Comunicat de presa
APAH-RO isi propune ca si prin povestile pacientilor care s-au vindecat de hepatita C sa atraga atentia factorilor de decizie asupra numarului mic de români care au intrat in programul de tratament fara interferon.
Putin peste 4.000 de pacienti cu hepatita C, au avut, pana acum, sansa la vindecare prin acest program, aproximativ 1.800 dintre acestia finalizand deja tratamentul fara interferon (cu actiune antivirala directa). 98% dintre acestia au fost declarati vindecati la finalul tratamentului, terapia fara interferon confirmând astfel rezultatele din studii clinice care aratau o rata de vindecare de peste 95%.
Potrivit contractului semnat in septembrie 2015 de autoritati si potrivit protocolului terapeutic, in acest moment pot beneficia de acest tratament doar pacientii cu ciroza (F4) compensata (scor Child-Pugh A) si F3 cu contraindicatie la interferon.
“Consideram ca este timpul sa asiguram o continuitate a actiunilor in ceea ce priveste accesul la inovatie in tratarea hepatitelor virale, in special in ceea ce priveste hepatita cronica virala C. Accesul tuturor pacientilor la tratamentul fara interferon (cu actiune antivirala directa) trebuie sa fie o normalitate in conditiile in care multi dintre ei au trecut prin experienta nereusita a unei terapii anterioare, a unei prevalente ridicate in România si a costurilor asociate tratarii acestor pacienti cu alte terapii, decat cele care ofera peste 95% sansa la vindecare“, declara Marinela Debu, Presedinte APAH-RO.
Atat in ceea ce priveste hepatita C, cât si hepatita B si B plus Delta, reprezentantii asociatiei atrag atentia si asupra monitorizarii corespunzatoare a pacientilor, in contextul in care multe dintre analize nu sunt decontate de CNAS. In lipsa compensarii integrale a unor analize precum incarcatura virala sau determinarea gradului de fibroza, de multe ori pacientul nu isi poate permite o monitorizare a bolii hepatice conform indicatiilor medicului curant.
„Este necesar ca monitorizarea tuturor pacientilor cu hepatite cronice virale sa fie asigurata prin gratuitatea unor analize care acum nu sunt accesibile oricui. Prin astfel de actiuni se salveaza vieti si bani, iar pacientii pot avea din nou o calitate a vietii adecvata”, completeaza Marinela Debu, Presedinte APAH-RO.
Conform statisticilor, tara noastra se afla pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numarului total de cazuri de hepatita C. Rata generala de depistare a hepatitei C este foarte scazuta in România, iar majoritatea pacientilor sunt depistati in contextul unor analize sau la internarea in spital pentru alte afectiuni. Deoarece multi pacienti nu prezinta simptome, ajung la medic atunci cand sunt in stadii avansate.
“Daca luam exemplul altor tari, ar fi logic ca in curând sa avem o noua etapa a acestui program care sa cuprinda si pacientii cu fibroza F3 si de ce nu F2. Chiar daca la prima vedere tratamentul fara interferon este mai costisitor, in raport cu varianta standard, ar trebui sa luam in calcul si costurile unor eventuale spitalizari, daca avem de a face cu pacienti care nu au raspuns la tratament. As gandi intr-o nota optimista si as spune ca acest program care se afla in desfasurare este categoric o reusita, pacientii cirotici reprezentand o urgenta. Daca in viitorul apropiat vor fi luati in calcul toti cei care au o hepatita cronica, VHC activa, indiferent de gradul de fibroza cred ca am putea vorbi de o reusita”, declara Dr. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”.
70% din pacientii infectati cu hepatita C dezvolta o boala cronica de ficat. Hepatita C este cea mai frecventa cauza a cancerului de ficat si una dintre cele mai importante cauze ale ciroziei – 20% din cazuri ajung la ciroza in 15 ani de la infectarea cu virusul C.
Campania se adreseaza si pacientilor cu hepatita B si atrage atentia asupra accesului la tratamentul pe termen lung si asupra unui management corespunzator. Prevalenta hepatitei B in România este de 5,6% (conform ECDC 2010), iar genotipurile predominante sunt A si D3. Biopsiile efectuate arata ca, in România, coinfectia B plus Delta se regaseste la 17-20% dintre pacientii cu hepatita B. Dupa introducerea vaccinarii obligatorii impotriva virusului hepatitei B pentru copii, incidenta acestei afectiuni a scazut de la 30% la 3%.
Hepatitele virale pot fi eradicate prin depistare activa pornind de la categoriile de populatie aflate la risc, programe de vaccinare impotriva virusurilor hepatitice B pentru populatiile vulnerabile si acces la inovatie in tratament.
Campania, care se va desfasura pe parcursul acestui an, este centrata in jurul a cinci povesti de succes ale pacientilor cu Hepatita C care au avut acces la tratamentul fara interferon si a doua povesti de pacienti cu Hepatita B care demonstreaza ca pot avea o viata normala cu Hepatita B.
In cadrul campaniei se vor desfasura si actiuni de informare care se adreseaza publicului larg din tara.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri