Atunci cand se lucreaza la inchiderea unei institutii, e important sa nu mai fie plasati alti copii in respectiva institutie, iar per ansamblu, plasamentul copiilor in protectie speciala sa fie redus, sau chiar stopat. Acest lucru se poate face printr-un program de prevenire a separarii copilului de familie, prin care copii aflati in situatii vulnerabile (saracie, lipsa conditiilor de trai decent etc.) sunt sprijiniti de catre DGASPC sau Hope and Homes for Children sa ramana alaturi de familie. in perioada 2001 (anul inceperii colectarii de date) si 2015, Hope and Homes for Children Romania a lucrat cu 3.067 familii din 19 judete si din Bucuresti in programul de prevenire a separarii copilului de familie. in aceasta perioada, 8.771 de copii au fost ajutati in mod direct sa ramana alaturi de familiile lor, iar pentru alti 17.727 copii fundatia a contribuit, prin asistenta tehnica si financiara, la prevenirea separarii lor de familie. in total, 26.498 de copii au ramas in familiile lor datorita interventiilor realizate de organizatie si partenerii sai, prin programul de prevenire a separarii familiale.
”Prevenirea reprezinta unul dintre pilonii principali care sustin procesul de dezinstitutionalizare, facandu-l ireversibil. Fara complementaritatea unor programe de prevenire, proiectele de inchidere a institutiilor nu ar garanta pe termen scurt, mediu si lung sustenabilitatea noilor retele de servicii create (asistenta maternala, case sau apartamente de tip familial, centre de zi sau recuperare, centre de primire in regim de urgenta sau centre maternale etc.) deoarece solicitarea nestavilita de intrari le-ar putea inabusi, blocand efectiv sistemul nou dezvoltat. De aceea, prevenirea este deopotriva gura de aer, pentru sistem, ajutandu-l sa respire fara spasme, baricada, dandu-i capacitatea de se reforma fara presiuni inutile, dar si vector de directie, sugerandu-i constant ca locul copiilor este (evident, cu exceptiile speciale) in primul rand in familie si ca acolo trebuie sa indreptam constant resursele de interventie, tot mai complexe si inovative”, a declarat Radu Tohatan, manager al Departamentului de Operatiuni.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice