Profitand de ocazie, retelele nonguvernamentale Rupem tacerea despre violenta sexuala si Reteaua pentru prevenire si combaterea violentei impotriva femeilor transmit o scrisoare deschisa Guvernului Romaniei. Autoritatile trebuie sa inteleaga ca stoparea fenomenului violentei la adresa femeilor este o prioritate. Mai jos toate argumentele enumerate de activiste:
Scrisoare deschisa
25 noiembrie marcheaza la nivel international inceputul celor 16 Zile de activism pentru eliminarea violentei asupra femeilor. In contextul evolutiei politice din ultimele saptamani, in calitate de retele si ONGuri cu expertiza in domeniul egalitatii de gen, violentei domestice si violentei sexuale, dorim sa ne asiguram ca problematica violentei de gen nu este neglijata in programele si politicile noului guvern. Siguranta victimelor trebuie sa fie o preocupare continua indiferent de orientare politica si alaturi de alte prioritati ale momentului.
Intelegem ca in acest moment tensionat solicitarile de masuri urgente si necesare pentru sanatatea sociala, politica si economica a tarii sunt numeroase si ca toate solicitarile sunt importante. Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si Reteaua Rupem tacerea despre violenta sexuala va inainteaza prin aceasta scrisoare o serie de solicitari pentru siguranta femeilor care sunt sau au fost agresate fizic si/sau sexual. Dorim sa prevenim ca aceste solicitari sa fie minimalizate sau excluse de pe agenda noului guvern. Ele genereaza o buna parte din problemele care aduc periodic societatea in criza si de aceea acum nu trebuie uitate. Ne adresam tuturor celor care au si vor urma sa aiba responsabilitatea de a decide cu privire la masurile ce vor fi incluse cu prioritate in programul minimal, ce trebuie facut in perioada urmatoare.
Solicitam sa ramana o prioritate pe agenda noului guvern siguranta femeilor victime ale violentelor, in primul rand ale violentei domestice si violentei sexuale.
Deoarece in Romania:
• 1 din 4 femei din Romania a fost agresata fizic sau sexual de partenerul sau, iar 75% dintre aceste cazuri nu au fost raportate (FRA, 2014)
• 600.000 de femei au fost la un moment dat victime ale violentei sexuale (FRA, 2014)
• In anul 2014 s-au inregistrat 155 victime ale omorului in situatii de violenta domestica, cu 32,5% peste media perioadei 2004 - 2012. (cf. rapoartelor IGPR si Ministerului Public)
• In anul 2014 s-au inregistrat 1.459 inculpati trimisi in judecata in cazuri de violenta in familie, adica 2,9% din totalul celor trimisi in judecata.
• Din iulie 2012 (de la intrarea in vigoare a Legii 25/2012 pentru modificarea Legii 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie) si pina in aprilie 2015 au fost solicitate 7312 ordine de protectie din care au fost admise 3045 de cereri
• 91% din cererile de emitere a unui ordin de protectie in cazurile de violenta domestica din ultimii doi ani sunt facute de victime femei
• Media nationala a duratei de judecare a unei cereri de emitere a unui ordin de protectie este de 30 de zile de la inregistrarea dosarului la instanta.
• In ultimele 14 luni cel putin doua femei victime ale violentei domestice au fost ucise de agresorul lor desi aveau ordine de protectie in vigoare
• Victimele violentei sexuale, in special cand agresiunea e savarsita in afara familiei, nu beneficiaza de servicii integrate si adecvate traumei suferite,
solicitam sa se includa in programul minimal al noului guvern:
• Ratificarea Conventiei Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice - Conventia de la Istanbul. Saptamana trecuta ratificarea a fost aprobata de Camera Deputatilor si urmeaza sa fie discutata la Senat, camera decizionala.
• Transpunerea corecta a Directivei 29/2012 a UE in legislatie interna, inclusiv pentru a garanta accesul victimelor violentei de gen la servicii de asistenta psihologica, juridica, sociala si medicala de calitate, gratuite si corespunzatoare traumei suferite si si identificarea unor solutii de parteneriat cu organizatii din societatea civila cu experienta.
• Considerarea cazurilor de violenta domestica si violenta sexuala drept cazuri de interes public.
• Definirea si implementarea unei strategii de preventie a violentei sexuale si a tuturor formelor de violenta indreptate impotriva femeilor.
• Stabilirea unui protocol de colaborare multisectorial (Ministerul Sanatatii, Politie, alti actori) pentru a putea oferi un serviciu integrat victimelor.
• O mai mare transparenta in utilizarea banilor de la bugetul de stat sau din fonduri europene in proiecte ce vizeaza prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor.
In ceea ce priveste victimele violentei domestice, solicitam:
• Introducerea in legislatie a ordinului de protectie de urgenta pentru victimele violentei domestice emis la 24 de ore de la constatarea faptei de catre politie cu masura evacuarii imediate a agresorului pentru minimum 14 zile pe baza evaluarii riscului de recidiva
• Masuri adecvate pentru indepartarea de victima si supravegherea agresorului pe baza evaluarii riscului de recidiva
• Proceduri pentru supravegherea respectarii masurilor din ordinele de protectie
• Cresterea cuantumului pedepsei pentru incalcarea ordinului de protectie la minimum 2 ani maximum 5 ani
• Criterii clare pentru inceperea actiunii penale fara plingerea prealabila a victimei, in cazurile de violenta domestica
• Eliminarea prevederii cu privire la impacarea partilor care elimina raspunderea penala din articolele Codului penal referitoare la violenta domestica
• Alocarea de fonduri publice de la bugetul Statului si de la bugetele locale, pentru servicii de asistenta specializata sociala, psihologica si juridica si adaposturi. Cel putin 1 adapost public pentru victimele violentei domestice in fiecare judet.
• Infiintarea a cel putin 1 centru de consiliere pentru agresori in fiecare judet si imbunatatirea functionarii celui deja existent in Bucuresti, in baza cooperarii cu instantele de judecata si prin alocarea de fonduri de la bugetele locale.
• Procedura de cooperare actualizata intre Politie, servicii de asistenta sociala (DGASPC-uri), institute de medicina legala si unitati de primiri urgente, in tratarea cazurilor de violenta domestica.
In ceea ce priveste victimele violentei sexuale, solicitam:
• Impunerea unor sanctiuni concrete si pe masura faptei comise pentru agresorii sexuali si asigurarea protectiei victimei in timpul investigatiei si procedurilor juridice
• Infiintarea unui serviciu integrat pentru victimele violentei sexuale, preferabil in cadrul unitatilor de primiri urgente in fiecare judet, care sa ofere un raspuns imediat, coordonat si integrat vicimelor, inclusiv asistenta medicala de urgenta, examinare medico-legala, consiliere psihologica, informarea privind drepturile victimei si sprijin in vederea demersului juridic. Alocarea de fonduri pentru infiintarea acestor servicii.
• Protectia efectiva a supravietuitoarelor violentei sexuale, prin imbunatatirea masurilor preventive din Codul Penal si introducerea unor masuri ca ordinul de protectie/restrictie pe tot parcursul procedurilor penale
• Prevenirea infractiunilor de agresiune sexuala, prin campanii de educatie cu impact pe termen lung, si descurajarea lor prin pedepse legale proportionale cu gravitatea faptei comise
• Adoptarea de norme de lucru interne si organizarea de activitati de formare pentru politisti, procurori, medici legisti, judecatori si alti specialisti care intra in contact cu supravietuitoarele violentei sexuale, pentru a evita revictimizarea acestora.
Facem acest apel in speranta ca nu se va repeta experienta excluderii de pe lista de prioritati guvernamentale a problemelor cu care se confrunta femeile din Romania, adica 51% din cetatenii acestei tari, iar dreptul acestora la viata si la integritate fizica si psihica, garantat de Constitutie, sa fie promovat si respectat.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară