Pe Smaranda am “intalnit-o” prima data la televizor, intr-o dupa-amiaza de week-end. Era vara lui 2014 si parea ca nimic nu va zdruncina ziua aia altminteri banala. Ei bine, n-a fost asa pentru ca din primele momente in care a inceput sa isi spuna povestea, am simtit ca trebuie sa stiu mai multe despre ea.
Intai, n-am vrut sa cred. Cum, fata asta frumoasa, tanara, curajoasa, talentata, care inspira atata caldura si determinare… tocmai ea sa aiba cancer (diagnosticul oficial si complicat suna cam asa: Adenocarcinom Bronhopulmonar, ALK +, cu metastaze la ganglionii de pe mediastin, si pe creier)?
Da, tocmai ea pentru ca viata asta e dreapta, dar intr-un fel pe care noi nu il intelegem.
Stiu ca, din tot reportajul, m-a uimit faptul ca Smaranda nu isi ura incercarea, ba chiar ii era cumva recunoscatoare pentru felul in care o schimbase. Si da, odata ce ajungi sa o cunosti chiar si asa pe Smaranda te gandesti ca e, intr-adevar, o fata minunata.
Am cautat-o pe Facebook, i-am scris cateva cuvinte de incurajare (atat de putin fata de cat avea ea nevoie), iar timpul a trecut peste prietenia noastra virtuala. A trecut frumos pentru ca Smaranda e ca o carte fascinanta pe care nu o mai poti inchide odata ce ai deschis-o.
In tot acest timp, pe wallul meu au curs poze, statutusi, anunturi, evenimente… poze cu ea luptandu-se cu boala (si invingand), poze cu ea bucurandu-se de viata si de oamenii dragi ei, statusuri despre visurile, fricile, demonii, salvatorii ei si evenimente care mai de care mai interesante si frumoase.
De exemplu, la inceputuri, a fost “Sifonierul Smarandei”. Un proiect ce a pornit , de fapt, ca o actiune disperata de a aduna fonduri pentru primul tratament urmat, ce costa in jur de 6500 de euro pe luna.
In “Sifonier”, Smaranda Milu Nemethi vindea majoritatea lucrurilor pe care le detinea, de la obiecte decorative si accesorii pana la haine si pantofi. Partea buna este ca, imediat, in acest proiect i s-au alaturat si alte persoane, iar el nu s-a oprit niciodata, ba chiar s-a si transformat in asociatie. Smaranda spera sa il poata pastra pentru a ajuta si alti pacienti in situatii similare.
Si, daca printre acele obiecte personale din “Sifonier” se aflau si unele hand-made, facute chiar de ea, trebuie sa stiti ca Smaranda nu se opreste aici intr-ale “creatiei”. (www.smarandanemethi.com)
Ea si picteaza. Anul trecut, a finalizat colectia de picturi “Lucruri Marunte”, o serie de imagini care cuprinde 50 de panze. Dupa cum ea insasi marturiseste, ideea i-a venit dupa ce a fost diagnosticata si a inteles ca lucrurile marunte sunt cele peste care trecem deseori indiferenti, dar care ne fac, de fapt, viata mai frumoasa. Asadar, scopul colectiei a fost unul total altruist: acela de a aseza un zambet pe chipul publicului ei.
Tocmai aceasta colectie speciala a ajuns saptamana aceasta, alaturi de autoarea sa, Smaranda noastra, la Paris, acolo unde va fi expusa in cadrul unui eveniment Portes Ouvertes, in proiectul Opera Society One, incepand de sambata, 24 septembrie 2016, ora 12.00 pana duminica, 25 septembrie 2016, ora 20.00.
Expozitia cu vanzare este una de grup, formata din 5 artisti, toti din Satu Mare: Darida Gabrieli, Cristian Osan, Norma Trif, Paul Osan si Smaranda Milu Nemethi.
Acum, ca o cunoasteti cat de cat pe Smaranda si, prin nu stiu ce intamplare frumoasa si norocoasa sunteti in Paris, v-as indemna sa nu o lasati singura la acest eveniment important. Cu siguranta va vor incanta creatiile ei si, in plus, veti avea sansa sa o cunoasteti si “live”.
Aici gasiti mai multe despre eveniment: www.facebook.com/events/862908210478073. Dati join sau share pentru ca nu se stie cine vede anuntul si ajunge sa petreaca o seara frumoasa la expozitia Smarandei, in Paris.
Si, pentru ca viata e facuta si din lucruri mai putin marunte, asadar mai putin frumoase, dar importante, trebuie sa stiti ca situatia Smarandei, desi stationara (atat tumorile cerebrale, cat si cele pulmonare nu si-au mai schimbat dimensiunea de 6 luni), este in continuare grava si necesita ajutor. (helpsmaranda.com/ro)
Momentan, Smaranda urmeaza un tratament molecular, numit Ceritinib. Cum acest tratament nu a fost inca aprobat de Ministerul Sanatatii in Romania, Smaranda calatoreste la Roma lunar pentru a-l obtine. Pretul lunar al acestui tratament care, se pare, in cazul Smarandei da roade, asadar ii este imperios necesar, este de la 8500 de euro in sus.
Da, mult si nedrept, insa starea ei este stationara si asta e tot ce conteaza.
Asadar, daca v-a cucerit si pe voi, nu uitati de expozitia ei din Paris, trimiteti-i un gand bun pe Facebook sau ajutati-o, atat cat se poate, aici:
PAYPAL: [email protected]
–––––––––––––––––––
BCR
CONT LEI
IBAN: RO35 RNCB 0318 0707 8478 0001 (RON)
CONT EURO
SWIFT: RNCB RO BU
IBAN: RO31 RNCB 0075 0707 8478 0001 (EURO)
proprietarul contului, sotul Smarandei: Milu Dan Ioan CNP: 1790611040042
–––––––––––––––––––
sunand la 0900 9000 46
taxa 8 euro/apel numai din reteaua Romtelecom
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice