Intre 15 noiembrie si 15 decembrie, AlimenteSpeciale.ro, alaturi de 18 bloggeri culinari si de lifestyle sanatos din Romania si dr. Lidia Cremer, cercetator stiintific si consultant in nutritie, intolerante alimentare si dieta fara gluten, isi propun sa traga un semnal de alarma asupra modului de alimentatie al romanilor care sufera de anumite afectiuni (alergii, intolerante - gluten, lactate, diabet etc.) sau care, dintr-un motiv sau altul, au adoptat o dieta speciala (dieta vegana, paleo, macrobiotica etc.) si sa le aminteasca ca dietele lor speciale nu trebuie uitate in preajma sarbatorilor, oferindu-le sansa de a se inspira dintr-o gama larga de retete festive special create pentru aceste diete speciale.
Unul dintre principalele motive pentru care reprezentantii companiei au ales sa initieze aceasta campanie de educatie alimentara se datoreaza si ultimelor cercetari ce abordeaza problema bolnavilor cu nevoi speciale de nutritie in Romania sunt, din pacate, destul de ingrijoratoare. Astfel, ultimele studii realizate de autoritati competitive din domeniu arata ca peste 80% dintre romanii adulti sufera de cel putin o afectiune ce impune un regim special de alimentatie, bolile cardiovasculare si hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemiile, obezitatea, diabetul de tip II, afectiunile renale, hepatice si cele ale aparatului digestiv, dar si intolerantele si alergiile alimentare, supranumite si „Boala secolului”, regasindu-se in topul principalelor afectiunilor la noi in tara.
Din pacate, doar un mic procent dintre cei care sufera de astfel de afectiuni iau masuri pentru a preveni sau trata din timp afectiunea. Lipsa de consiliere de specialitate, de timp, de resurse materiale, de inspiratie si, nu in ultimul rand, a unei educatii alimentare foarte bine sedimentate inca din scoala/familie, se regasesc printre principalele motive pentru care majoritatea oamenilor sunt inca indiferenti atunci cand vine vorba de un regim special de alimentatie.
“Prin intermediul campaniei #ManancResponsabilDeSarbatori ne propunem sa educam si sa inspiram cat mai multi oameni, atat dintre cei cu nevoi speciale de alimentatie, cat si dintre cei care doresc sa isi mentina starea de bine. Speram ca prin mai multe actiuni de acest tip sa putem schimba ceva in comportamentul de consum al romanilor, sa demonstram ca a gati de Sarbatori fara lactate, gluten, fara carne sau zahar nu este deloc o provocare si sa putem indruma persoanele afectate de astfel de boli catre resurse si retete adaptate nevoilor lor”, a adaugat nutritionistul
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară