Papa - Discursul TED
Papa Francisc: Dragostea are nevoie o atitudine creativa, concreta si ingenioasa
6:50: Ca sa facem bine, avem nevoie de memorie, avem nevoie de curaj si creativitate. Si stiu ca TED aduce laolalta multe minti creative. Da, dragostea are nevoie de o atitudine creativa, concreta si ingenioasa. Bunele intentii si formulele conventionale, folosite adesea pentru a ne multumi constiinta, nu sunt de ajuns. Haideti sa ne ajutam unul pe celalalt, sa ne amintim cu totii ca celalalt nu este doar o cifra statistica. Celalalt are o fata. „Tu” este mereu o prezenta reala, o persoana de care sa ai grija.
7:52 Este o parabola a lui Iisus spusa pentru a ne ajuta sa intelegem diferenta dintre aceia care mai bine nu s-ar deranja si aceia care au grija de ceilalti. Sunt sigur ca ati mai auzit-o. Este parabola Bunului Samaritean. Cand Iisus a fost intrebat: „Cine este vecinul meu” – adica, „De cine ar trebui sa am grija” – el a spus aceasta poveste, povestea unui om care a fost atacat, jefuit, batut si abandonat la marginea unui drum murdar. Un preot si un Levit, doua persoane foarte influente ale timpului, au trecut pe langa el fara a se opri sa ajute. Dupa o vreme, un samaritean, o natie foarte dispretuita la acea vreme, se afla in trecere.
Foto: Shutterstock/ softdelusion66
Vazandu-l pe omul ranit stand intins la pamant, nu l-a ignorat ca si cand acesta nici macar nu ar fi fost acolo. El a simtit compasiune fata de acest om, ceea ce l-a facut sa se poarte intr-un mod concret. A turnat ulei si vin peste ranile omului neajutorat, l-a dus la un adapost si a platit el din buzunarul sau pentru el.
9:26 Povestea Bunului Samaritean este povestea umanitatii astazi. Cararile oamenilor sunt pavate cu suferinta, in timp ce totul este centrat in jurul banilor, lucrurilor si nu al oamenilor. Si adesea exista acest obicei al oamenilor care se autodenumesc „respectabili”, de a nu avea grija de ceilalti, lasand mii de fiinte umane sau chiar intregi populatii la marginea drumului. Din fericire, exista si aceia care creeaza o noua lume avand grija de celalalt, chiar si dand din buzunarele lor. Maica Teresa a spus de altfel chiar asa: „Cineva nu poate iubi decat pe cheltuiala sa.”
Papa: Avem atat de multe lucruri de facut si trebuie sa le facem impreuna
10:26 Avem atat de multe lucruri de facut si trebuie sa le facem impreuna. Dar cum putem sa facem acest lucru cu tot acest rau care ne inconjoara in fiecare zi? Multumesc lui Dumnezeu ca nici un sistem nu poate sa anuleze dorinta noastra de a ne deschide in fata binelui, compasiunii si capacitatii noastre de a reactiona impotriva raului, care izvoraste din adancul inimilor noastre.
Acum poate ca imi veti spune, „Sigur, acestea sunt cuvinte frumoase, dar eu nu sunt Bunul Samaritean, nici Maica Tereza din Calcutta.” Din contra: suntem pretiosi, fiecare dintre noi. Fiecare dintre noi este de neinlocuit in ochii lui Dumnezeu. Prin intunericul conflictelor de astazi, fiecare dintre noi poate deveni o lumanare luminoasa, o reamintire ca lumina invinge intunericul si niciodata invers.
11:27 Pentru Crestini, viitorul are un nume si aceasta este Speranta. Sa ai speranta nu inseamna sa fii in mod optimist naiv si sa ignori tragedia pe care umanitatea o traieste. Speranta este virtutea sufletului care nu se inchide in intuneric, care nu se agata de trecut si care supravietuieste prezentului, ci este capabila sa vada un viitor. Speranta este usa care se deschide catre viitor. Speranta este modesta, este samanta ascunsa a vietii care, cu timpul, se va transforma intr-un copac inalt. Este precum o drojdie care face ca sa creasca coca, care aduce savoare tuturor aspectelor vietii. Si poate face acest lucru, fiindca o mica licarire de lumina care hraneste speranta este de ajuns sa anihileze scuturile intunericului. Un singur individ este de ajuns ca speranta sa existe. Iar acel individ poti fi tu. Si apoi va fi un alt „tu” si un alt „tu” care se va trasforma in „noi”. Asa incat, speranta incepe atunci cand avem un „noi”? Nu. Speranta incepe cu tine. Atunci cand este un „noi”, atunci incepe o revolutie.
REVOLUTIA BLANDETII
13:16 Al treilea mesaj pe care as vrea sa il impartasesc cu voi astazi despre revolutie este: revolutia blandetii. Si ce este blandetea? Este iubirea care vine aproape si devine adevarata. Este o miscare care incepe in inima noastra si ajunge la ochi, la urechi si la palme. Blandetea inseamna sa ne folosim ochii ca sa il vedem pe celalalt, urechile ca sa il auzim pe celalalt, sa ii auzim pe copiii, pe saracii carora le este teama de viitor. Sa auzim de asemenea plansul tacut al casei noastre, al Pamantului nostru bolnav si poluat. Blandetea inseamna sa ne folosim de mainile noastre si de inimi ca sa ne alinam unii pe ceilalti si sa avem grija de cei in nevoie.
Foto: Shutterstock/ MikeDotta
14:13 Blandetea este limba copiilor, a acelor care au nevoie unii de ceilalti. Iubirea unui copil pentru mama si tata creste prin atingerea lor, privirea lor, vocea lor si blandetea lor. Imi place sa ii aud pe parinti vorbindu-le copiilor si adaptandu-se micului copil si impartind acelasi nivel de comunicare. Aceasta este blandetea: a fi la acelasi nivel cu celalalt. Dumnezeu insusi a venit ca Iisus pentru a fi la acelasi nivel cu noi. Este acelasi drum pe care Bunul Samaritean l-a apucat. Este acelasi drum pe care Iisus insusi l-a parcurs. S-a minimizat, si-a trait intreaga existenta umana practicand realul si limba concreta a iubirii.
15:23 Da, cu adevarat, blandetea este o cale pe care o aleg cei mai puternici barbati si cele mai puternice femei. Blandetea nu inseamna slabiciune; este forta. Este calea solidaritatii, este calea umilintei. Va rog sa imi permiteti sa spun acest lucru cu tarie: cu cat esti mai puternic, cu atat actiunile tale vor avea un impact asupra celorlalti si cu atat mai responsabil devii si te porti cu blandete. Daca nu, puterea te ruineaza si il ruineaza si pe celalalt. Exista o zicala in Argentina: „Puterea e ca si cand ai bea gin pe stomacul gol.” Te simti ametit, te imbeti, iti pierzi echilibrul si sfarsesti prin a te rani pe tine si pe cei din jurul tau daca nu iti conectezi puterea la umilinta si tandrete. Prin modestie si dragoste adevarata, pe de alta parte, puterea - aceea inalta, acea putere - devine un serviciu, o forta a binelui.
16:52 Viitorul umanitatii nu este exclusiv in mainile politicienilor, ale marilor lideri sau ale marilor companii. Da, intr-adevar ei au o responsabilitate enorma. Dar viitorul este, mare parte, in mainile acelor oameni care il recunosc pe celalalt ca „tu” si pe ei insisi ca parte a unui „noi”. Cu totii avem nevoie unul de celalalt. Asa incat, va rog, ganditi-va la mine de asemenea cu blandete, pentru a reusi sa imi indeplinesc insarcinarea de a actiona pentru binele celuilalt, al fiecaruia in parte, al vostru al tuturor, al nostru. Multumesc.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri