De asemenea, și în acest an, datele colectate prin aplicația Uite,barza! vor ajunge și la ceilalți distribuitori de energie electrică din România. Societatea Ornitologică din România își exprimă speranța ca și aceștia să se implice în protejarea berzelor albe.
În afara numărării berzelor și a cuiburilor, utilizatorii aplicației pot semnala și incidente în care sunt implicate berzele albe, cum sunt, spre exemplu, electrocutările sau coliziunile. Aplicația permite preluarea datelor GPS și realizarea unei fotografii cu incidentul. Informațiile colectate vor fi introduse în baza de date a SOR, urmând apoi să se realizeze o hartă de senzitivitate. Pe baza acesteia, distribuitorii de energie electrică pot afla cu precizie care sunt liniile unde este nevoie de teci izolatoare sau de semnalizatoare, pentru a se evita în viitor coliziunile și electrocutarea păsărilor.
4 ani de Uite, barza!
În 2020, proiectul Uite, barza! intră în cel de-al patrulea an în care implică voluntari din toată țara în protejarea berzelor albe. Datorită volumului semnificativ de informații înregistrate de către utilizatori începând cu anul 2017, aplicația reprezintă un instrument important pentru ornitologi și efortul lor de protejare a berzelor albe.
Din 2017 până în prezent, aplicația Uite, barza! a avut peste 9.000 de utilizatori, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria „Călătorii și aplicații locale” din Google Play.
Foto fr si main: By Szczepan Klejbuk /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice