Garbo.ro: Care sunt principalele aspecte pe care orice femeie ar trebui sa le stie cu privire la contraceptia cu pilule?
Dr. Mirela Popa: Asa cum spuneam, pilulele contraceptive reprezinta o metoda contraceptiva cu eficienta de top. Este destinata utilizarii pe termen lung (chiar si pe o perioada de 5 ani, fara sa fie nevoie de pauza!) si este alegerea potrivita pentru femeile care au o relatie stabila si/sau contacte sexuale frecvente. Anticonceptionalele orale combinate contin doze mici din 2 hormoni care mimeaza actiunea hormonilor naturali din corpul femeii (estrogenul si progesteronul).
Discutam despre substante verificate si aprobate de autoritatile competente, fiind sigure pentru organism. Ele actioneaza prin inhibarea ovulatiei, impiedicarea implantarii ovulului fecundat si diminuarea mobilitatii spermatozoizilor. Succesul lor depinde insa in totalitate de utilizarea corecta. Foarte important: femeia nu trebuie sa inceapa utilizarea inainte de a ajunge la medic pentru o recomandare personalizata de pilule. Motivul este simplu: organismul fiecarei femei are particularitati care trebuie sa fie compatibile cu metoda contraceptiva utilizata.
Pilula contraceptiva, o metoda sigura
Garbo.ro: Care sunt avantajele si dezavantajele pilulei contraceptive, pe care orice femeie ar trebui sa le stie? Ma refer la influenta asupra corpului si starii generale de santate.
Dr. Mirela Popa: La capitolul avantaje, in fruntea listei regasim eficienta si siguranta. In plus, pilulele nu numai ca reprezinta o optiune contraceptiva de top, asadar pentru prevenirea sarcinii, ci au si numeroase beneficii non-contraceptive. Din acest motiv, ele sunt prescrise adesea de ginecologi si endocrinologi ca tratament.
Anticonceptionalele amelioreaza cramplele menstruale si alte tulburari ale menstruatiei, acneea, simptomele endometriozei si ale sindromului pre-menstrual; ele previn cancerul mucoasei uterine, concerul ovarian, bolile inflamatorii pelvine si durerile din timpul actului sexual. In plus, este timpul sa inlaturam acel mit care spune ca pilulele contraceptive ar fi periculoase pentru organism sau ar determina infertilitate.
De celalta parte a baricadei, un lucru de care trebuie sa tinem cont este acela ca pilulele contraceptive nu reprezinta o metoda „invizibila”. Asadar, este posibil ca aceasta sa nu fie optiunea ideala pentru o femeie care isi doreste ca cei din jur (parinti, colegi, prieteni, partener) sa nu stie ca ea foloseste contraceptie.
Ce trebuie sa stii in legatura cu pilula de a doua zi
Garbo.ro: Daca citim pe forumuri, observam ca lumea este extrem de dezinformata cu privire la contraceptia de urgenta? Ce aspecte importante ar trebui sa stim neaparat in legatura cu acest subiect?
Dr. Mirela Popa: Intr-adevar, pilula de a doua zi inca se lupta sa isi castige locul pe care il merita: acela de optiune sigura pentru evitarea unei sarcini nedorite dupa un contact sexual neprotejat sau in urma esecului metodei contraceptive utilizate. Ea este, asadar, o alternativa la avort, impiedicand aparitia sarcinii. Despre pilula de a doua zi trebuie sa retinem ca: nu este o metoda abortiva, nu determina infertilitate, nu contine doze periculoase de hormoni si o putem folosi fara griji ori de cate ori avem nevoie, nu numai o data sau de doua ori pe an.
Sigur ca daca ni se intampla sa avem nevoie de ea lunar, acesta este semnul ca avem nevoie, mai degraba, de o metoda contraceptiva cu actiune pe termen lung, care ne scuteste de griji dupa fiecare contact sexual.
Garbo.ro: Principalele argumente pentru a incuraja oamenii sa aleaga o metoda contraceptiva ar fi…
Dr. Mirela Popa: Inainte de toate, sa spunem ca este nevoie de contraceptie numai daca se doreste evitarea unei sarcini. Asadar, daca partenerii isi doresc sa aiba controlul asupra acestui aspect, contraceptia este indispensabila pentru:
- o viata sexuala de care sa se poata bucura cu adevarat.
- confortul mental de a se putea concentra pe prioritatile din viata lor de la un anumit moment.
- a evita situatia in care o sarcina nedorita i-ar aduce in fata unor decizii delicate.
- a evita bolile cu transmitere sexuala, ce le pot afecta sanatatea pe termen lung si chiar fertilitatea.
Garbo.ro: Cateva cuvinte de incurajare pentru parintii si/sau educatorii care vor sa le vorbeasca copiilor despre contraceptie si sex. :)
Dr. Mirela Popa: In primul rand, felicitari lor! Numai astfel putem pregati generatii informate, capabile sa ia decizii in cunostinta de cauza. In plus, sa ne aducem aminte de propria noastra nevoie de raspunsuri pe aceasta tema cand eram la varsta lor.
Ca si noi, ei isi doresc si au nevoie sa poata discuta deschis cu adulti care au trecut prin situatii asemanatoare si cu specialisti care le pot oferi informatiile de care au nevoie, atunci cand au nevoie. Inceputul si prima perioada a vietii sexuale constituie o etapa cheie pentru dezvoltarea oricarei persoane, iar experientele sunt cu atat mai placute cu cat tinerii se simt in largul lor discutand despre momentele de intimitate si contraceptie cu partenerul/partenera.
***Informatii oferite de Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog si specialist al campaniei de informare si educare pe teme de contraceptie si viata sexuala, Planifica Neprevazutul.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară