Stereotipurile de gen au adus numeroase deservicii atat femeilor cat si barbatilor de-alungul istoriei. Femeile sunt subiectul unor stereotipuri care le limiteaza existenta si sunt portretizate gresit atat in media cat si in viata reala. Femeile sunt vazute doar ca dependente, emotioanale, mame, fara putere si curaj, sensibile si cu libido scazut.
Ce sunt stereotipurile de gen?
Stereotipurile de gen indica o supra-generalizare a unor diferente si atribute care descriu un grup in functie de gen. Stereotipurile de gen le pun si pe femei si ii pun si pe barbati intre peretii unor cutiute foarte stramte; mai mult decat atat, ele traseaza niste asteptari sociale stricte, conform unor proiectii despre „cum ar trebui sa se poarte o femeie” sau „cum artrebui sa se poarte un barbat”. De-alungul istoriei, stereotipurile de gen le-au defavorizat enorm pe fremei. Ele au fost considerate sexul mai putin inzestrat din punctul de vedere al inteligentei, singurul rol acceptat social pentru femei era acela de... sotie si mama.
Noi, femeile stim din proprie experienta ca multe dintre aceste stereotipuri sunt neadevarate si chiar nedrepte, dar astazi in sprijinul nostru avem si numeroase studii de specialitate, care arata cat de absurde au fost unele presupozitii legate de felul cum ar trebui sa se poarte si sa fie o femeie sau un barbat in societate.
Foto: Shutterstock/ lassedesignen
1. STEREOTIP DE GEN: „Femeile sunt mai emotionale decat barbatii”.
Acesta este unul dintre cele mai cunoscute stereotipuri despre femei – un stereotip in baza caruia femeile sunt judecate si luate in ras. Dar iata ca stiinta de astazi confirma ceea ce noi, femeile stim foarte clar.
Potrivit unui studiu recent, femeile sunt de fapt mai putin sensibile decat barbatii. Cercetatorii au descoperit cum barbatii au raspuns de doua ori mai intens la imagini cu un continut emotional.
Chiar daca ei raportau ca de fapt nu simt aceste emotii, cercetatorii au masurat practic modul cum corpul lor reactiona la astfel de informatii, ceea ce era o poveste total diferita. Uneori barbatii simt chiar mai puternic decat femeile, dar isi ascund emotiile. Acelasi studiu a mai aratat ca 67% dintre barbati sunt mai sensibili decat femeile… doar ca stereotipul de gen conform caruia barbatii nu sunt emotionali ci doar puternici si siguri pe ei in orice moment, ii face pe barbati sa isi insuseasca tehnici foarte bune de disimulare. Nu se simt deloc confortabil sa isi arate emotiile de teama sa nu fie judecati.
Pe de alta parte, noi femeile ne simtim mai libere sa ne exprimam emotiile si pentru ca avem libertatea de a le exprima, pare ca emotiile ne sunt doar noua caracteristice. E absurditate pana la urma, caci suntem toti oameni. Femeilor le este din punct de vedere social permis sa isi arate emotiile, aceasta este explicatia.
2. STEREOTIP DE GEN: „Femeile sunt disperate dupa relatii stabile si se ataseaza prea repede”
Una dintre cele mai tampite preconceptii despre femei este aceea ca imediat ce se intalnesc cu un barbat care a aparut in viata lor, singurul lucru pe care si-l doresc este acela de a-l capata pe acesta sub vraja lor, fara sa vrea sa ii mai dea drumul.
Studiile recente au demontat insa si acest mit! Acestea au aratat ca barbatii heterosexuali au tendinta de a dezvolta sentimente pentru o femeie mult mai repede, dorindu-si sa aiba o legatura romantica cu aceasta. Barbatii se indragostesc mai repede.
Un studiu recent a examinat modul cum barbati si femei hetero isi construiesc relatii de cuplu. Studiul la care au participat 172 de persoane a aratat ca barbatii se indragostesc mai repde si isi exprima sentimentele de atasament inaintea femeilor. Pe de alta parte, femeile au nevoie de mai mult timp ca sa se implice in relatii serioase. Acest studiu contrazice preconceptia potrivit careia femeile se ataseaza prea repede.
„Despre femei se presupune ca sunt mult mai emotionale; uneori prea emotionale si ca le place sa grabeasca lucrurile. Si barbatii si femeile din studiul nostru presupuneau ca femeile sunt cele care se indragostesc mai repede si ca sunt cele care spun mai repde <<Te iubesc>>”, spune Marissa Harrison, una dintre autoarele acestui studiu.
Dar nu este deloc asa: „Relatiile serioase sunt la fel de importante pentru barbati ca si pentru femei.”, spune si psihologul Neil Lamont. „Si, chiar daca normele sociale si culturale le dicteaza barbatilor sa fie puternici si rezistenti, realitatea este aceea ca o viata buna pentru un barbat va implica si relatii romantice profunde, cu sens si iubire.”
Citeste mai departe >>>
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară