IN ACEST ARTICOL:
Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog si specialist al campaniei Planifica Neprevazutul ne-a raspuns unor intrebari pe tema educatiei sexuale si contraceptiei.

Garbo.ro: Care sunt principalele aspecte pe care orice femeie ar trebui sa le stie cu privire la contraceptia cu pilule?

Dr. Mirela Popa: Asa cum spuneam, pilulele contraceptive reprezinta o metoda contraceptiva cu eficienta de top. Este destinata utilizarii pe termen lung (chiar si pe o perioada de 5 ani, fara sa fie nevoie de pauza!) si este alegerea potrivita pentru femeile care au o relatie stabila si/sau contacte sexuale frecvente. Anticonceptionalele orale combinate contin doze mici din 2 hormoni care mimeaza actiunea hormonilor naturali din corpul femeii (estrogenul si progesteronul).

Discutam despre substante verificate si aprobate de autoritatile competente, fiind sigure pentru organism. Ele actioneaza prin inhibarea ovulatiei, impiedicarea implantarii ovulului fecundat si diminuarea mobilitatii spermatozoizilor. Succesul lor depinde insa in totalitate de utilizarea corecta. Foarte important: femeia nu trebuie sa inceapa utilizarea inainte de a ajunge la medic pentru o recomandare personalizata de pilule. Motivul este simplu: organismul fiecarei femei are particularitati care trebuie sa fie compatibile cu metoda contraceptiva utilizata.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Parenchimul pulmonar nu are receptori de durere! De multe ori, tumorile pulmonare se descoperă întâmplător. Interviu cu Dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, despre cancerul bronhopulmonar De ce sunt administrate vaccinurile la o varsta atat de frageda? | Intrebari frecvente Interviu cu Prof. Univ. Dr. Sabine Eichinger-Hasenauer: ANEMIA APLASTICĂ -o afecțiune rară, dar care poate pune viața în pericol

Pilula contraceptiva, o metoda sigura

Garbo.ro: Care sunt avantajele si dezavantajele pilulei contraceptive, pe care orice femeie ar trebui sa le stie? Ma refer la influenta asupra corpului si starii generale de santate.

Dr. Mirela Popa: La capitolul avantaje, in fruntea listei regasim eficienta si siguranta. In plus, pilulele nu numai ca reprezinta o optiune contraceptiva de top, asadar pentru prevenirea sarcinii, ci au si numeroase beneficii non-contraceptive. Din acest motiv, ele sunt prescrise adesea de ginecologi si endocrinologi ca tratament.

Anticonceptionalele amelioreaza cramplele menstruale si alte tulburari ale menstruatiei, acneea, simptomele endometriozei si ale sindromului pre-menstrual; ele previn cancerul mucoasei uterine, concerul ovarian, bolile inflamatorii pelvine si durerile din timpul actului sexual. In plus, este timpul sa inlaturam acel mit care spune ca pilulele contraceptive ar fi periculoase pentru organism sau ar determina infertilitate.

INTERVIU Simona Gherghe: În parentingul conștient, nu există pedepse, dar asta nu înseamnă că nu trebuie stabilite limite și reguli. Care este cel mai valoros lucru pe care vedeta TV îl oferă copiilor săi Interviu Prof. Univ. Dr. Sabine EICHINGER-HASENAUER: Ce este anemia hemolitică, de câte tipuri este și ce teste sunt necesare pentru a o identifica Prof Dr. Dan Rujescu, cercetător psihiatru inclus în top 2% cei mai citați oameni de știință din lume: Demența fronto-temporală nu debutează ca demența de tip Alzheimer, cu probleme cognitive, ci cu probleme de comportament

De celalta parte a baricadei, un lucru de care trebuie sa tinem cont este acela ca pilulele contraceptive nu reprezinta o metoda „invizibila”. Asadar, este posibil ca aceasta sa nu fie optiunea ideala pentru o femeie care isi doreste ca cei din jur (parinti, colegi, prieteni, partener) sa nu stie ca ea foloseste contraceptie.

Ce trebuie sa stii in legatura cu pilula de a doua zi

Garbo.ro: Daca citim pe forumuri, observam ca lumea este extrem de dezinformata cu privire la contraceptia de urgenta? Ce aspecte importante ar trebui sa stim neaparat in legatura cu acest subiect?

Dr. Mirela Popa: Intr-adevar, pilula de a doua zi inca se lupta sa isi castige locul pe care il merita: acela de optiune sigura pentru evitarea unei sarcini nedorite dupa un contact sexual neprotejat sau in urma esecului metodei contraceptive utilizate. Ea este, asadar, o alternativa la avort, impiedicand aparitia sarcinii. Despre pilula de a doua zi trebuie sa retinem ca: nu este o metoda abortiva, nu determina infertilitate, nu contine doze periculoase de hormoni si o putem folosi fara griji ori de cate ori avem nevoie, nu numai o data sau de doua ori pe an.

Prof Dr. Dan Rujescu, cercetător psihiatru inclus în top 2% cei mai citați oameni de știință din lume: Demența fronto-temporală nu debutează ca demența de tip Alzheimer, cu probleme cognitive, ci cu probleme de comportament Crioprezervarea ovocitelor: un tratament modern pentru libertatea fertilității feminine Piele fermă, fără bisturiu. Proceduri minim și non-invazive care șterg ani de pe față

Sigur ca daca ni se intampla sa avem nevoie de ea lunar, acesta este semnul ca avem nevoie, mai degraba, de o metoda contraceptiva cu actiune pe termen lung, care ne scuteste de griji dupa fiecare contact sexual.

Garbo.ro: Principalele argumente pentru a incuraja oamenii sa aleaga o metoda contraceptiva ar fi…

Dr. Mirela Popa: Inainte de toate, sa spunem ca este nevoie de contraceptie numai daca se doreste evitarea unei sarcini. Asadar, daca partenerii isi doresc sa aiba controlul asupra acestui aspect, contraceptia este indispensabila pentru:

- o viata sexuala de care sa se poata bucura cu adevarat.
- confortul mental de a se putea concentra pe prioritatile din viata lor de la un anumit moment.
- a evita situatia in care o sarcina nedorita i-ar aduce in fata unor decizii delicate.
- a evita bolile cu transmitere sexuala, ce le pot afecta sanatatea pe termen lung si chiar fertilitatea.

Chef Ștefan Popescu, rețetă personalizată pentru Ed Sheeran Lena Criveanu- “Urban Fashion School s-a născut în ideea de a mă adresa pur și simplu vieții, așa cum este ea în urban” Ana Barbu, consultant în somn și om de televiziune: Toți copiii pot avea nopți foarte bune! Mama epuizată este un mit care trebuie să apună cât de curând

Garbo.ro: Cateva cuvinte de incurajare pentru parintii si/sau educatorii care vor sa le vorbeasca copiilor despre contraceptie si sex. :)

Dr. Mirela Popa: In primul rand, felicitari lor! Numai astfel putem pregati generatii informate, capabile sa ia decizii in cunostinta de cauza. In plus, sa ne aducem aminte de propria noastra nevoie de raspunsuri pe aceasta tema cand eram la varsta lor.

Ca si noi, ei isi doresc si au nevoie sa poata discuta deschis cu adulti care au trecut prin situatii asemanatoare si cu specialisti care le pot oferi informatiile de care au nevoie, atunci cand au nevoie. Inceputul si prima perioada a vietii sexuale constituie o etapa cheie pentru dezvoltarea oricarei persoane, iar experientele sunt cu atat mai placute cu cat tinerii se simt in largul lor discutand despre momentele de intimitate si contraceptie cu partenerul/partenera.

Interviu Alexandra Stroe. Pasiunea pentru cărți, transpusă în vloguri pe Youtube Ion Dichiseanu, o viață spumoasă, cu o reputație de Don Juan. A stat un an într-un lagăr nazist, iar povestea sa de dragoste cu Sara Montiel a făcut înconjurul lumii Ioana Patrichi, designer vestimentar: “Creația este un cal capricios, te poartă unde vrea”

***Informatii oferite de Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog si specialist al campaniei de informare si educare pe teme de contraceptie si viata sexuala, Planifica Neprevazutul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri