Conferinta “Violenta sexuala: provocari si solutii in contextul ratificarii Conventiei de la Istanbul” a fost organizata in plina derualre a procesului de ratificare de catre Romania a Conventiei de la Istanbul, cel mai amplu tratat international in domeniul prevenirii si combaterii violentei impotriva femeilor, ce prevede sanctiuni, inclusiv financiare, in cazul nerespectarii obligatiilor asumate. Ratificarea Conventiei si rezervele Romaniei fata de anumite articole vor fi discutate la Senat, in cursul saptamanii viitoare.
In cadrul conferintei, a fost subliniat faptul ca tara noastra trebuie sa se alinieze standardelor internationale in ceea ce priveste intelegerea, definirea legala si solutionarea violentei la adresa femeilor, in conformitate cu textul Conventiei de la Istanbul.
Romania, unde cel putin 600.000 de femei trec printr-o forma de violenta sexuala (FRA, 2014) in timpul vietii si unde exista un singur centru care ofera servicii psihosociale si juridice gratuite in toata tara pentru victimele adulte ale violetei sexuale, fara obligativitatea de a depune in prelabil plangere penala, trebuie sa creeze instrumente functionale de sprijin pentru victimele violentei sexuale.
Doamna Rosa Logar, vicepresedinta GREVIO, in cadrul Consiliului Europei, invitata speciala la conferinta, a vorbit despre rolul Conventiei de la Istanbul in preventia si protectia victimelor violentei.
„Felicit Romania si grupul de lucru pentru initiativa de a infiinta centre integrate pentru victimele violentei sexuale. Art. 25 din Conventia de la Istanbul prevede explicit infiintarea unor astfel de centre, ce ofera servicii integrate, si mai mult, prevede si alte servicii de specialitate, precum centrele de criza pentru viol. Este important ca o victima sa poata beneficia si de alte servicii de specialitate si sa ramana in acelasi timp anonima. Aceste servicii sunt o buna investitie pentru sanatatea noastra si pentru societate.”, a spus domnia sa.
Rugata sa dea mai multe detalii, doamna Logar a precizat ca, de exemplu, in cazul Austriei, serviciile de specialitate sunt oferite de ONG-uri, care au expertiza necesara cu finantare 100% din partea statului de la autoritatile centrale.
Doamna Alexandra Columban de la Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului (ACTEDO), a explicat propunerea ONG-urilor din Reteaua Rupem tacerea despre violenta sexuala de a infiinta centre integrate pentru victimele violentei sexuale, plasate in cadrul unitatilor de primiri urgente: „In prezent, victima este plimbata de la o institutie la alta, este judecata si intalneste foarte multe bariere in raportarea violentei, inclusiv faptul ca probele nu sunt colectate pe loc si nici nu sunt gratuite! Ca sa functioneze, serviciile pentru victimele violentei sexuale trebui sa fie integrate si bazate pe colaborarea mai multor sectoare guvernamentale si institutii diferite precum: Ministerul Sanatatii, Justitiei, Politia, ONG-urile, serviciile de asistenta sociala. Am lansat o petitie pentru infiintarea acestor centre integrate, adresata Ministerului de Justitie si cel al Sanatatii, ce a strans in prezent peste 700 de semnaturi. Va rugam sa o sustineti!”
Link petitie: https://facem.de-clic.ro/rupem_tacerea
Doamna Camelia Proca, directoare A.L.E.G, a vorbit din experienta organizatiei de a oferi consiliere psihologica victimelor violentei sexuale. „In prezent, victima trebuie sa dovedeasca ca e o victima si abia apoi poate avea acces la servicii. In plus, aceste servicii trebuie sa asigure confidentialitatea. Am vazut cum unele institutii ofera consiliere psihologica cu mai multe persoane in birou. O victima trebuie sa isi faca curajul sa povesteasca despre ce ar putea fi cea mai traumtizanta experienta din viata, in timp ce alte persoane intra pe usa sau colegii de birou mananca. Nu se poate lucra asa...”, a spus doamna Camelia Proca.
Domnul Cristi Danilet, judecator la Consiliul Superior al Magistraturii a mentionat ca doamna judecatoare Corina Voicu – CSM lucreaza la un draft de lege pentru infiintarea centrelor integrate. „Nu vrem sa se repete modul cum s-a tratat cazul de viol de la Vaslui. CSM a initiat o inspectie a instantelor, in acest sens. Pe 14 martie, ne intalnim din nou cu grupul de lucru intersectorial, initiat de Reteaua de ONG-uri si vreau ca pana atunci sa avem un draft de lege pentru infiintarea centrelor integrate pentru victimele violentei sexuale.”, a precizat Jud. Cristi Danilet.
Doamna deputata Ana Birchall, prezenta la intalnire, a vorbit despre sprijinul pe care il ofera in demersul ratificarii Conventiei de la Istanbul si infiintarea serviciilor pentru victime. In data de 29 februarie, doamna deputata Ana Birchall a anuntat ca va sustine ratificarea Conventiei de la Istanbul, in Camera Senatului.
In cadrul Conferintei, aceasta a mai specificat ca sprijina crearea centrelor integrate pentru victimele violentei sexuale: „Voi face o interpelare Ministerului Sanatatii, sa vedem daca gazduieste centrele integrate pentru victimele violentei sexuale, in cadrul unitatilor de primiri urgente, din fiecare judet, in data de 29 februarie, cand Conventia se va discuta in Senat.”, a spus doamna deputata.
La conferinta au fost prezenti:
Rosa Logar - vice-presedinte GREVIO, Monalisa Carstea – Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse, Camelia Proca – A.L.E.G., Jud. Cristi Danilet – Consiliul Superior al Magistraturii, Ana Birchall, Presedinta Comisiei pentru Afaceri Europene, Camera Deputatilor, Dr. Daniel Verman, Consilier Superior Directia de Asistenta Generala de Asistenta Medicala si Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii, Alexandra Columban, coordonator Reteaua Rupem tacerea despre violenta sexuala.
A moderat: Daniela Draghici
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară