IN ACEST ARTICOL:
Boala Parkinson este o afecţiune neuro-degenerativă care se întâlneşte în general la bărbaţii cu vârsta de peste cincizeci de ani şi apare în urma degenerării celulelor cerebrale care produc în creier un hormon denumit dopamină.

Intervenţia chirurgicală pentru stimularea cerebrală profundă

Inovaţiile tehnologiei RM şi a tehnicilor de neuro-ghidare, în special din ultimii zece ani, asigură vizarea cu o abatere mai mică de 1 milimetru a neuronilor cu dimensiuni milimetrice şi dispunerea (implantul de electrozi) în siguranţă mai mare a electrozilor în ţesutul cerebral.

Înainte de intervenţia chirurgicală se efectuează o investigaţie RM detaliată iar imaginile obţinute sunt transferate în aparatul care va asigura ghidarea, astfel încât poziţiile adecvate sunt determinate tridimensional pe baza acestor imagini.

“În general, în timpul intervenţiei chirurgicale pacientul i se va efectua sedo-analgezie locală iar în cazuri rare pacientul i se poate efectua anestezie generală, caz în care, pentru a putea controla mişcările acestuia, pentru a putea înţelege dacă acuzele precum tremorul, rigiditatea dispar şi pentru a putea comunica cu pacientul, intensitatea anesteziei din când în când este redusă. În craniul pacientului este deschis un orificiu denumite burr hole prin care este dispus un electrod tip bară cu dimensiunea de 2 mm care este înaintat pe o traiectorie stabilită pentru a fi dispus la nivelul regiunii vizate. Pentru determinarea poziţiei corecte sunt evaluate în mod sincronizat imaginile RM şi înregistrările neuro-fiziologice ale microelectrozilor. Aceste înregistrări se bazează pe principiul de producere a impulsurilor electrice de diverse frecvenţe pentru fiecare zonă vizată şi asigură plasarea corectă a electrozilor. După ce electrodul este plasat în zona vizată, un capăt al acestuia este conectat la o baterie care este dispusă subcutanat la nivelul pieptului, astfel fiind obţinut un sistem închis. Reglarea bateriei este efectuată din exterior pe baza unei tehnici wireless”, explică profesorul neurochirurg Serdar Baki Albayrak.

Despre prof. univ. dr. Serdar Baki Albayrak

Domnul prof. univ. dr. Serdar Baki Albayrak (născut în 5 decembrie 1973) este specializat în Neurochirurgie la Facultatea de Medicină a Universității din Istanbul, între anii 1998 și 2004 a urmat rezidentiatul la aceeași universitate, iar în anul 2017 a devenit profesor universitar în Neurochirurgie. Între anii 2006 și 2008 a fost beneficiat de burse de studii la Facultatea de Medicină a Universității Harvard din Boston, Statele Unite ale Americii, respectiv Facultatea de Medicină a Universității din Helsinki, Finalda. A coordonat 3 proiecte majore internaționale: Innoway RG Medical Innovation Inc. (co-fondator), Helsinki aneurysm Project (Helsinki University) și Meningioma stem cell project (Brigham and Women’s Hospital Labs). Este membru al Societății de Neurochirurgie din Turcia și al Asociației Europene de Neurochirurgie. A publicat peste 100 de articole de referință în reviste științifice internaționale, fiind citat în peste 600 de articole de specialitate din întreagă lume.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri