Comunicat de presă
O organizație din București își propune să strângă tot atâtea imagini, câte deșeuri sunt, într-o încercare de stopare a fenomenului.
#BrizaReciclării este o campanie de conștientizare, informare și sensibilizare a cetățenilor cu privire la situația gravă de pe plajele litoralului românesc și din apele Mării Negre unde turiștii aruncă, la întâmplare, zecii de mii de deșeuri anual.
Campania este organizată de FEPRA International, în parteneriat cu Asociația Planeta Verde și Mișcarea pentru Reciclare și se desfășoară în perioada 20 august – 20 septembrie, în Vama Veche, Plaja Amphora, acolo unde este amplasat un acvariu dimensionat al deșeurilor și online pe pagina de facebook FEPRA, unde a fost creată o ramă pentru fotografia de profil care poate fi distribuită de oricine dorește să adere la această cauză.
Concret, în perioada menționată, organizatorii campaniei vor încerca să tragă un semnal puternic asupra fenomenului deșeurilor, prin crearea unei rame foto, în social media, care să fie preluată de cel puțin 35 000 de oameni, pentru tot atâtea deșeuri câte se găsesc aruncate pe plaje și în apă. Practic, fiecare ramă preluată de utilizatorii rețelelor sociale, spun organizatorii acțiunii, va însemna un apel la conștientizare și colectare selectivă, un tribut adus deșeurilor aruncate inconștient de turiști și o formă de manifest care se le amintească oamenilor că Marea și plajele sunt acaparate de deșeuri, iar acest fenomen trebuie stopat. În semn de mulțumire pentru cei care susțin această cauză, compania FEPRA va dona 35 000 de saci pentru colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje de pe litoralul românesc.
Context: România se află în prezent la un procent de reciclare de 13-14%, deși anul acesta ar fi trebuit să atingă ținte de 50%. Zone întregi din teritoriul țării sunt împrejmuite de deșeuri. Conform statisticilor, avem cele mai murdare plaje din Uniunea Europeană, iar în Marea Neagră se găsește o contitate de deșeuri de două ori mai mare decât în alte ape marine ale Europei. Lipsa educației ecologice și a grijei față de mediu sau indolența oamenilor fac ca fenomenul deșeurilor să afecteze sute de mii de viețuitoare marine și să genereze un fenomen al poluării care ne pune în pericol sănătatea.
,,Toate deșeurile aruncate la întâmplare sunt rezultatul acțiunilor nepotrivite făcute de oameni. Vrem să dăm un chip deșeului, în așa fel încât oamenii să-și amintească de responsabilitatea pe care o au, dar și mai important, să se gândească, atunci când vor citi cifrele, că deșeurile nu sunt entități fictive, ci ele se nasc din prisma atitudinilor incorecte ale cetățenilor. Este o provocare pe care o lansăm tuturor cetățenilor din România, personalități și oameni simpli care conștientizează importanța colectării selective și care își doresc, la fel ca noi, să stopăm fenomenul deșeurilor aruncate abuziv și inconștient în locuri în care mergem să ne conectăm cu natura. Din motive ce țin de contextul pandemic în care ne aflăm, am decis să organizăm preponderent online această acțiune. Considerăm că o fotografie poate să schimbe mentalități și comportamente, dar 35 000 de fotografii pentru tot atâtea deșeuri, vor avea, sperăm noi, un ecou mai puternic. Este un call to action masiv, cu emoție și dorința de schimbare, pentru că da, merităm ca atât noi, cât și generațiile viitoare să trăiască într-un mediu curat și sănătos’’ – a declarat Sorina Bănică, Director Marketing și Comunicare, la FEPRA International
https://www.facebook.com/watch/?v=314579406468225
https://www.facebook.com/fepra.international/?epa=SEARCH_BOX
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri