IN ACEST ARTICOL:
56% dintre tineri aleg să nu discute cu părinții când se confruntă cu o problemă de natură sexuală, arată un chestionar online.

Comunicat de presă

64% dintre tinerii români se informează de pe internet și din social media în ceea ce privește sexualitatea și metodele de contracepție folosite, iar 56% aleg să nu discute cu părinții când se confruntă cu o problemă de natură sexuală, arată un chestionar online realizat de PlanificăNeprevăzutul.ro, platformă de educație sexuală și contraceptivă.

Potrivit unui sondaj online realizat de platforma PlanificăNeprevăzutul.ro, la sfârșitul anului 2019, la care au răspuns peste 600 de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, site-urile (52%) cu informații specializate, sfaturi și recomandări oferite de medici, și rețelele sociale (14%) sunt principalele surse de informare pentru tineri în ceea ce privește sexualitatea și contracepția.

Doar 13% dintre tineri aleg să consulte un medic (13%) când întâmpină o problemă de natură sexuală. În plus, aceștia nu se consultă nici cu familia, 56% dintre ei mărturisind că nu discută cu părinții despre acest gen de subiecte.

Debutul vieții sexuale este un moment important în viața oricărei persoane. Această decizie vine la pachet cu responsabilitatea de a alege o metodă contraceptivă sigură, pentru a evita o sarcină nedorită sau contactarea unor boli cu transmitere sexuală. Recomandăm tinerilor să se documenteze din surse credibile cu privire la metodele de contracepție, să caute răspunsuri la problemele lor sexuale în cabinetele medicilor, să meargă periodic la controale de specialitate, să se informeze corect în legătură cu orice chestiune de natură sexuală, care îi privește și îi impactează în mod direct”, punctează Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie și expert al platformei PlanificăNeprevăzutul.ro.

Printre motivele menționate de tineri pentru a nu aborda discuții de natură sexuală cu familia sunt jena (28%), intimitatea (10%), neînțelegerile dintre generații (5%) ori faptul că acest tip de subiecte sunt considerate tabu în familie (5%). De altfel, cei cu care ei aleg să vorbească despre problemele sexuale sunt medicii (44%), prietenii, colegii ori rudele de vârste apropiate (34%).

Conform sondajului, peste 50% dintre participanți au recunoscut că și-au început viața sexuală la mai puțin de 17 ani, iar 60% dintre ei spun că au avut cel puțin un contact neprotejat de la debutul vieții sexuale, deși aproape toți (93%) sunt conștienți de riscurile apariției unei sarcini nedorite. De altfel, în ceea ce privește alegerea unei metode sigure de contracepție, 24% dintre tineri folosesc metoda aleasă de partener, iar 18% utilizează metoda retragerii, deși aceasta din urmă prezintă o rată de eșec de 26%, conform studiilor clinice. Mai mult, 66% dintre respondenți se tem de instalarea unei sarcini nedorite în cazul unui contact neprotejat.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri