Obiectivul major pentru nucleul din Carpatii Meridionali este de a forma o populatie viabila din punct de vedere demografic si genetic, cu doua sub-populatii localizate in Muntii Tarcu (unde exista deja zimbri) si in Muntii Poiana Rusca din vecinatate (unde vor fi adusi zimbri incepand din 2017). In acest sens, WWF-Romania si Rewilding Europe s-au angajat sa aduca cel putin 100 de exemplare pana in anul 2020, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin programul LIFE, in cadrul proiectului „Actiuni urgente pentru refacerea populatiei de zimbri din Romania”.
WWF-Romania - De ce zimbrul
Zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioara era prezent pe tot continentul, cu exceptia unor zone din Spania, Italia si nordul Scandinaviei. La final de secol 19-inceputul secolului 20, specia a disparut din libertate si a fost salvata de la extinctie cu ajutorul ultimelor exemplare ramase in captivitate. Acum populatia totala de zimbri liberi din Europa este de mai putin de 2.000 de exemplare. Romania e una dintre cele 9 tari europene cu zimbri care traiesc in salbaticie.
Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de „resalbaticire” sau de refacere si pastrare a naturii in forma sa cat mai nealterata. Alimentatia sa are un impact pozitiv asupra vegetatiei. Zimbrul consuma iarba, dar si lastari si arbusti, formand astfel ochiuri de padure si un peisaj mozaicat; contribuie la fertilizarea si regenerarea pajistilor, prin transportarea semintelor si rascolind nisipul si noroiul, iar in felul acesta ajuta la mentinerea unei diversitati biologice ridicate.
In urma unor studii de fezabilitate de specialitate, zona de salbaticie din sud-vestul tarii a fost aleasa ca zona-pilot pentru reintroducerea zimbrului, asa incat procesele naturale specifice salbaticiei si coridoarele ecologice (zonele de trecere) intre diversele arii naturale protejate din aceasta regiune sa fie sustinute si sa fie mai bine pastrate.
WWF-Romania - Natura ca motor de dezvoltare a regiunii
Reintroducerea zimbrului nu este singura actiune inceputa in cadrul acestei initiative, desi totul se leaga si contribuie direct sau indirect la acest obiectiv central de conservare. Zimbrii reprezinta piesa centrala a unei viziuni complexe in care natura devine motorul de dezvoltare al acestei regiuni si o sursa de bunastare pentru comunitatile locale. Acest lucru se intampla datorita eforturilor continue investite in ecoturism, dezvoltare comunitara, educatie, cercetare si inovare tehnologica, in beneficiul naturii si omului deopotriva.
Cercetarea in sfera naturii si monitorizarea reprezinta una dintre prioritatile-cheie, pentru a masura impactul zimbrului asupra habitatelor si biodiversitatii, pentru a fundamenta actiunile de conservare, a intelege mai bine si atenua provocari precum conflictele om-specii de animale salbatice. Munca de conservare legata de zimbru este acompaniata de un proiect de cercetare multi-disciplinara ce este coordonata de la Statia de cercetare din satul Fenes, amenajata in fostul camin cultural, unde studenti, cercetatori, practicieni vin acum in misiuni temporare de cercetare.
Pe partea de dezvoltare locala, initiativa a incurajat infiintarea, de catre localnici, a unei asociatii denumita AMZA (Asociatia Magura Zimbrilor Armenis) care este partenerul local in organizarea transporturilor si eliberarilor de zimbri, in relationarea cu autoritatile locale, in dezvoltarea si oferirea de servicii de ecoturism (ex. cazare si masa, ghidaj specializat) si produse locale. In 2016, un brand local de produse a fost lansat pe piata impreuna cu AMZA, pentru a impartasi cu publicul mostenirea culinara si de manufactura a comunitatii si pentru a revitaliza astfel economia locala si mandria in puterea mainilor. De asemenea, proiectul a creat pana acum patru noi locuri de munca: doi tineri din Armenis au devenit rangeri in Magura Zimbrilor (Muntii Tarcu) si inca doi au inceput aceasta activitate in a doua zona care va gazdui zimbri, Muntii Poiana Rusca. Rolul lor este cheie in monitorizarea zimbrilor si a altor specii de animale salbatice, in eliberarea zimbrilor si derularea de activitati sau tururi cu vizitatorii ce vin in zona.
Pentru mai multe informatii despre proiect, accesati: www.life-bison.com.
Pentru a rezerva o vizita la zimbri, accesati: www.wwf.ro/visitbison.
Foto hoempage: Flickr/ Horia Varlan
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri