Costina: „Macar copiii mei sa nu aiba aceeasi soarta ca mine”
Eticheta care i se pune frecvent Costinei este ca e analfabeta. Incearca sa duca o viata normala, sa se achite de datoriile de mama si sa poata sa fie un bun exemplu pentru cei 5 copii. Dar atunci cand copiii vin acasa cu caietele ea nu are nicio putere sa ii ajute la teme. Pentru ca nu stie sa scrie sau sa citeasca.
De origine din Capitala, Costina provine dintr-o familie cu cinci copii, de oameni foarte saraci, care nu au mers niciodata la scoala, dar care si-au inscris copiii la scoala pentru ca erau obligati de regimul comunist.
Cu toate acestea, din cauza lipsurilor, dupa ce au frecventat clasa I, toti au abandonat scoala. Impreuna cu parintii, Costina a trait din vanzarea semintelor pana la 17 ani, cand s-a casatorit. Lumea din jur se schimba, vedea cum oamenii cu scoala raman fara serviciu, dar apareau si multe oportunitati si i-ar fi placut, totusi, sa invete si ea sa scrie si sa citeasca insa nu exista nicio posibilitate, era prea mare.
S-a resemnat si si-a continuat viata cautand tot timpul scuze atunci cand nu putea citi un text sau scrie ceva.
Astazi este mama a 5 copii si incearca sa ii determine pe acestia sa nu urmeze aceeasi cale ca si ea. Una dintre fetele ei a abandonat scoala in clasa a V-a dar Costina nu a rabdat acest lucru si a cerut ajutorul celor de la Salvati Copiii. Fiica ei a fost reinscrisa la scoala, iar ceilalti copiii de varsta scolara sunt si ei in atentia organizatiei in scopul prevenirii abandonului scolar. „Daca eu am trait in saracie si lipsuri, macar copiii mei sa nu aiba aceeasi soarta ca mine”, spune Lucia.
Pentru ca nu au avut sprijin acasa, copiii Luciei au nevoie de suport scolar sustinut pentru a ajunge la cunostintele pe care le-au acumulat colegii lor.
Organizatia Salvati Copiii implementeaza programul de integrare/reintegrare scolara „A Doua Sansa”, care vine in sprijinul persoanelor care nu au fost niciodata inscrise in sistemul de invatamant si celor care au abandonat scoala si au depasit cu cel putin 4 ani varsta corespunzatoare clasei. In 2013, 665 de copii au fost inclusi in programele de tip „A Doua Sansa” derulate de organizatie in parteneriat cu unitati scolare in Bucuresti si alte 30 de judete. In anul scolar 2012-2013, 254 de scoli din Romania au organizat programul „A doua sansa”, in program participand 10.166 de cursanti, din care 2.384 minori.
Programul „A Doua Sansa” este finantat si prin intermediul donatiilor facute in cadrul Festivalului Brazilor de Craciun, care se desfasoara anual si care anul acesta va avea loc pe 10 decembrie.
Festivalul Brazilor de Craciun este cel mai important eveniment de Business Charity & networking anual, organizat de Salvati Copiii Romania, in cadrul caruia are lor strangerea de fonduri si care are ca centru de interes o licitatie speciala de brazi de Craciun, creati exclusiv pentru aceasta ocazie de unii dintre cei mai apreciati designeri Aflat la cea de-a XV-a editie in 2015, la Festivalul Brazilor de Craciun au fost stranse peste 3 milioane de euro, bani cu care au fost ajutati 23.260 de copii.
Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile - copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc.
Salvati Copiii Romania a dezvoltat inca din 2001 programe sociale si educationale complexe, pornind de la definirea stricta a nevoilor copiilor. In cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 de copii au fost implicati in campanile si programele desfasurate de Organizatie. Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate