8 Februarie 2018 publicat în Social 48 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
De Ziua Mondiala a Zonelor Umede, WWF avertizeaza ca amenajarile hidroenergetice care nu tin cont de biodiversitatea zonei risca sa distruga rauri foarte de valoroase, odata cu specii de flora si fauna foarte importante.

In cazul constructiilor existente, autoritatile responsabile trebuie sa se asigure ca beneficiarii acestor investitii vor adapta instalatiile existente in vederea integrarii unor minime masuri de conservare a naturii, cum ar fi mentinerea debitului ecologic necesar pentru supravietuirea speciilor de rau sau pasajele functionale pentru pesti. Orice dezvoltare hidroenergetica viitoare ar trebui realizata doar in urma unei planificari strategice adecvate, cu participarea transparenta a tuturor factorilor de interes, luandu-se in calcul inclusiv impactul asupra comunitatilor locale afectate.


Aceleasi probleme exista si in alte tari din Europa

Astfel de proiecte nu sunt insa o problema doar in Romania. Raul Drava este amenintat de constructia a doua mari hidrocentrale in Croatia, iar raul Hron din Slovacia risca sa fie distrus din cauza unei microhidrocentrale.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Planta banilor sau copacul banilor - Planta Feng Shui care poate aduce prosperitate. De ce e bine să o ai în casă Anca Parghel, o voce de excepție a jazzului românesc. A murit crezând că va învinge cancerul Horoscop Dragoste Scorpion 2025: Harta karmică îți este rescrisă și te abandonezi în voia iubirii desăvârșite

Constructia hidrocentralelor Molve 1 si Molve 2 pe Drava risca sa distruga partea cea mai valoroasa a raului, o portiune de aproximativ 30 de km. Raul face parte din reteaua de situri Natura 2000 a UE, din Parcul Regional Mura-Drava, precum si din rezervatia transfrontaliera a biosferei UNESCO, Mura-Drava-Dunare. De la izvor, din Italia, Drava este deja sub presiunea a 22 de centrale hidroelectrice, dintre care trei sunt pe fluxul superior din Croatia. WWF si alte organizatii din coalitia de mediu „Drava League" cer guvernului croat sa reanalizeze decizia.

In acelasi timp, in Slovacia, localnicii cu sprijinul societatii civile solicita in instanta evaluarea impactului asupra mediului al unei microhidrocentrale planificate pe raul Hron. Sectiunea mijlocie a Hron a devenit recent parte din reteaua de situri Natura 2000, cu scopul de a imbunatati starea de conservare a speciilor de pesti.

Horoscop Dragoste LEU 2025: Harta iubirii tale e plină de jocuri amoroase periculoase Ce ascendent am? Care este rolul ascendentului tău în harta astrală a destinului Oral-B lansează, în cadrul Romanian Design Week, Harta îngrijirii monumentale - o colecție de clădiri de valoare ale Bucureștiului

Aproximativ 80% din zonele umede ale Dunarii si ale afluentilor sai au fost deja pierdute in ultimii 150 de ani si, odata cu acestea, bunurile si serviciile de mediu pe care le ofera. In afara de biodiversitatea bogata, zonele umede atenueaza efectele negative ale schimbarilor climatice si ajuta la protejarea a milioane de oameni la nivel mondial impotriva inundatiilor. In plus, acestea purifica apa, sunt sursa de hrana, lemn si biomasa, dar genereaza si locuri de munca si de recreere.

Acceseaza harta raurilor aflate in pericol si implica-te!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri