai si viata pentru acel lucru. De aceea am scris si pe usa: „Consultatiile sunt gratuite!” Nu iau de la nimeni nici un ban, nu fac avere. Sunt cel mai sarac medic din lume, dar cel mai bogat din punct de vedere spiritual. Pentru cercetare si pentru tot ce am facut trebuie sa faci niste sacrificii. Am sacrificat concedii, sfarsitul de saptamana, sarbatorile legale. Am citit, am scris si asa am reusit sa-mi anihilez oarecum temerea ca sunt mai sarac din punct de vedere material.
Gabriel Tudor: A meritat?
Dr. Leon Danila: Eu zic ca a meritat, eu sunt multumit pentru ca ajut oamenii. Si Hristos a sacrificat tot pentru oameni. Eu sunt credincios si cand am situatii mai deosebite ma rog. Credinta este foarte importanta pentru a progresa. Daca ai incredere in ceva, ai incredere in tot. Daca nu crezi in Dumnezeu inseamna ca nu crezi in nimic si esti un om pierdut.
Gabriel Tudor: Legat de activitatea dumneavoastra de cercetare, ati descoperit o celula noua a creierului, cordocitul. Care este privirea lumii medicale asupra acestei noi celule? Care au fost reactiile si care este situatia acum?
Dr. Leon Danila: In 2000 am descoperit aceasta celula si am studiat-o din 2005 cu un biolog, Viorel Pais. Ulterior am publicat vreo 14 atlase si niste lucrari in reviste de specialitate. N-a aparut inca nimic, nici pro, nici contra. Eu o studiez in continuare, ca sa lamuresc aceasta problema. Am luat legatura si cu alti specialisti din alte tari si sunt pe o cale de a face lamurita prezenta acestei celule, dar dureaza.
Gabriel Tudor: Aveti mai multi ani de profesie decat am eu de viata (peste 31) si consider just sa va intreb cum evaluati neurochirurgia romaneasca, la ora actuala?
Dr. Leon Danila: Este foarte buna neurochirurgia noastra. Si in Romania se poate face stiinta, tehnica operatorie foarte buna, cercetare, dar mai greu, pentru ca nu finanteaza nimeni. Eu singur m-am luptat, singur m-am dus in locuri straine si am avut diferite probleme de intampinat, pe care le-am rezolvat cu corectitudine si credinta.
Academicianul profesor doctor Leon Danaila s-a nascut la 1 iulie 1933, in orasul Darabani din judetul Botosani. Este considerat a fi cel mai bun neurochirurg din Europa si se afla, alaturi de Einstein, printre cele 500 de genii ale secolului 21. Dupa ce a introdus microscopul operator si a facut primele operatii pe creier cu laser in Romania, a scazut rata mortalitatii de la 50-60% la doar 3-4%. Este membru al Academiei Romane, al Academiei de Stiinte Medicale si a altor zeci de academii si societati stiintifice din lume. La cei 82 de ani, opereaza si astazi, la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gheorghe Marinescu” din Bucuresti.
Un articol oferit de Asociatia Salveaza o Inima.
***
Asociatia “Salveaza o inima” a fost infiintata pe data de 17 decembrie 2012, si isi doreste sa reuneasca sub acelasi acoperis un numar cat mai mare de profesionisti din diferite domenii, oameni bine pregatiti si motivati, oameni de bine, oameni simpli, cinstiti si onesti, oameni care cu suflet si dedicare pot ajuta in campaniile si proiectele noastre si astfel impreuna sa ne atingem scopul final de a lasa copiilor nostri o mostenire valoroasa, marturie a faptului ca noi oamenii, comunitatea in ansamblul ei, suntem tot ce trebuie si suficient pentru ca lucrurile sa mearga intr-o directie buna.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural