Garbo.ro: Care sunt principalele activitati pe care le-a realizat Reteaua rupem tacerea despre violenta sexuala pentru a face auzita vocea femeilor victime ale violentei sexuale?
Alexandra Columban: Rupem tacerea despre violenta sexuala a vorbit de multe ori public despre experientele femeilor, pe care a incercat sa le traduca in nevoi si masuri concrete in cadrul unor intalniri de lucru cu autoritati centrale cu atributii in domeniu. De asemenea, am creat primul centru de resurse online in domeniul violentei de gen, www.violentadegen.ro, unde se pot accesa studii, cercetari, modele de bune practici si documente ale retelei: propuneri de politici publice, modele de activism si actiune cetateneasca, petitii, scrisori publice etc.
Am organizat evenimente locale menite sa informeze si sa sensibilizeze publicul larg cu privire la violenta sexuala si la serviciile de sprijin existente: marsuri, dezbateri, concert cu strangere de fonduri. Totodata, am organizat conferinte nationale pentru a comunica nevoile victimelor si solutii pentru acestea, care au avut ca invitati reprezentanti ai Guvernului, Parlamentului, ai Consiliului Europei, precum si o serie de specialisti in domeniu. Fiindca si noi ca echipa trebuie sa ne perfectionam, am organizat formari pe diverse teme (advocacy, consiliere psihologica pentru victimele violentei sexuale) si am creat o platforma de comunicare si interactiune cu publicul larg, pe Facebook: www.facebook.com/rupemtacereadespreviolenta, pe care va invit sa o urmariti.
Garbo.ro: Reteaua militeaza de asemenea pentru infiintarea centrelor integrate de urgenta. Care sunt argumentele pentru acest demers?
Alexandra Columban: In prezent, intrucat statul nu furnizeaza servicii specializate integrate pentru victime, acestea sunt nevoite sa intre in contact cu o serie de institutii distincte pentru a avea acces la servicii specializate si la justitie: spital/ cabinet medical, unitate medico-legala, Politie, cabinet de psiholog, avocat, asistent social etc. Procesul este anevoios si traumatizant pentru victime, care sunt nevoite sa descrie agresiunea de nenumarate ori si sa intre in contact cu personal nespecializat, fapt ce in sine creste riscul de revictimizare.
Asadar, solutia propusa de Rupem tacerea despre violenta sexuala este crearea unor centre integrate de urgenta in caz de viol si violenta sexuala, care sa ofere victimelor servicii integrate (asistenta medicala, asistenta medico-legala, consiliere psihologica, consiliere juridica si indrumare spre alte servicii specializate) si care sa functioneze in cadrul spitalelor de urgenta din fiecare judet. Personalul acestor centre ar fi selectat din randul asistentilor medicali si doctorilor din spital si ar urma sa fie format in lucrul cu victimele. Inspirate din modelul britanic (in Anglia se numesc Sexual Assault Referral Centres), centrele contribuie semnificativ la recuperarea victimelor si la cresterea raportarii incidentelor de violenta sexuala si, implicit , la sanctionarea agresorilor.
Imaginea ilustreaza necesitatea infiintarii unor centre integrate de primire a victimelor, in caz de viol sau violenta sexuala
Garbo.ro: Pe tine, personal, ce te-a motivat sa te implici in demersul de a face vizibila cauza victimelor violentei sexuale?
Alexandra Columban: Motivul principal pentru care m-am alaturat Centrului de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului (ACTEDO) este un profund sentiment al justitiei sociale – inradacinat in mine de mica. Iar violenta sexuala m-a revoltat mereu puternic, astfel incat, pe masura ce m-am documentat privind serviciile pentru victime si drepturile acestora, mi-a devenit tot mai clar ca trebuie sa transform furia si frustrarea in ceva constructiv. Asa ca iata-ma!
Garbo.ro: Care sunt satisfactiile tale de pe urma lucrului in cadrul Retelei Rupem tacerea despre violenta sexuala?
Alexandra Columban: Satisfactiile sunt de multe feluri. In primul rand, ma bucura fiecare caz concret de abuz in care noi, ca retea de ONG-uri, ne implicam si in care sprijinim supravietuitoarele sa depaseasca mai usor trauma sau sa aiba acces efectiv la justitie. Totodata, sunt fericita cand constat ca parte din recomandarile noastre sunt incet, incet transpuse in legislatie sau politici publice – desi uneori ma intristez stiind ca s-ar putea face mult mai mult pentru victime. Nu in ultimul rand, satisfactiile vin si din sentimentul de coalizare si din prieteniile legate in cadrul Retelei Rupem tacerea despre violenta sexuala. Impreuna suntem cu adevarat mai puternice.
Foto de grup - Intalnire de lucru - Reteaua Rupem Tacerea despre Violenta Sexuala
Garbo.ro: Poti sa transmiti un mesaj prin care sa sintetizezi nevoia de implicare a fiecarei personae constiente, in eradicarea fenomenului violentei la adresa femeilor?
Alexandra Columban: Violenta impotriva femeilor este un fenomen care ne priveste pe TOTI, nu doar pe victime si agresori! Ca societate si umanitate, trebuie sa luptam activ impotriva acestui flagel, intrucat avem doar de castigat – social, economic, cultural; doar astfel utilizam potentialul fiecarei persoane in parte.
Garbo.ro: Sa faci activism pentru drepturile femeilor e o munca care vine cu o multime de provocari. Ce te face uneori sa vrei sa renunti?
Alexandra Columban: Poate fi, intr-adevar, o munca frustranta, caci prea multi din co-nationalii mei nu privesc violenta impotriva femeilor sau incidentele de discriminare din perspectiva sistemica, ci ca „intamplari” sau „coincidente nefericite”, prin urmare considera munca mea si a colegelor mele redundanta. Cu toate acestea, cred ca este de datoria noastra sa informam si sa sensibilizam lumea, ceea ce si reusim intr-o mare masura, zic eu.
Garbo.ro: Ce te face sa mergi mai departe? :)…
Alexandra Columban: Cateodata idealismul, alteori naivitatea, insa aproape intotdeauna convingerea ca schimbarea se produce cu fiecare din noi, picatura cu picatura. Si, de altfel, nu-mi place sa ma dau batuta.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri