IN ACEST ARTICOL:
Este important să intensificăm efortul de a îmbunătăți calitatea apelor de suprafată și de a proteja corpurile de apă, ecosistemele acvatice aflate în stare ecologică bună, prin protejarea legislației existente.

Activiști de mediu: 

  • 60% din apele UE nu sunt sănătoase la momentul actual
  • Anul 2027 este anul pe care campania #ProtejeazaApa îl prezintă ca termen de expirare fictiv pentru berea de calitate.
  • ONG-urile solicită Comisiei Europene să apere Directiva Cadru Apă (DCA)

Imaginați-vă o lume în care berea preferată arăta, miroase și are gustul unei mocirle. Sau, în loc de băutura preferată, să fii servit cu un castron de hamei uscat și crocant. Acesta este scenariul pe care 100 de ONG-uri doresc să-l împiedice prin lansarea campaniei „Protejează apa!”. ONG-urile solicită Comisiei Europene să apere Directiva Cadru Apă (DCA), legislația UE care protejează toate sursele de apă ale Europei, cum ar fi râurile, pâraiele, lacurile, zonele umede și apele subterane, și care este acum în curs de revizuire („fitness check").

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Boli transmise de la câine la om: cum poți să te protejezi? Avon lansează Make-up+Care, gama care îngrijește, uniformizează și protejează tenul 4-8 noiembrie, Săptămâna Europeană de conștientizare a Virusului Sincițial Respirator (VSR)

Campania online #ProtejeazaApa este demarată de WWF, Biroul European pentru Mediu, Asociația Europeană a Pescarilor, European Rivers Network și Wetlands International, care împreună formează coaliția Living Rivers Europe.

Camelia Ionescu, coordonatorul național al Departamentului de Ape Dulci la WWF România, declară: „O lege puternică și eficientă, care să asigure apă de o calitate bună, este o investiție pe termen lung pentru societatea românească și pentru mediul de afaceri. Este mult mai ieftin să previi degradarea calității și cantității apelor prin aplicarea corespunzătoare a legilor existente, decât să se realizeze investiții ulterioare în tehnologii complicate pentru tratarea și epurarea apelor poluate, ca acestea să mai poată fi utilizate în agricultură, industrie sau pentru consumul uman. De aceea, pentru România, este important să intensificăm efortul de a îmbunătăți calitatea apelor de suprafată și de a proteja corpurile de apă, ecosistemele acvatice aflate în stare ecologică bună, prin protejarea legislației existente”.

Calendarul Lavazza 2025, realizat de tânărul talentat Omar Victor Diop, explorează conceptul de blending Primark reduce emisiile de carbon la numai trei ani de la publicarea angajamentelor de sustenabilitate pentru 2030 La Campionat ținem cu ele! Avon și Asociația Anais oferă butoane de panică femeilor vulnerabile, în perioada EURO 2024

Consultarea publică – acum e momentul să te implici în ecologie!

Campania prezintă scenarii provocatoare și imagini care fac referire la cum ar putea să fie berea în viitor pentru a încuraja cetățenii europeni să participe la consultarea publică privind DCA. Este singurul moment când societatea civilă are ocazia să-și exprime opinia în cadrul evaluării acestei legi. Pentru a simplifica procesul, pe wwf.ro/protejeazaapa sunt disponibile informații suplimentare și un instrument ușor de folosit, pentru ca fiecare să-și poată exprima sprijinul și pentru a menține această lege puternică și eficientă. Consultarea publică se desfășoară până la data de 4 martie 2019.

În timp ce scenariile prezentate în campanie ar putea părea extreme, producătorii de bere sunt într-adevăr îngrijorați de calitatea apei, în viitor, în Europa și de aceea au emis o declarație comună. Toți recunosc faptul că pot produce bere de calitate doar dacă au apă de calitate bună, pentru care e necesară protecția și gestionarea durabilă a corpurilor de apă ale Europei și, prin urmare, sprijină DCA în forma sa actuală.

Cotnari lansează campania ”Crama Transparentă” și îi invită pe iubitorii de vin să exploreze tradiția și inovația în producția de vinuri de calitate Simona Soare, trainer pentru dezvoltare personală: Este o formă de curaj extraordinară să te prezinți în fața lumii fără măști! În autenticitate găsești frumusețea cea mai profundă a vieții Simona Soare, trainer pentru dezvoltare personală: Este o formă de curaj extraordinară să te prezinți în fața lumii fără măști! În autenticitate găsești frumusețea cea mai profundă a vieții

În România, DCA este susținută de Asociația Producătorilor de Bere Artizanală, Fabrica de Bere Bună, Ground Zero, Hop Hooligans, Perfektum, Sikaru, Three Happy Brewers și Zăganu.

Andreas Baumüller, directorul Departamentului de Resurse Naturale la Biroul European de Politici Publice al WWF, a declarat: „Implementarea doar pe jumătate a legislației UE în domeniul apei de către statele membre poate fi considerată o infracțiune în sine, iar încercările lor disperate de a slăbi dispozițiile directivei – înainte ca evaluarea Comisiei să ia sfârșit – este deja prea mult. Îndemnăm cetățenii din întreaga Europă și din afara acesteia să își unească forțele prin intermediul campaniei #ProtejeazaApa și să-și facă vocea auzită. Cu toții avem nevoie de apă curată și, fără DCA, aceasta va fi amenințată în mod serios. Acționați acum pentru a proteja legea UE privind apa!".

Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9 PRISA lansează campania Informare, apoi suplimente alimentare și platforma educativă www.infosuplimente.ro ZALANDO LANSEAZĂ CAMPANIA ”CE PORT?”, CU ARTIȘTI CELEBRI ȘI DEZVĂLUIE NOUA SA IDENTITATE DE BRAND

60% din apele UE nu sunt sănătoase la momentul actual

Ecosistemele acvatice sunt cele mai amenințate de pe planetă, iar situația nu este diferită în Europa. 60% din apele UE nu sunt sănătoase la momentul actual, deoarece statele membre au permis ca acestea să fie exploatate în moduri care le deteriorează, prin baraje, prin construcția altor infrastructuri nocive și prin agricultura nesustenabilă. Prin DCA, statele membre au convenit să pună capăt acestei situații și să obțină o stare ecologică bună pentru toate corpurile de apă  până cel târziu în anul 2027 (termenul inițial pentru anul 2015 fiind deja depășit).  Anul 2027 este, de asemenea, anul pe care campania #ProtejeazaApa îl prezintă ca termen de expirare fictiv pentru berea de calitate.

LONCOLOR lansează campania de vară ”Câștigi cu stil și culoare o croazieră pe mare” AVON lansează campania Color Up Your Summer Look, alături de hitul Dulce amară, piesa manifesto semnată de Irina Rimes Sezamo lansează campania Summer Drinks cu reduceri de până la 40%

Acolo unde există voință politică, DCA oferă un cadru eficient pentru abordarea principalelor presiuni cu care se confruntă apele noastre, dar statele membre trebuie să-și intensifice în mod semnificativ eforturile și finanțarea pentru a atinge obiectivele pentru anul 2027. Există foarte puține rezultate legate de îmbunătățirea stării ecologice a corpurilor de apă, iar statele membre discută acum despre modul în care legea poate fi slăbită pentru a o face mai flexibilă pentru ele.

Mai multe informații despre campania #ProtejeazaApa sunt disponibile pe site-ul wwf.ro/protejeazaapa.
Campanie susținută de: declic.ro

Foto homepage: Pexels/ George Becker


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri