Comunicat de presă
În data de 26 ianuarie 2019, prof. univ. dr. Serdar Baki ALBAYRAK, unul dintre cei mai cunoscuti neurochirurgi din Turcia, revine la Constanţa, pentru a oferi gratuit a doua opinie medicală pacienților din România, cu următoarele diagnostice: tumori cerebrale și ale măduvei spinării, Parkinson, boli degenerative din regiunea lombară și cervicală, spasticitate, hidrocefalie etc.
Evenimentul de second opinion va avea loc la oficiul din Constanţa al Medical Park - bd. Mamaia nr. 231, et. 3 (interfon 033). Pacienţii se pot programa prin telefon la 0727593533, prin e-mail - [email protected] sau online, pe website-ul oficial.
Ce este Boala Parkinson?
Boala Parkinson este o afecţiune neuro-degenerativă care se întâlneşte în general la bărbaţii cu vârsta de peste cincizeci de ani şi apare în urma degenerării celulelor cerebrale care produc în creier un hormon denumit dopamină. Distrugerea acestor celule din substanţa neagră duce la imposibilitatea transmiterii semnalului dopaminergic către ganglionii bazali iar în această situaţie efectul stimulator al scoarţei cerebrale se reduce, motiv pentru care apar acuze precum tremorul, încetinirea mişcărilor (bradichinezie), pierderea echilibrului, întărirea muşchilor (rigiditate).
“Tratamentul medicamentos pentru boala Parkinson este efectuat cu medicamente L-dopa şi medicamente care stimulează secreţia sau care au efecte similare (agonist). Tratamentul pe bază de stimulare cerebrală profundă trebuie avut în vedere pentru pacienţii care nu tolerează efectele adverse ale medicamentelor chiar dacă acestea dau rezultate bune, pacienţii care nu suferă de afecţiuni psihiatrice serioase şi demenţă. Intervenţiile chirurgicale pentru stimularea cerebrală profundă asigură o îmbunătăţire evidentă a calităţii vieţii şi reducerea considerabilă a simptomelor pacienţilor care suferă de boala Parkinson şi care se califică pentru acest tip de tratament”, declară prof. univ. dr. Serdar Baki Albayrak, neurochirurg al Spitalului Medical Park Florya din Istanbul.
Stabilirea pacienţilor eligibili pentru acest tip de tratament şi operaţiunile pre-operatorii sunt efectuate de medici neurochirurgi iar evaluarea efectelor medicamentului Levodopa atunci când pacientul este în tratament (timpul ON) sau fără tratament (timpul OFF) este importantă. Apoi se efectuează investigaţia detaliată RM şi evaluarea neuro-psihiatrică a pacienţilor care se califică pentru intervenţia chirurgicală.
Stimularea cerebrală profundă/Intervenţia chirurgicală pentru boala Parkinson
Stimularea cerebrală profundă reprezintă o operaţie cerebrală în urma căreia unele zone cerebrale speciale şi profunde sunt stimulate în mod continuu cu impulsuri electrice de intensitate redusă.
Acest tratament chirurgical este utilizat pentru tratarea afecţiunilor motorii, precum boala Parkinson, tremorul esenţial, distonia, tratarea durerilor cronice şi afecţiuni psihiatrice precum tulburările obsesiv-compulsive şi depresia majoră.
“Pe baza stimulării cerebrale profunde, activitatea electrică a creierului poate fi reglată prin modificarea controlată a acesteia la nivelului neuronilor din creier, astfel afecţiunea fiind tratată; în cazul apariţiei unor efecte nedorite, sistemul poate fi scos din funcţiune fără ca creierul să fie afectat şi fără apariţia unor efecte cu caracter permanent. În cadrul lucrărilor efectuate în ultimii ani, s-a constatat că atunci când metoda este aplicată pacienţilor care sunt eligibili, aceștia pot beneficia de o viaţă de calitate ridicată, efectele adverse ale medicamentelor sunt reduse, de asemenea costurile sunt reduse în mare măsură iar pacienţii pot avea o viaţă confortabilă. Nucleul VIM de la nivelul talamusului, centrul senzorial şi motor al creierului, nucleul subtalamic (STN) şi o parte a ganglionilor bazali, globus pallidus interna (Gpi) sunt punctele principale vizate pentru tratament”, explică prof. univ. dr. Serdar Baki Albayrak, neurochirurg al Spitalului Medical Park Florya din Istanbul.
Mai multe detalii pe pagina următoare >>>
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri