Reteaua European Talent Support Network a fost oficial stabilita in luna septembrie 2015, in Bruxelles. In acest moment, reteaua cuprinde 14 European Talent Centres din 13 tari si, impreuna cu organizatia romaneasca, circa 250 European Talent Points din 25 tari. Misiunea retelei este promovarea cooperarii, pregatirea unor aplicatii joint grants, schimburi de best practice si – mai tarziu – cooperare si schimb in domeniul resurselor umane, experti, cercetatori, mentori si profesori in Network.
Programele Centrului Gifted Education din Romania, dezvoltate incepand cu 2010 si care cumuleaza peste 24 de diferentiatori in domeniul expertizei de lucru cu copiii si tinerii supradotati, fac parte din Agenda 2020 a Uniunii Europene, fiind de interes national sprjinirea Centrului Gifted Education, devenit nou infiintat European Talent Point.
Reprezentantii romani din reteaua europena European Talent Network (parte a ECHA - European Council for High Ability) incurajeaza programele de CSR (Responsabilitate Sociala Corporativa), fiind printre putinele ONG-uri care au publicat in acest sens o politica de cooperare cu mediul de afaceri. In opinia specialistilor Centrului, talentul si abilitatile inalte sustinute in mod corespunzator contribuie la cresterea competitivitatii si sustine realizarea obiectivelor strategice ale unei tari.
Foto:Pixabay
“Sprjinirea abilitatilor inalte si a talentului este o importanta contributie la obiectivele Strategiei Europa 2020, care pune un focus urias pe inovarea si cresterea sustenabila. Intregul efort al retelei europene urmareste promovarea la cel mai inalt grad a Talentului ca factor cheie care determina competitivitatea unei tari sau chiar a unui continent. In ultimii 25 de ani, gradul de constientizare a nevoilor persoanelor cu talent sau inteligenta inalta a crescut peste tot in lume, in special in Europa. Oameni talentati de toate varstele sunt asigurarea de viata pentru intreaga Europa”, sustin reprezentatii European Council for High Ability.
In acest sens, Harta Europeana - European Talent Map are scopul de a construi o echipa la nivel european si o harta a activitatilor europene de sprijin al talentului (European Talent Support Activity Map). Harta scoate in evidenta numarul tot mai mare de organizatii europene si de bune practici in domeniu, a caror activitate de baza se refera la sprijinea talentului. Aceasta harta are ca scop organizarea European Talent Support Network, unde Centrele Europene de Talent vor reprezenta hub-urile viitoarei retea europene, iar Talent Points reprezinta noduri in aceasta retea.
Scopul hartii este sa conduca in viitor, prin lobby la nivel UE, dupa modelul Ungariei, (peste 20.000 copii sustinuti anual, vezi National Talent Programme – Hungarian Genious Programme care vizeaza o strategie de 20 ani pentru cultivarea talentelor si o abordare sistematica in asa-numita retea de Talent Points, Talent Point Cooperation Model – model care a atras o atentie considerabila la nivel european) si prin finantari importante de sprijin al talentului pentru centrele reprezentate.
Foto homepage: Pixabay
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri