WWF-Romania si Rewilding Europe reafirma astazi, intr-un eveniment oficial organizat la Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucuresti, initiativa de readucere a zimbrilor in Carpatii Meridionali si intentia de a crea conditiile pentru refacerea unei populatii salbatice de zimbri de-a lungul lantului carpatic, impreuna cu partenerii din cadrul Grupului national de lucru pentru reintroducerea zimbrului in Romania.
„Dorinta noastra nu este doar de a readuce o specie lipsa, dintr-o pornire de culpabilitate fata de un rau pe care l-am comis in trecut. In prezent peisajele, pe care le consideram naturale, se afla, asa cum arata datele statisitice din ultimul secol, intr-un declin accentuat, nici pe departe intr-un stadiu de echilibru. Continuam sa pierdem specii, sa fragmentam zonele de salbaticie si, ceea ce este poate si mai grav si mai greu de perceput, sa dezactivam functiile naturii. Toate astea vor duce la transformarea mediului intr-un desert ecologic. Pentru a putea spera in ceva mai bun pentru viitor, trebuie sa incetam a mai fi pasivi si a proteja echilibre precare si trebuie sa (re)construim procese naturale. In acest context, readucerea zimbrului are o relevanta si mai mare, dat fiind ca acest animal poate fi cu adevarat un factor de schimbare, o specie care poate da tonul acestei reveniri a naturii la scara mare.”, a afirmat Adrian Hagatis, Manager proiect LIFE-Bison, in cadrul WWF-Romania.
Evenimentul de astazi prilejuieste si deschiderea expozitiei „Cel mai mare mamifer terestru din Europa se intoarce in Carpatii Meridionali” care spune povestea readucerii zimbrilor prin imagini surprinse de fotografi profesionisti din Romania si din strainatate. Expozitia va fi gazduita la Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” timp de o luna incepand cu data de 29 octombrie, langa diorama „Specii disparute”, in care se gaseste si un exemplar de zimbru.
Carpatii Meridionali – unul dintre cele doua nuclee de refacere a populatiei de zimbri din Romania
WWF-Romania si Rewilding Europe au demarat in anul 2012 initiativa de reintroducere a zimbrilor in Muntii Tarcu, primul transport avand loc in mai 2014. In fiecare an de atunci, in primavara sau la inceput de vara, au avut loc noi transporturi de zimbri de la centre de reproducere si rezervatii naturale din Europa, din tari precum Belgia, Germania, Italia sau Suedia. In acest fel s-a creat pana acum un al doilea nucleu de reintroducere a speciei in Romania, dupa cel de la Parcul Natural Vanatori Neamt, unde administratia Parcului a inceput o asemenea operatiune inca din 2012. Impreuna cu alti experti, institutii publice si universitati din cadrul Grupului national de lucru pentru reintroducerea zimbrului in Romania, ne dorim crearea unor conditii favorabile si baza stiintifica pentru repopularea cu zimbri a intregului lant carpatic de pe teritoriul tarii. In acest moment, in cele doua nuclee de reintroducere (Muntii Tarcu si Vanatori Neamt) exista peste 50 de zimbri liberi.
Citeste mai departe >>>
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice