Ar trebui sa ne intrebam care ar putea fi un nou moment de tipul "asasinarea arhiducelui Ferdinand". Oare cum un eveniment minor aparent poate sa atraga o perioada de distrugere in masa. Vedem Brexit, Trump si Putin in izolare. Dar lumea nu functionaeaz asa – toate lucrurile sunt conectate si se influenteaza unele pe celelalte.
Un grup de oameni furiosi care au castigat o batalie inspira usor alte grupuri furioase ca sa inceapa o lupta similara, incurajati de ideea ca ar putea castiga. Iar acest singur fapt atrage reactii in lant. O explozie nucleara nu este cauzata de un singur ataom ci de impactul primului atom care se disipa, facand ca atomii din jurul sau sa se disipe. Cresterea exponentiala a astfel de atomi si energia lor combinata este bomba si este modul cu Primul Razboi Mondial a inceput, argumenteaza istoricul.
Foto: Pixabay
Un exemplu despre cum Brexit ar putea duce la un razboi nucelar este acesta:
O geopolitica a dezatrului?..
Brexit din Marea Britanie provoaca si Italia si Franta sa aiba referendumuri similare. Le Pen castiga alegerile in Franta. Iar Europa are acum o Uniune fracturata. Uniunea, cu toate defectele ei a prevenit un razboi in Europa pentru o perioada mai lunga ca niciodata. De asemenea, Europa este o forta majora in suprimarea ambitiilor militarea ale lui Putin. Sanctiunile europene asupra Rusiei chiar afecteaza economia si au ajutat la atempera atacurile Rusiei asupra Ucrainei (exista mereu un motiv pentru care baietii rai vor o Uniune Europeana slabita). Trump castiga in SUA. Trump devine izolationist, ceea ce slabeste NATO. Deja a declarat ca nu va onora tratatele NATO in fata unor atacuri ale Rusiei in Tarile Baltice.
Cu o Uniune fracturata si un NATO slabit, Putin care va avea de facut fata unei noi crize socio-economice in Rusia, va avea nevoie de o noua distractie pe teritorii straine ca sa creeze o forma de a-i distrage pe ai sai. Finanteaza extremisti de dreapta din Letoania, care creeaza un motiv de revolta pentru rusii din Letonia din estul tarii, de la granita cu Rusia. Rusia trimite „forte de mentinerea a pacii” si „ajutoare umanitare”, asa cum a facut in Georgia si Ucraina.
O Europa divizata cu liderii Frantei, Ungariei, Poloniei Slovaciei si altii, acum pro-Rusia si anti-EU si finantati de Putin, conduc decizia de a reactiona sau de a da un raspuns militar. NATO raspunde cu greu fiindca Trump nu vrea ca America sa se implice si intreaga europa este indiferenta sau blocheaza actiunea. Rusia, pentru ca nu ar avea o rezistenta reala la actiunile sale, va ocupa Letonia si apoi Estul Europei si Lituania. Tarile Baltice declara razboi fiindca au fost ocupate si nu au alta alternativa. Jumatate de Europa e alaturi lor iar jumatate ramane neutra si cateva stau de partea Rusiei. Unde se va plasa Turcia? Cum va reactiona ISIS? Cine va folosi arma nucleara primul?
Acesta e doar un scenariu posibil dintr-o infinitate posibila, datorita complexitatii masive si multor parti miscatoare. Si sigur, ca multe dintre ele duc si catre a nu se intampla nimic. Dar, bazandu-ne pe datele istorice, intram iar intr-o perioada de distrugere si nu vedem venind aceste lucruri care ne pot scapa de sub control asa de repede ca oamenii nu pot opri, isi sfarseste acest eseu Tobias Stone, lasandu-ne nu foarte optimisti.
Il puteti citi in intregime, in limba engleza aici: History Tells Us What Will Happen Next With Brexit And Trump
Haideti sa cream impreuna scenariul acela al lui „nu se va intampla nimic” si pentru asta trebuie sa nu ne mai lasam mintiti de lideri carismatici care sadesc ura si ne promit iluzii! Trebuie sa fim uniti in valori umaniste comune. Si nu uitati, urmeaza alegeri parlamentare si in Romania.
Sincer, mi-ar fi placut sa scriu un eseu despre importanta drepturilor omului si sa arat atunci cand extremismul si ura prevaleaza, sfarsim cu ceea ce am semanat cu totii. E trist ca un firesc discurs despre accepatre si toleranta si despre a ne gandi si la binele celuilalt, fara sa dam vina pe nefericirea lui, pentru a o intelege pe a noastra, ia chipul acestei dezamagiri ca nu, oamenii tot nu au inteles inca si ca trebuie sa le prezinti lucrurile in moduri atat de transante, in speranta ca poate ar intelege si ar transmite mai departe.. Oare mai avem timp?...
Eu cred ca DA!
Si am sa inchei intr-o nota mult mai optimista:
Refuz sa accept viziunea unei umanitati unite de o noapte fara stele a rasismului si urii si ca inceputul luminos al zilei in pace si fratie nu poate niciodata deveni realitate... Eu cred ca adevarul neinarmat si dragostea neconditionata vor avea cuvantul ultim. - Martin Luther King Jr.
Puteti incepe prin a fi mai buni unii cu ceilalti si chiar semnand aceasta petitie lansata de Avaaz prin care ii atragem atentia domnului Trump ca noi, cetatenii lumii, nu suntem de acord cu viziunea pe care el o propune: Stimate domnule Trump...
de Iulia Sima
Daca iti plac articolele noastre, aboneaza-te la news-letterul Garbo.ro
Foto homepage: Pixabay
Iti recomandam si: Rugaciunea lui Gandhi pentru pace
11 cuvinte si expresii pe care orice om inteligent trebuie sa si le insuseasca!
Noam Chomsky: Cele 10 strategii ale manipularii poporulu
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri