19 Mai 2016 publicat în Social 29 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Salvati Copiii Romania a lansat primul studiu national cu privire la fenomenul de bullying in scolile romanesti, in vederea unei mai bune intelegeri a motivelor care stau la baza acestor comportamente de violenta intre copii si a dimensiunii acestui fenomen in contextul educational din Romania.

Studiul, cu dimensiuni cantitative si calitative deopotriva, a scos in evidenta un nivel ingrijorator al prezentei diferitelor comportamente asociate bullying-ului in scoli si arata nevoia unei schimbari de abordare a dinamicii relationale in contextul scolii.

  • Ce este fenomenul bullying? Bullying inseamna folosirea unei forte superioare pentru a influenta sau intimida pe cineva. Este un comportament repetat si intentionat prin care agresorul isi persecuta, raneste, intimideaza victima verbal, relational si/sau fizic. Comportamentul poate fi invatat in familie sau in alte medii si este favorizat de diferentele sociale, de etnie, religie, gen, comportament, putere, caracteristici fizice etc. Efectele asupra victimei sunt adesea devastatoare din punct de vedere emotional si comportamental. (Definitie data de site-ul telefonul copilului, pe care il recomandam - Vezi www.telefonulcopilului.ro)

Un volum impresionant de studii de specialitate a pus in evidenta in repetate randuri diferitele consecinte negative pe care violenta asupra copiilor le genereaza la nivelul dezvoltarii personalitatii acestora, arata Salvati Copiii Romania.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Gala CONAF Women In Economy marchează o victorie pentru antreprenoare INTERVIU Simona Gherghe: În parentingul conștient, nu există pedepse, dar asta nu înseamnă că nu trebuie stabilite limite și reguli. Care este cel mai valoros lucru pe care vedeta TV îl oferă copiilor săi La solicitarea publicului, expoziția BODY WORLDS – Vital extinde perioada de vizitare

Impactul este resimtit in fiecare dimensiune de dezvoltare psihologica: emotionala, accentuand riscul ca cele mai frecvent traite emotii in relatiile interpesonale sa fie de teama, furie, frustrare, resentiment, vinovatie sau rusine; sociala, aducand in relatiile cu semenii variate comportamente de agresivitate, respingere sau izolare; comportamentala, transformand, pentru multi copii, comportamentul violent in cea mai intens utilizata strategie de rezolvare de probleme; cognitiva, reducand resursele copiilor pentru procesul de invatare, subliniaza Salvati copii.

Bullying-ul: Ce spun cifrele?

Cercetarea efectuata a urmarit modul in care copiii si parintii percep bullying-ul, atitudinile si comportamentele acestora in diferite contexte sociale (la scoala, in grupul de prieteni, in mediul online), precum si masurarea incidentei cazurilor de bullying in aceste situatii.

Ce au în comun copiii din sistem? O traumă! Florian Lazăr, multiplu campion național la Skandenberg și câștigător al Cupei Europei, a cucerit încă două medalii Rugăciune pentru căsătorie - Acatistul Sf Anania pentru căsătorie


• In mod repetat, in scoala, 3 din 10 copii sunt exclusi din grupul de colegi.
• 3 din 10 copii sunt amenintati cu bataia sau lovirea de catre colegi.
• 1 din 4 copii a fost umilit in fata colegilor.

Au fost vizate diferitele tipuri de comportamente asociate bullying-ului, printre care se numara excluderea din grup, umilirea, distrugerea lucrurilor altcuiva sau violenta fizica. S-a urmarit, de asemenea, determinarea profilului social al actorilor implicati in astfel de situatii.

Foto: Pixabay

Foto homepage: Pixabay

Violenta la adresa copiilor este o problema grava in Romania

Intr-o societate in care, la finalul anului 2013, 63% dintre copii afirmau ca sunt batuti acasa de catre parintii lor, iar 87% dintre elevi marturiseau ca au fost cel putin odata implicati intr-o situatie de abuz verbal din partea unui cadru didactic, nu este o surpriza faptul ca nivelul de violenta pe care copiii il manifesta in relatie cu colegii / prietenii lor, pare sa fi crescut considerabil; ba mai mult, nuantele comportamentelor violente in care copiii sunt implicati deopotriva ca victima, agresor si martor, s-au diversificat, degenerand adesea in ceea ce studiile de specialitate definesc ca fiind bullying, respectiv, un comportament agresiv intentionat, menit sa provoace disconfort sau durere, care implica un dezechilibru de putere si tarie intre agresor si victima, si se manifesta repetitiv, regulat (Limber, 2002; Olweus, 1993a; Nansel et al., 2001).

Iartă-ți părinții: Ei au făcut ceea ce au crezut atunci că este mai bine Urări la mulți ani zi de naștere - Mesaje pentru copii Cum îi învățăm pe copii despre igienă: 5 sfaturi utile pentru părinți

Citeste mai departe despre ce implicatii are fenomenul de bullying asupra copiilor >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri